Taksiciler Odası seçiminde sıkışan Eyüp Aksu, rakibi Yaşar Arabul'u savcıya şikayet etti

Taksiciler Odası seçiminde sıkışan Eyüp Aksu, rakibi Yaşar Arabul'u savcıya şikayet etti
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) 'nın seçimlerinde sandıkta birbiriyle yarışacak ve sektörü yönetmeye talip olacak iki isim öne çıkıyor; mevcut başkan Eyüp Aksu ve Yaşar Arabul. Seçim tarihi yaklaştıkça rekabet kızışmaya başladı. Aksu, sandıktaki en büyük rakibi hakkında suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine, İTEO'nun başkan adayı Yaşar Arabul ile, savcılıktaki ifadesi sonrasında görüştük.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, 16 Ocak 2022'de Haliç Kongre Merkezi'nde seçime gidiyor. Sektörü yönetmeye aday isimler birbiriyle yarışacak ve sandıktan çıkan bir isim önümüzdeki dönemde İstanbul'daki taksicilik sektöründe söz sahibi olacak.

37 yıldır sektörde bulunan Yaşar Arabul da adaylardan biri. Henüz üniversite öğrencisiyken taksinin şoför koltuğuna oturan Arabul'u rakibi, mevcut başkan, Eyüp Aksu şikayet etmiş. Hakkındaki suç duyurusu nedeniyle ifadeye çağrılan Arabul ile, ifadesini verdikten sonra Bakırköy Adliyesi'nin çıkışında buluşuyoruz.

Rakibinin neden kendisini şikayet ettiği sorusunu sorduğum Arabul, "Eyüp Bey, 48 aydır aplikasyon yapıyor. Her ay radyoda çıkıyor, 'Haziran ayında aplikasyonumuz çıkıyor' diyor, 'Temmuz ayında aplikasyonumuz çıkıyor' diyor. Böyle böyle 47 ay bitti. Bu arada sosyal medyada bu bir dalga konusu oldu" dedi.

Eyüp Aksu'nun aplikasyon müjdeleyen en az 4 tane radyo programı kaydı bulunduğunu ancak aplikasyonun 47 aydır bir türlü çıkamadığını belirten Arabul, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu da bir espri haline geldi, meşhur 'Neşeli Günler' filminin unutulmaz bir repliği, 'Ziya'. En az 30-40 tane arkadaşım bunu sosyal medyada paylaşmış. Eyüp Bey'i de Şener Şen'in yerine koymuşlar. Eyüp Bey, 'Yine bir gün bakanla aplikasyonu konuşuyoruz' derken arkadan Münir Özkul, 'Ziyaaa' diyor. Bu da benim hoşuma gitti Instagram hikayemde paylaştım. Mizahlı bir yaklaşım bu"

Videonun çok hoşuna gittiğinden ve paylaştığından ancak paylaşımından yarım saat sonra 'Yaşımızda kemale erdi' diyerek paylaşımı kaldırdığından bahseden Arabul, 3 gün önce savcılıktan tebligat geldiğini söyledi.

"Eyüp Bey çok alınmış beni savcılığa vermiş, sağ olsun" diyen Arabul, taksicilerin son zamanlarda çok fazla hakarete uğradığını, bunları zaman zaman televizyon ekranı karşısındaki kişilerin de yaptığını belirtip, "Aynı hassasiyeti ben bu konularda da bekliyorum. Allah aşkına, 'At hırsızları teröristler' ne demek? '.... çocukları' ne demek? Bunlarda kafanı kuma gömeceksin, aynı videoyu 30-40 kişi paylaşmış onları görmezden geleceksin, sadece beni dava edeceksin. Kişiselleştirmiş. Mesleği savunurken bu hassasiyeti gösterse biz onu başımızın üzerinde taşırdık" dedi.

'Meslek Yasası hazır'

Arabul ile daha sonra yaklaşmakta olan İTEO seçimleri ve kendisinin projeleriyle ilgili konuşmaya başladık. Arabul, kendi projeleri arasında en önemli gördüklerinden birinin 'Meslek Yasası' olduğunu anlattı. "Biz bu meslek yasasını getireceğiz. Gerekirse o bakanlıkların kapısında yatacağız" diyen başkan adayı, partiler üstü aday olduğunu ve bu işin siyaset işi olmadığını belirtti.

Kendi hazırladıkları 'Meslek Yasası'nın ana taslağının bittiğini, iki profesörle görüşüp fikir alacaklarını aktaran Arabul, "Düşünün, biz daha odaya gelmedik. Odaya geldikten sonra asıl bize göre bitmiş halini parti ayırmaksızın hepsine götüreceğiz. Bu oy çokluğuyla değil oybirliğiyle geçecek. Buna itiraz edecek kimse yok, çünkü böyle bir çalışma kimsenin aklına gelmemiş" dedi.

Bugüne kadar bu konuda hiç çözüm üretilmediğini ve üzerine çalışma da yapılmadığını ifade eden Arabul, "Biz, fırsatı kazaya bırakmayacağız" şeklinde konuştu.

Arabul ayrıca şöyle konuştu:

"İnşallah meslek yasasını tamamlayabilirsek, 'Ben görevimi tamamladım' diyeceğim. Çünkü ben 37 yıllık taksiciyim, ben görmedim. İnşallah benden sonrakilere bunu bırakabilirsem... Siyasilerin iki dudağının arasında olmayan bir meslek...

Oda başkanı diyor ki, 'Çok şükür bize de sahip çıkanlar var' diyor. Ne demek bu ya? Ya o kollayanların başına iş gelirse? Kişilere mi bağlı olacağız, kanunlara mı bağlı olacağız? Meslekleri kişiler değil kanunlar korur.

Aplikasyon, o, bu yapılır. Bugün bütçen yetmez, yarın yeter. Yapılır. Bunlar teferruat. Ama senin ana temelin bu. 5 milyar dolarlık bir sermayeden bahsediyoruz. 5 milyar doalrlık sermaye kişilerin dudağının arasında böyle bir şey yok. Böyle 5 milyarın da 5 kuruşluk değeri yok"

Arabul taksiciler için meslek yasasının çıkartılmasını bir 'hayal' olarak tanımlıyor ve ekliyor: "Bu aslında Yaşar Arabul'un hayali değil, mesleğin hayali... Ama bu hayali gerçekleştirecek ekip var, bu iş ekip işi" dedi.

'Filler kavga ediyor, çimenler eziliyor'

İstanbul'da taksicilerin mevcut durumunu "İki fil kavga ediyorlar; biz, aşağıda çimenler eziliyoruz" sözleriyle açıklayan Arabul hem hükümet hem İBB'ye seslenerek, "Çekin üzerimizden siyasetinizi. Ya bunlar esnaf, esnaf. Yani bunlar evine ekmek götürmek zorunda olan, çocukları okula giden, ay sonu kirası gelen, araba değiştirmesi imkansız hale gelmiş insanlar" dedi.

Yeni taksimetre modeli

İstanbul'daki taksimetre sistemini de değiştirmeyi düşündüklerini belirten Arabul, taksinin herkesin kullanabileceği bir şey olmaması gerektiğini, Avrupa'da olduğu gibi, biraz daha lüks bir ulaşım yöntemi olması gerektiğini söyledi. Arabul, taksilerin bu düzeye gelmesinin müşteriye verilen hizmetle de doğru orantılı olacağını açıkladı.

Türkiye'deki taksimetre sisteminin dünyanın en ucuz (birim bazlı) ikinci taksimetre sistemi olduğunu belirten Arabul, istedikleri taksimetrenin birkaç farklı ölçüm şekli olacağını ve şoförü mağdur etmeyeceğini söyledi.

Arabul, seçimler hakkında da kendinden emin şekilde konuşarak şunları söyledi:

"Ben diyorum ki, 'Ben oda başkanı olacağım. Ben bu seçimi kazanacağım'. Ekrem Bey'e diyorum ki, 'Gelin, İstanbul'un trafiğine uygun bir taksimetre modeli getirelim'. Zam değil, zam bizim işimizi çözmez"

İstedikleri taksimetre modelinin gelmesinin ve ÖTV indiriminin araç kalitesini de ciddi anlamda arttıracağını söyleyen Arabul, bunların da hem şoför kalitesini hem müşteri kalitesini arttıracağını aktardı.

Arabul ayrıca, "Taksi toplu taşıma aracı değil, taksi azıcık bir lüks yani" dedi.

"Bizim işimiz siyaset değil"

Taksici esnafının siyasilerin anlık çıkışlarına ezdirilmemesi gerektiğini aktaran Arabul, "Bizim birinci önceliğimiz odadan siyaseti kesinlikle atmak" şeklinde konuştu. Arabul ayrıca, Eyüp Aksu başkanlığındaki İTEO'nun siyasete bulaştığını ve bunun yanlış olduğunu aktardı.

'AK Partililer rahatsız'

Arabul sözlerine şöyle devam etti:

"Şu anda en fanatik Ak Partili taksici kardeşim bile odanın siyasallaşmasından rahatsız, 'Bizim işimiz siyaset değil' diyorlar. Ve Ak Partililer şunu gördüler; ben adayım, benim hiçbir parti ile bağım yok. Sadece aday olduğumu ve kuvvetli aday olduğumu görüyorlar" dedi.

'Eyüp Bey'e kızgınlar'

Seçim ofislerini AKP Milletvekili Metin Külünk ve AKP Genel Başkanvekili Yardımcısı Hasan Turan'ın ziyaret ettiğini söyleyen Arabul, "Onların da söyledikleri şey şu 'Sen siyasete karışırsan ben sana kızarım. Siyaset bizim işimiz, sizin işiniz değil' diyorlar" dedi.

Arabul'un bu cümlesi sonrasında 'Eyüp Bey'e kızgınlar mı yani?' sorusunu yönelttim. Yaşar Arabul bu soruyu şöyle yanıtladı:

"Eyüp Bey'e de kızgınlar, Yahya Bey'e de kızgınlar. Özellikle Cumhurbaşkanı'nın adının bu kadar fazla telaffuz edilmesinden rahatsızlar"

Daha sonra ise "Bana 'Sen bu siyaseti odadan çıkarabilecek misin?' diye soruyorlar. Ben kimsenin arka bahçesi olmam. Çünkü ben o plakayı çok zor aldım" dedi.