Yeni sınav yeni mağdur yaratmasın!

Yeni sınav yeni mağdur yaratmasın!
ÖSYM, mağduriyete mağduriyet ekliyor. 31 Temmuz’da yapılan KPSS sınavı ‘şaibeli’ olması nedeniyle iptal edildi. 2021'de KPSS’ye girenler, tek branşa yapılan yoğun atama nedeniyle kontenjan mağduru oldu. 2020'de KPSS’ye girenler de görmezden gelindi. “2020 mağdur, 2021 mağdur, 2022 sınavı şaibeli, biz yine mağdur” diyen KPSS mağdurları, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in istifa etmesini istiyor.

Leyla Kılıç

31 Temmuz 2022 tarihinde düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) sorulan çok sayıda sorunun, Yediiklim Yayınları’nın deneme soru kitapçığında yer alan sorularla aynı olması soruların sızdırıldığı iddialarını gündeme getirerek şaibeye neden olmuştu. Bunun üzerine gerçekleştirilen KPSS sınavı iptal edilerek, 18 Eylül’de tekrarlanmasına karar verilmişti. Yaşanan bu durum bir zamanlar FETÖ’nün ÖSYM sınavlarındaki soruları sızdırarak kendi üyelerini kamu kurumlarına yerleştirdiği dönemi anımsattı.

Bakana istifa çağrısı

Öğrenciler bu durumun tehlike arz ettiğini belirterek, liyakat endişesi yaşadıklarını söylüyor. Öte yandan 2020’de KPSS’ye girenlerin ataması yapılmazken Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından görmezden geliniyorlar. 2021’de atama en yüksek atama kontenjanının okul öncesi branşına verilmesi de diğer branşlarda rahatsızlık yaratıyor. KPSS mağdurları, Mahmut Özer’in istifa etmesini istiyor. halktv.com.tr'ye konuşan mağdurlar, yenilenecek sınavı da güvenli bulmuyor.

‘FETÖ mirası anlayış tescillendi’

KPSS’ye ilk kez girdiğini belirten Duygu Esen, “Daha önce de soru sızdırma olayları yaşandı. FETÖ’nün miras bıraktığı bu anlayışın yok edilmediği tekrar tescillendi. Bunların yaşanması hala güvenli bir ortamın kurulamadığını gösterdi. MEB’e ve ÖSYM’ye hiç güvenim yok. Bu sınavın da şaibeli olacağını biliyorum. Liyakat olduğuna asla inanmıyorum. İstediğim sonuca ulaşamazsam başka sektörlerde çalışmayı düşünüyorum. Ancak iş bulabilmek gerçekten zor” dedi.

650x344-kpss-ne-zaman-iptal-mi-oldu-2022-kpss-lisans-sinavi-ne-zaman-yapilacak-tarih-belli-mi-osym-sinav-takvimi-1659854580602.jpeg

‘Tüm çabamız boşa gitti’

Eğitim ve sınav sistemine olan güveninin tamamen sarsıldığını söyleyen R.Ç. ise “Bu konuda sistemin köklü bir değişime gebe olduğunun kanaatindeyim. Sınava hazırlanmam bir yılıma mal oldu ve planlı bir şekilde çalıştığım için kendimi tam sınav gününe hazırlamıştım. Tüm enerjimi o an sınava verdim ve ertesi gün olayları duyunca tüm çabamın boşa gittiğini hissettim. Gireceğimiz sınavın da şaibeli olduğunu düşünüyorum çünkü ÖSYM bana güven vermiyor” diye konuştu. “Döktüğümüz terin, çabanın yanında ekonomik sıkıntılar içerisinde dershane, kırtasiye gideri cabası oldu” diyen M.A ise “Bir sonraki sınavda da aynı şeyin olabileceği ihtimali çalışma motivasyonunu altüst etti. Tekrar oturup ders çalışmak ecel teri döktürdü. Şu an bile az bir süre kalmasına rağmen zorlayarak ve isteksiz bir şekilde ders çalışıyorum. Verdiğim emek ve zahmetin karşılığında olan biten durumdan dolayı istediğim puanı alamazsam bir daha girmeyi düşünmüyorum. Hayatıma özel sektörde çalışarak devam etmek zorundayım” ifadelerini kullandı.

‘2020’de girenler atanamadı’

2020’de gerçekleştirilen KPSS’ye giren ve atanamayanlardan felsefe öğretmeni Utku Uğurlu, ‘şaibeli’ olduğu gerekçesiyle iptal edilen sınava da girdiğini ve 18 Eylül’de tekrarlanacak sınav için hala çalıştığını söyledi. 2020’de KPSS’ye girenlerin görmezden gelindiğini kaydeden Uğurlu, “2020’de KPSS’den sonra pandemi dönemi gerekçesi ile yaklaşık 20 bin atama yapıldı. Açıklanan atamaların ilkine 2019 KPSS grubu dahil edildi. 2020 grubu için açıklanan ikinci atamalara ise daha sınava girmemiş 2021 KPSS grubu dahil edildi. Yapılan karma alımlarda 2020’de KPSS’ye girenler atamaya dahil edilmeyerek 2021 grubunun ilk alımı olarak değiştirildi” dedi. “2020’de sınava girenlerden daha düşük puan alanlar atanırken, biz atanmadık” diyen Uğurlu, “Plansız bir yönetim var. 2020’de 15 bin ek atama diye duyuruldu. Biz 8 Eylül’den 9 Eylül’e kadar atandık diye 1 günlük sevinç yaşadık. 9 Eylül’de bir takvim yayınlandı. Henüz puanı olmayan 2021 sınavına girecekleri de atamaya dahil ettiler. Ek atama kotasındaki insanların hiçbiri atanamadı” diye konuştu.

kpssatama.jpg

'Benden sonraki bile atandı'

15 bin alımın iadesini istediklerini ve dava sürecinin devam ettiğini anlatan Uğurlu, “15 bin alım için iptal davası açtık. Eğer davayı kazanırsak 2021’de atanan 15 bin kişinin görevi askıya alınacak. Bu da başka bir mağduriyet yaratacak. Biz onların mağdur olmasını da istemiyoruz. Ama başka bir yol bırakmadılar. 2018’de felsefede 300. olan atandı. 2017’de 270. atandı. Benden sonra 320. atandı. Ben 218. oldum atanamadım. Pandemi bahanesiyle bir yıl emek verenlere yapılan bu. Biz mağdur olmaya mı geldik bu dünyaya?” ifadelerini kullandı.

Bakana göre mağduriyet yok

Puan geçerliliğinin 2 yıldan 1 yıla düşürülmesinin de adaletsizlik olduğunu söyleyen Uğurlu, “2018-2019 KPSS’lerinde puan geçerliliği 2 yıldı. 2 yıl boyunca benden daha düşük alan atanamıyordu. Bunu da 2020’de kaldırdılar. Kalktığında alımı artıracaklarını düşündük ama yapmadılar. Bizden öncekiler de atandı ama biz atanamadık. Bu adaletsizlik. Yıllardır hakkımızı arıyoruz. Arkadaşlarımız, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MEB Bakanı Mahmut Özer ile görüştü. Gördükleri muamele ortada. Bakan Mahmut Özer, yapılan görüşmede arkadaşlarımızı konuşturmadı. Daha sonra kendisi arkadaşlarımızla görüştü. Orada ‘mühendisler ağlamıyor siz niye ağlıyorsunuz’ demiş. ‘Danıştay iptal ederse o zaman hakkınızı alırsınız. Bir mağduriyet yok’ diyerek de yaşadıklarımızın mağduriyet olmadığını söylemiş” dedi.

kpss2020.jpg

2021’de kontenjan mağdurları

2021 yılında KPSS’ye girenler için okul öncesi branşına verilen 9 bin atamanın diğer branşlarda atama bekleyenleri mağdur ettiğini belirten Uğurlu, her branşta alımın artırılması gerektiğini belirterek, “2021’de okul öncesine verilen kontenjan toplam 9 bin. Bu kontenjan diğer branşlardan kırpılarak okul öncesine verildi. 2020 mağdur, 2021 mağdur, 2022 sınavı şaibeli biz yine mağdur…” diye konuştu.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :