Son dakika... Bursa'daki deprem beklenen Marmara depreminin öncüsü mü? Japon deprem uzmanı 3 gün önce uyarmıştı

Son dakika... Bugün saat 10.42'de Marmara Denizi'nde Gemlik Körfezi'nde 5,1 ve 4.5 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Deprem İstanbul başta olmak üzere çok sayıda ilde de hissedildi. Depremin ardından uzmanlardan ilk yorumlar da geldi. Öte yandan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 3 gün önce yaptığı açıklamada Bursa'ya dikkat çekmişti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.42'de Marmara Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem, Bursa'nın yanı sıra çevre illerle İstanbul ve İzmir'den de hissedildi.

Bursa'nın Mudanya ilçesinin 4,73 kilometre açığındaki sarsıntının, deniz yüzeyinin yaklaşık 8,98 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi.

Öte yandan aynı yerde saat 10.45'te 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

JAPON DEPREM UZMANI UYARMIŞTI

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında Kaan Temaltaş'a dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Özellikle 4. bölgeye dikkat çeken Moriwaki, yaşanacak olası depremin Bursa civarında gerçekleşebileceğini söylemişti.

yeni-proje.jpg

Moriwaki, hangi illerde deprem bekleniyor sorusuna "Marmara... Kuzey Anadolu fay hattı İzmit'ten sonra kuzey ve güney kolu var. Güney kolunda İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir. Kuzey kolu ise adalardan biraz gidiyor ve 1912'de bu Çanakkale'de kırıldı, boşluk var" yanıtını vermişti.

CENK YALTIRAK: ÖNCÜ DEPREM DEĞİL

Depremle ilgili halktv.com.tr'ye konuşan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, "Deprem Marmara'nın orta kolu içinde bir parçada meydana geldi. Marmara'nın kuzey kolunda gerçekleşmediği için Marmara için öncü deprem değil. Artçılar olabilir, takip etmek gerekiyor" dedi.

NACİ GÖRÜR: BU KENTİMİZİN YERİ ÇOK TEHLİKELİDİR VE DOĞRUDAN GEMLİK FAYININ ÜZERİNDEDİR

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bursa merkezli depremle ilgili "Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun" dedi.

PROF. DR. ERSOY: BÜYÜK MARMARA DEPREMİ ÜZERİNE GELECEK BİR DEPREM DEĞİL

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, meydana gelen bu depremin beklenen Marmara depremi olmadığını bu depremin güneyde gerçekleşen bir deprem olduğunu dile getirdi.

CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında Kaan Temeltaş'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
"Öncelikle geçmiş olsun. Kuzeyde beklediğimiz kuzey kolu üzerinde bir deprem değil. Büyük Marmara depremi üzerine gelecek bir deprem değil. Gemlik'ten geçen İznik Gölü'nün üzerinden geçen bir fay zonu daha var. Yine bu da Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde. Buradaki depremler de büyük depremler üretebilir."

"Bu depreme şu aşamada öncü bir deprem deme şansımız şu anda yok" diyen Ersoy, sosyal medyada 'Daha büyük bir deprem bekleniyor' görüşünün yayılmasının doğru olmadığını duyurdu.

Ersoy, "5 büyüklüğündeki bir deprem, yaklaşık 30 tane 4 büyüklüğündeki depremin enerjisine eş gelir. Dolayısıyla zemin de kötüyse Gemlik'tekiler fena hissetmişlerdir. 5 büyüklüğündeki depremin daha büyük bir depremi tetiklemesi söz konusu değil. Sosyal medyada bilgi kirliliği yayılıyor." şeklinde konuştu.

ank-35bc1612-304c-4717-b719-59b1d688363e-1.jpg

AHMET ERCAN: BÜYÜK DEPREM GELİYOR DİYEMEYİZ

"Beklenen büyük Marmara depreminden önce bu büyüklükte depremlerin olacağını belirtmiştim. Ancak büyük deprem geliyor diyemeyiz" diyen Prof. Dr. Ahmet Ercan da depremle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
"Marmara bir bütün olarak davranıyor. Bunları sadece kuzey güney diye ayırmak lazım. Depremler Kuzey Anadolu kırığının ayrı kollarında oluşuyor. Marmara'nın neresinde olursa olsun Marmara kentleri bundan etkilenir. 5.1'lik depremler bu bölgede yıkıcı değildir. Yıkıcılık eşiği 6.4'tür. Bu kırığın yaratabileceği en büyük deprem 6.4'tür. Beklenen büyük Marmara depreminden önce bu büyüklükte depremlerin olacağını belirtmiştim. Ancak büyük deprem geliyor diyemeyiz. Onun için daha vakit var."

Sosyal medya hesabından da açıklama yapan Ercan, paylaşımında "10,42’ de Kuzey Anadolu Kırığının güney kolu,Akyazı,İznik,Gemlik üzerinden gelip, Mudanya-Kumyaka’da 5,4 km odak derinliğinden M5,1’lik deprem oluşturdu.Güney kolun İmralı yakında oluşturması beklenen deprem M6,4’dür.Bu deprem öncüdür.Ancak kuzey kolla, İstanbul ile ilişkisizdir" ifadelerine yer verdi.

PROF. DR. OKAN TÜYSÜZ: İSTANBUL İÇİN ŞU AN GÖRÜLÜR BİR TEHLİKEDEN BAHSETMEK MÜMKÜN GÖRÜLMÜYOR

NTV'nin haberine göre, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Gemlik’teki depremin İstanbul depremine etkisi olup olmadığına ilişkin soruya yanıt verdi.

Tüysüz, depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın güney kolunda meydana geldiğini söyledi.

Tüysüz “Bu kol bizim büyük deprem beklediğimiz deprem değil. O nedenle İstanbul için şu an görülür bir tehlikeden bahsetmek mümkün görülmüyor. Gemlik Körfezi içerisinde çok çeşitli faylar var. Bunlardan birinin kırılmış olabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Tüysüz, "Bir tanesi Düzce Adapazarı Gölcük’ten geçer ve bizim üzerinde büyük deprem beklediğimiz Marmara Denizi içerisinde Saros Körfezi’ne kadar uzanır. Bu aşağı yukarı 250-300 yılda bir deprem üreten bir faydır. Bunun üzerinde İstanbul’da yıllardır konuştuğumuz depremin olmasını bekliyoruz. İkinci kol ise Pamukova İznik Gölü güneyinden geçer Gemlik Körfezi’nin içine girer, denizin içinden devam ettikten sonra Bandırma’dan Edremit Körfezi’ne kadar uzanır. Ama bunun üzerinde büyük depremler çok uzun aralıklarla meydana gelirler. Bu kolun en son ne zaman kırıldığı tartışmalıdır. O nedenle Gemlik Körfezi’nin içerisinde geldiğinde de birkaç dallara ayrılır. O nedenle hangi fayın kırıldığı hangi kolun bu depremi ürettiğini yeterince şu anda bilmiyoruz. Onu anladıktan sonra daha iyi bir yorum yapma şansımız olacaktır. 5.2 ise deprem boyutu, 4.5’e varabilecek artçılar olabilir."

Sosyal medya hesabından da açıklama yapan Tüysüz, "Gemlik depremi normal bir fay üzerinde oldu. Bu da doğrultu atımlı olan Kuzey Anadolu Fayı Güney kolunun değil bir yan kokun kırıldığını gösterir. Büyük deprem olmayacağı kanaatindeyim ancak ülke olarak hep hazır olmamız lazım" dedi.

CANDAN GÖKÇEOĞLU: BU DEPREM BAŞKA BİR ŞEYE İŞARET ETMİYOR

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, depreme ilişkin X platformundan yaptığı açıklamada "KAF'ın güney kolu üstündeki küçük segmentlerden birinde olmuş görünüyor.Geçmiş olsun. Bu deprem başka bir şeye işaret etmiyor. Sadece küçük bir segmentte oluşmuş bir deprem. Ama en önemlisi deprem beni unutmayın diyor." dedi.

PROF. DR. SÜLEYMAN PAMPAL: 5.1'LİK DEPREME SEVİNMEK GEREKİR, HERHANGİ BİR KAYIP YOK

Canlı yayında değremi değerlendiren Pampal, "Burası 1953, 1964, 1967 ve 1999'dan beri 7'nin üzerinde 5 deprem yaşamış bir bölge. Enerjiyi boşaltmış ama yine de 7 ve üzeri deprem yaratma potansiyeli olan bir faylar var. Marmara'nın kuzeyi ve güneyi çok sayıda parçalı fayla çevrili.
5.1'lik depreme sevinmek gerekir, herhangi bir kayıp yok. Bunlar bizi uyarması gereken depremler. Bir an önce artık riskleri azaltma konusuna girişmeliyiz. İstanbul'da bazı yerlerden hissedilip hissedilmemesi depremin ivme değeriyle ilgili. Depremin ivmesini aynen aktaran ya da ileten zeminin etkisidir. Kıyıya yakın dolgu zeminler, özellikle İstanbul'un Avrupa yakasının kıyı bölgeleri en kötü zeminler. Buralarda hissedilmiş olabilir. Beyoğlu, Sarıyer gibi kuzey ilçeleri ve Anadolu yakasının kaya zeminleri daha az hissetmiştir" ifadelerini kullandı.

PROF. DR. BEKTAŞ: KAF'IN GÜNEY KOLUNUN STRESLE YÜKLENDİĞİNİN KANITIDIR

Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "KAF'ın Güney Kolunun stresle yüklendiğinin kanıtıdır." dedi. Bektaş, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"MARMARADA M 4,3 ERDEK DEPREMİ
KAF'ın Güney Kolunun stresle yüklendiğinin kanıtıdır.
KAF' ın Kuzey kolunda batıdan doğuya doğru 1912 Mürefte,1963 Adalar,1999,İzmit,1999 Düzce ve 2022-2023 Düzce-Bolu depremleri gelişmiştir.
Bu orta ve büyük depremler...
KAF'ın paralel güney kolunu derinden visko-elastik stresle yüklemiştir.
1944 Bolu depreminden sonra güney kolda, batıya doğru devam eden depremsellik Mudurnu Vadisindeki 1957-1967 depremlerini üreterek İznik-Bursa fay hattını ek olarak statik stresle yüklemiştir."

DOĞAN KALAFAT: BU BİR ANA DEPREM

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat da “Deprem saat 10.42’de oldu. Aletsel büyüklüğü 5.1. Lokal bir deprem bu. Ana deprem olarak değerlendiriyoruz. Bu depremin artçıları da var. Lokal bir deprem bu. Tali bir kırık" ifadelerini kullandı.

AFAD GENEL MÜDÜRÜ PROF. DR. ORHAN TATAR: ARTÇI SARSINTILAR OLABİLİR

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof.Dr. Orhan Tatar, "İstanbul başta olmak üzere civar illerden de hissedildi. 5,1 olarak ölçüldü ve Mudanya açıklarında olmuş. Marmara'da çok sayıda aktif fay var birisi de Gemlik fayı, muhtemelen bu fayda oluştu. Kırılmayı bekleyen Marmara'da çok fay var. Bu fayın karakterini de öğrendiğimizde her şey daha net olarak ortaya çıkacak. Artçı sarsıntılar da olabilir. Kırılmayı bekleyen birçok akitf fay var. Ne zaman ne büyüklükte bir deprem olacağını sormanın bir mantığı yok artık" dedi.

ÜŞÜMEZSOY, İKİ FAY KIRILIRSA KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLEDİĞİNİ AÇIKLADI

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Teşvikiye'den Esenköy'den Güney'de de Gemlik ve Mudanya hattında sürekli olan deprem var. Kuzey Anadolu Fayı'nın devamı oraya doğru gidiyor. Yoksa Kuzey Anadolu Fayı kuzeye doğru gitmiyor. Güneye doğru gitmesi orada bir risk olduğunu gösteriyor." açıklamasında bulundu.

Üşümüzsoy, "Oradaki deprem büyüklüğü beklentiniz?" sorusuna "Orada iki fay kırılırsa 6,5-7.0, tek fay kırılırsa 6,5 büyüklüğüne sahip olur. Yani kilometreleri saymak lazım. Simülasyonu yaptım orada. Bozburun fayı ile güneydeki Gemlik, Mudanya Fayı birleşip kırılırsa 6,5'u geçer." yanıtı verdi.

"Oradaki stres birikimi ne" sorusuna Üşümüzsoy "Birikim var. 99'dan beri en stresli birikim orada, 99 depreminde Işıkara sokağa çıkardığı zaman, fay gelip oraya kadar kırılmıştı ve orada risk var idi" şeklinde yanıt verdi.

Etiketler :