DİAYDER soruşturması ve HDP saldırısı: Tuhaf tesadüfler

DİAYDER soruşturması ve HDP saldırısı: Tuhaf tesadüfler
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Bahçelievler İlçe Başkanlığı'na yapılan saldırı girişimine, başta HDP olmak üzere muhalefet partileri ve toplumsal muhalefetten tepki gösterdi. İzmir'de katledilen Deniz Poyraz'ın ilk davasından bir gün önce gerçekleşen saldırının detayları ise iki saldırı sonrası 'Denk gelişler' zincirlemesinin tekrar düşünülmesi gerektiğini gösteriyor.

28 Aralık'ta HDP'nin Bahçelievler ilçe binasına giden bir saldırgan, partide bulunan üç HDP'liye silah ve bıçakla saldırdı.

Silahın tutukluk yapmasının ardından saldırgan, parti binasından kaçarak uzaklaşırken HDP'lilerin müdahalesi sonucu silahlarını düşürdü.

Saldırının, 17 Haziran 2021'de İzmir'de hayatını kaybeden HDP'li Deniz Poyraz'a yapılan saldırının davasından bir gün önce olması ise 'organize' bir yapılanma olduğu iddialarını güçlendirdi.

Valilik 'kurusıkı' dedi, tanıklar reddetti

İstanbul Valiliği, saldırıdan hemen sonra yaptığı açıklamada saldırganın silahlarının kurusıkı olduğunu söyledi. halktv.com.tr'ye konuşan kaynaklar ise olay sonrası saldırganın silahlarının kontrol edildiğini, bir silahın kurusıkı olduğunu bir silahın ise normal olduğunu aktardı.

Fakat olaya dair çarpıcı detay sadece bu değil.

Olaydan iki gün öncesine döndüğümüzde, İçişleri Bakanlığı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan bazı personeller hakkında başlattığı özel teftiş başlatıldığını açıkladığını hatırlıyoruz.

27 Aralık'ta ise teftişin detayları ortaya çıkmış, başta İBB çalışanları olmak üzere İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Din Alimleri Derneği'ne (DİAYDER) üye olup, belediyede çalışan personeller nedeniyle hedefe koyulmuştu.

HDP'ye yapılan saldırı ve aynı hafta İBB'ye yapılan 'özel teftiş', Bahçelievler'de bir binada kesişti. Üç HDP'liyi öldürmeye çalışan saldırganın "Üye olmak istiyorum" diyerek girdiği HDP Bahçelievler ilçe örgütü, DİAYDER Genel Merkezi'nin kapı komşusuydu.

Derneğe ait herhangi bir tabela olmadığı için bu detay, olayın ilk günü ortaya çıkmadı.

Ardından DİAYDER'in iddianamesinde derneğin genel merkezi olarak Şirinevler deniyor olması ilgimizi çekti ve HDP'lilerden dernek merkezini doğruladık.

Aslında, muhalefetteki en güçlü partilerden olan HDP ve CHP'ye aynı binada, aynı tarihlerde, farklı şekillerde saldırılıyordu.

Ek gözaltı süresi ve gizlilik kararı

Olayın ardından kaçmaya çalışan saldırgan, polis tarafından gözaltına alınmıştı. Savcılık, dosya hakkında gizlilik kararı verirken saldırgan için ek gözaltı süresi verdi.