Baş şüpheli gözaltına bile alınmadı: Gülistan Doku 2 yıldır kayıp

Baş şüpheli gözaltına bile alınmadı: Gülistan Doku 2 yıldır kayıp
Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun ortadan kaybolmasının üzerinden iki yıl geçti. Olayın baş şüphelisi Zaynal Abarakov hakkında henüz detaylı bir inceleme yapılmazken Gülistan’ın ablası Aygül Doku, hakkında açılan davada şu ana kadar beş duruşma yapıldı.

5 Ocak 2020’de Tunceli’de ortadan kaybolan Gülistan Doku, Tunceli-Elazığ yolu üzerinde bulunan gölette 323 gün arandı. Bu arama çalışması aynı zamanda Cumhuriyet tarihindeki en uzun arama çalışmasıydı.

Tunceli’deki arama çalışmalarına yerinde katıldığımda Ağustos 2020’ydi. Aile, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla görüşmüş, Gülistan’ın intihar ettiğini belirtip, ailenin içi rahat etsin diye baraj gölünün boşaltılması talimatı vermişti.

AFAD yetkilileri, günlerdir yaptıkları çalışmalardan yola çıkarak Gülistan’ın suda olmadığını söylüyorlardı. Ardından gelen bilirkişi raporu da bu söylemlerini doğruladı.

Görüntüleri inceleyerek hazırlanan bilirkişi raporu, savcılık soruşturma dosyasına gönderildi. Raporda, Gülistan'ın, atladığı iddia edilen Dinar Köprüsü altındaki suda, söz konusu saatte, yüksekten düşmeye bağlı bir hareketlilik olmadığının tespit edildiği bildirildi.

Baş şüpheli gözaltına bile alınmadı

Gülistan Doku’nun kaybolduğu gün, birlikte olduğu erkek Zaynal Abarakov ile görüştüğü, bu görüşmede aralarında tartışma yaşandığı görüntülerle tespit edildi. Doku ailesi, etkin bir soruşturma yapılması için defalarca talepte bulundu. Fakat olayın baş şüphelisi olan Abarakov, 24 saat bile gözaltına alınmadı.

Öte yandan Abarakov’un polis babası Engin Yücel’in Tunceli’de etkili bir görevli ve dönemin valisi Tuncer Somer ile yakın ilişkisinin olmasının soruşturmanın seyri açısından endişelere neden olduğu iddia edilmişti.

Engin Yücel, 2018’de yaptığı paylaşımlardan dolayı daha sonra polislikten ihraç edildi. 14 Ekim 2021’de ise soruşturma dosyasında gizli kalması gereken bilgileri paylaştığı gerekçesiyle yapılan duruşmaya katılmadığı gerekçesiyle Yücel hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Abla Doku’ya dava

7 Mart 2020 tarihinde, Engin Yüce, Tunceli'deki evini taşırken abla Aygül Doku, ‘soruşturmanın tamamlanmadan ve evlerinde kriminal inceleme yapılmadan Yücer'in evini taşınmasını engelleyen Doku'nun ablası Aygül Doku hakkında 22 Kasım 2020'de Engin Yücel'in şikayeti üzerine ‘mala zarar vermek’ gerekçesiyle tazminat davası açıldı.

'Bu ülkede 2 yıldır gencecik bir kadın kayıp’

Gülistan’ın kaybolmasının ikinci yılında ailesinin yaptığı basın açıklamasının ardından arkadaşları ve ailesi, alkışlarla Gülistan Doku’nun aylarca arandığı Sarı Saltuk Viyadüğü’ne yürüdü. Burada konuşan anne Bedriye Doku, "Bugün 5 Ocak 2022, Gülistan’ımdan 2 yıldır haber yok. Kimse bir şey yapamıyor. Katillerini yakalayamıyorlar, o çocuğu kim koruyor, niye yakalayıp ifadesini almıyorlar? Ortada gencecik bir can yok bu yeterli değil mi? En son o çocukla konuştu, onun evinden çıktı" dedi.

Gerçekten de soruşturma dosyasındaki HTS kayıtlarına göre Gülistan, en son Zaynal Abarakov’la konuşmuş, ikilinin telefon sinyalleri aynı yerden sinyal vermişti. Fakat gizlilik kararı olan soruşturma dosyasıda Abarakov’un hala ifadesi alınmadı.

Basın açıklamasının ardından Aygül Doku, "21 yaşında üniversite öğrencisi 2 yıldır bir ülkede nasıl bulunmaz? Ben kardeşimi geçtim, normal bir insan düşündüğünde, bir insan durup dururken nasıl sır olur? Sizin bu durumu aklınız alıyor mu? Benim kız kardeşim beni aradı, bir hafta sonra eve gelecekti. Tuncay Sonel dönemin valisi bana dedi ki; 'Bak burada mobese var, şurada güvenlik kamerası var. Bu kentte benden habersiz kuş uçmaz. Senin kız kardeşin intihar etti, size bedenini vereceğim' ve 2 çocuğunun üstüne yemin etti. Tuncay Sonel, hani benim kız kardeşim?” diyerek dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel’e sitem etti.

Sonel, Gülistan Doku soruşturması sürerken Ordu’ya atandı.

Abla Doku, konuşmasına, “Elinde delil yoksa neden böyle konuştun? 2 yıldır bir kız kayıpsa 24 saat boyunca o adam (Zaynal Abarakov) neden gözaltına alınmaz? Biz 2 yıldır Zaynal’ın mesajlarını göremiyoruz. Hala telefon incelemesi yapılmadı. Arabasında kriminal inceleme yapılmadı. Evini taşıdı. Olaydan sonra ben 'evini taşımasın, kriminal inceleme yapılsın' dediğim için 5 duruşmadır mahkemeye gidiyorum" diye devam ediyor. Gerçekten de soruşturma aşamasında, baş şüpheli Zaynal Abarakov hakkında herhangi bir ilerleme bulunmuyor.