AKP'nin gözdesinden tarihe alenen balyoz!

İstanbul'un tarihi bölgesi olan Fatih'te, AKP'ye yakınlığıyla bilenen Akmercan grubuna ait Cemal Akmercan Oteli'nin inşaatında tarihi eserlere balyozlarla zarar verildiği, alana beton temel atıldığı ortaya çıktı. Otel, aynı zamanda Marmaray tünelinin hemen üstünde bulunduğu için önce izin verilmemiş, ardından izin çıkmıştı.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Akmercan ailesine ait İstanbul Fatih'te yapılmak istenen otelin inşaatında, tarihi eser olduğu anlaşılan eserlere balyozla işlem yapıldığı ortaya çıktı. halktv.com.tr'ye ulaştığı görüntülerde, otelin temeli için beton döküldüğü, bazı eserlerin ise koruma altına alındığı anlaşılıyor.

İnşaat 2017'de başladı

Cemal Akmercan Otel'in inşaatı, 2013 yılında Marmaray hattı altından geçtiği için onaylanmamış, ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'ÇED raporu gerekli değildir' demesi üzerine kat sayısı düşürülerek 2017 yılında onaylanmıştı.

108 oda olarak planlanan otelin değerinin 2017'de 7 milyon TL olması bekleniyordu.

17-25 Aralık'ta ismi geçmişti

17-25 Aralık yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan dönemin Fatih Belediyesi başkanı Mustafa Demir'in, otel inşaatının bulunduğu arazi için Akmercan grubundan rüşvet aldığı iddia edilmişti.

Şirket referansları: AKP, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık...

Öte yandan Akmercan şirketi, AKP döneminde kamu kurumlarından en çok ihale alan şirketlerin arasında yer alıyor. Gazeteci Bülent Mumay'ın 2019 yılında aktardığına göre şirket devletten ve AKP'li belediyelerden o güne kadar toplam 1 milyar 300 milyon TL'lik ihale almıştı.

İnşaat için önce olumsuz ardından olumlu rapor

Otel inşaatı için daha önce çıkan haberlere göre 'Cemal Akmercan Otel Projesi' için Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) Marmaray İstanbul Bölge Müdürlüğü, inşaat kazısının Marmaray’a 50 metre yaklaşacağı ve sarsıntının tünellere zarar vereceğine dair bir rapor hazırlamıştı. Bu başvuruya olumsuz yanıt veren DLH Bölge Müdürlüğü, projenin bodrum kat planının bir kat eksiltilmiş haline onay verdi.

halktv.com.tr'ye ulaşan kaynaklar, 2014'te 'olumsuz' rapor veren heyetin görevden alındığını iddia etti.

Alan tespiti

Videoda görülen alanın 'Cemal Akmercan Otel Projesi'ne ait olduğunu anlamak için belirli bulguları birleştirdik. 2017 yılında yapılan haberde verilen parsel numaraları ve videonun 9'uncu saniyesinde gözüken 'Tayahatun Otel' isminden yola çıkarak harita uygulamalarından bulduk. Ardında bu alanın kuşbakışı görüntüsünü, videodakiyle karşılaştırdık.

videonun-cekildigi-aci.jpg

Tarihi eserler için çalışma yapılıyor

Ayrıca tarihe eserlere balyozlu müdahalenin olduğu inşaat alanında, tarihi eserler için oluşturulmuş bir alanda gözüküyor. Uzmanlara göre alanda çıkan eserler için bir çalışma yapılıyor olabilir.