Tekel bayileri kepenk açmadı: 'Toptancılar mal vermiyor, zammı gören dükkandan çıkıyor'

Tekel bayileri kepenk açmadı: 'Toptancılar mal vermiyor, zammı gören dükkandan çıkıyor'
Sigara ve alkol grubundan alınan Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) gelen yüzde 47'lik zamma tepki göstermek için bugün Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde tekeller kepenk açmadı. Zamlara rağmen açan tekel bayiler ise genelden özel birçok konudan şikayetçi.

Alkol ve tütün ürünlerindeki Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) yeni yıl itibariyle gelen yüzde 47'lik zam, gerek vatandaş gerek ise tekel bayi işletmecileri tarafından tepki çekti.

Toptancıların ürün satmıyor olmasından şikayetçi olan tekel bayi işletmecileri, gelmesi beklenen zammın fırsatçılık olarak kullanıldığını belirterek bugün Türkiye'nin çeşitli illerinde kepenk açmadı.

whatsapp-image-2022-01-04-at-17-40-08.jpeg

İstanbul'da da bazı tekel bayileri, kepenk kapatırken, dükkanını açanlar da yaşananlardan hoşnut olmadıklarını fakat mecbur kaldıklarını belirtti.

"Dükkanın dönmesi lazım"

Tekel bayi işletmecisi Ahmet, sigaraya gelen 4-5 TL'lik zamların bile müşteriyi korkuttuğunu, satışların düşmesine neden olduğunu söylüyor. Tekel bayilerin kepenk açmamasına dair "Ülkenin genelinde bir zam furyası var. Düşüneceğim son şeyin alkol olması gerekirken bu bile bizi zor durumda bırakıyor" diyor.

Tekel bayisini 'ekmek teknem' olarak nitelendiren Ahmet, tüm tekel bayilerinin duruma ortak bir tepki göstermesi gerektiğini söylerken muhatap bulamayacaklarından yakınıyor.

Elektriğe gelen zamla beraber dükkanın faturasının ikiye katlandığını belirten Ahmet, "Artık dolapları açmıyorum. Onları açarsam daha da zarar edeceğim" diye konuştu.

Toptancıların mal satmıyor olmasından şikayetçi olan Ahmet, "Arıyoruz, mal istiyoruz. Cevap vermiyor, 'Mal yok' diyor. Onlar da gelecek olan zamları bekliyor. Olan yine küçük esnafa oluyor" diyor.

"Ne yapmayı düşünüyorsunuz?" diye sorduğumuzda ise "Valla satıp kurtulmayı düşünüyorum" diye yanıt verdi.

"Açmayınca büyük marketler kazanacak, gerçi onlar hep kazan"

Başka bir tekel bayi işletmecesi Adnan'a göre ise kepenk açmamak 'zincir marketlere' yarıyor. Alkol ve sigaraya gelen zamların tüketicinin ekonomisini daha da zorladığını aktaran Adnan, "Bizim de geçinmemiz gerekiyor. Tepki olarak dükkanı açmazsak vatandaş zincir markete gidecek. Yine onlar kazanacak" diyor.

Tekellerin açmamasına dair başka bir bakış açısının olduğunu söyleyen Adnan, "Açmayan tekeller, gelecek olan zamlarla beraber az da olsa kar etmeye çalışacaklar. Bugün 5 TL'ye sattıkları ürün belki yarın 8 TL olacak. Onları da anlıyorum" dedi.

Adnan ile sohbet ettiğimiz esnafa dükkana gelen bir kişi, 70'lik rakı aldı. 175 TL'yi verdiğinde, Adnan, "Servet bırakılıyor gibi" diyor.
whatsapp-image-2022-01-04-at-17-40-10.jpeg

"ÖTV satışları da etkiliyor"

Alkolden alınan ÖTV'nin satışları olumsuz etkilediğini söyleyen Adnan, "Eğer bu kaldırılırsa, sahte içki kullanımı da düşecek. Çünkü sahteyle gerçek alkol arasındaki fiyat farkını ÖTV oluşturuyor" diye konuştu.

Sohbet ettiğimiz çoğu tekel bayi işletmecisi, yılbaşına kadar 'sahte içkiden ölüm' haberlerinin yapılıp, sahte içkileri tekellerin sattığı gibi bir izlenip oluşturulduğundan da şikayetçiydi. Halkın, bu durumdan korkarak zincir marketlere gittiğini aktaran tekel bayi işletmecileri, "Sahte içkiye en büyük teşvik ÖTV'dir" dedi.

Sahte alkol satıcısı: Çok baskı var artık satış yapamıyoruz

halktv.com.tr'nin ulaştığı sahte alkol üreticisi ise son zamanlarda polis tarafından çok fazla baskın ve operasyon olduğunu belirterek satış yapmadıklarını aktardı.