OHAL Komisyonu 15 KHK’lıyı öldükten sonra işe iade etti

OHAL Komisyonu 15 KHK’lıyı öldükten sonra işe iade etti
15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamu ve özel sektörde çalışan 150 bine yakın kişi Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alındı. OHAL Komisyonu, KHK'lerle ihraç edilenler hakkında incelediği dosyaları henüz bitirememişken, hayatını kaybeden 15 KHK'lı hakkında işe iade kararı verdi.

KHK’lı kişilerin incelemesini yapmak için Cumhurbaşkanlığına bağlı kurulan OHAL Komisyonu, aradan geçen 5 buçuk yıla rağmen 126 bin dosyanın tamamını inceleyemedi.

Öte yandan komisyon, şu ana kadar incelediği dosyaların yüzde 87’sine ‘ret’ yanıtı verdi.

Komisyonun İşe geri dönmesi konusunda olumlu yanıt verdiği dosyaların sayısı ise 16 bin 60.

15 kişi mezarda işe döndü

OHAL Komisyonu’nun süreci yavaş işletmesi nedeniyle çoğu KHK’lı işine giremediği için psikolojik sıkıntı yaşadı, birçoğu da ülkeyi terk etti.

Komisyonun işe geri iade edilmesi yönünde karar verdiği 15 kişinin ise aradan geçen 5 buçuk yılda hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Yani OHAL Komisyonu, 15 kişiyi işine mezarda iade etti.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, hukuk önünde masum oldukları kanıtlanan KHK’lıların yargı kararlarına rağmen işlerine geri dönemiyor olmasına dair “23 Ocak 2017’de OHAL Komisyonu kuruldu. Cumhurbaşkanlığına bağlı çalışan bu komisyonun hukuki bir yönü bulunmuyor, tamamen taraflı bir yapı. Defalarca bu komisyonun lağv edilmesi gerektiğini söyledik” dedi.

'Komisyon bilerek yavaş çalıştı'

15 üyesinin OHAL Komisyonu tarafından öldükten sonra işe iade edilmesine dair de konuşan Bozgeyik, “Dosyaların inceleme sürecinde hayatlarını kaybettiler, komisyon bilerek yavaş çalıştı. Bu arkadaşlarımızın hakları geri iade edilemeyecek. Dolayısıyla bu komisyonun kapatılarak, arkadaşlarımızın hukuka uygun şekilde görevlerine iade edilmesi gerekmektedir” dedi.

KHK’ların devlete zararı 10 milyar TL

Mahkemelerin verdiği kararlara rağmen komisyonun, kendini hukuki bir yerde tutuyor olmasının altını çizen Bozgeyik, “İşe iade edilen 16 bin 60 kişiye tazminat ödendi. Geçmişe yönelik alacakları ile beraber devletin kasasından toplamda devlet 10 milyar TL çıktı. KHK’ler, devlete maddi olarak da yük getirmiştir” dedi.

'Komisyon, mahkeme kararlarını tanımadı'

Konuyu gündeme getiren KHK’li istihdam uzmanı Sinan Ok, yargı kararlarına rağmen komisyonun kararları siyasi bir saikle geç işlettiğini belirterek “OHAL Komisyonu, üst mahkemelerin verdiği hak ihlali kararlarını tanımadı. Sürecin bu kadar uzamasındaki temel neden buydu” diye konuştu.