Kılıçdaroğlu: Bu bütçe, kumpas bütçesidir

CHP lideri Kılıçdaroğlu, TBMM'de gerçekleşen Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmelerde sert bir konuşma gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, "Bu bütçe, Türkiye Cumhuriyeti devletine yapılmış bir kumpas bütçesidir, bu bütçeye hayır diyeceğiz" dedi. Kılıçdaroğlu Mecliste yaptığı konuşmada sırasında yaptığı el hareketine kınama cezası istendi, görüntülerin izleneceği belirtildi.

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe maratonu sürüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurul’a katılarak bütçe konusunda bir konuşma gerçekleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'teki bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, "Bu bütçe, milletin alın terini sömüren bir bütçedir. Bu bütçe, fakirden alıp zengine veren bir bütçedir. Bu bütçe Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin fakirleştiren bir bütçedir. Bu bütçe, Türkiye Cumhuriyet Devleti'ne yapılmış bir kumpas bütçesidir" ifadelerini kullanan CHP lideri, "Bu bütçe kimin sorununu çözüyor. Biri de çıksın desin ki şunun sorununu çözüyor. Kendilerini kapatmışlar saraya, saraydan bakıyorlar herkesin durumu çok iyi" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmelerinin önemini vurgulayarak, "Tüm milletvekillerinin sağlıklı ve tutarlı bilgiler edinmeleri gerekiyor. Sağlıklı bilgiler parlamentoya gelmiyorsa o bütçe görüşmeleri doğru görüşmeler değildir" dedi.

"Sayıştay raporları değiştiriliyorsa ve değişen raporlar TBMM'ye geliyorsa o zaman yürütme organının korktuğu bir şey vardır. Gerçeklerin görülmesini istemiyordur. Eğer Sayıştay TBMM adına görev yapıyorsa o zaman TBMM Başkanı'nın değiştirilen raporlarla ilgili süratle bilgi alması ve parlamentoyu bilgilendirmesi lazım" diyen Kılıçdaroğlu raporun yüz sayfadan fazla olduğunu ancak Meclis'e 11 sayfalık rapor geldiğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu ayrıca, "Eğer denetlenen kurum Sayıştay denetçisine bilgi, belge vermiyorsa yürütme organı TBMM'ye hesap vermiyor demektir" dedi.

CHP Lideri, Plan Bütçe Komisyonu'nda bakanların bazı soruları cevaplamadığını söyleyerek, "Bunlar nasıl bakan?" diye sordu. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

"Beni üzen nokta nedir? Seçimle gelen birisinin, kendi imzasıyla bütçeyi Meclis'e gönderen birisinin(Erdoğan) gelip burada bütçeyi anlatmaması yerine atadığı birini göndermesi. Bu doğru değildir. Bu parlamentonun saygınlığına gölge düşürür. Eğer bu anayasada bütçenin yapımıyla ilgili özel bir düzenleme yapılmışsa, Plan Bütçe Komisyonu'nda ayrıca ve özel bir süreç içerisinde görüşülüyorsa o zaman bir kişi gelecek, diyecek ki; 'Benim bütçem bu' ve bütçesinin arkasında kapı gibi duracak. (Erdoğan)Durmuyor, göndermiş memurlarını buraya, 'Efendim, siz bütçeyi anlatın'. Allah aşkına, gelip anlattılar bütçeyi. Ne anladınız siz, pembe bir tablo. Türkiye'de hiçbir sorun yok, çünkü öyle talimat almışlar. Yangında bile 'Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatlarıyla yangını söndürmeye başladık' diye cümleyi kuruyorlar. Yangın için talimat mı beklenir, Allah aşkına!"

Erdoğan'ın bütçeyi gelip kendisinin sunması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Kaçarak bu iş olmaz, Meclis'e gelmeyerek de bu iş olmaz. Bu Meclis'in saygınlığına gölge düşürmektir" dedi.

Meclis'in itibarsızlaştırıldığını ve yazılı soru sormak dışında bir işlevi bırakılmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bu beyefendiler sorulara cevap vermiyorlar, 'Gerek yok' diyorlar. Bu ne demektir, eğer bir bakan veya bakanlar milletvekillerinin sorularına cevap vermiyorlarsa kimse kusura bakmasın, 'Meclis bizim için sıradan bir kurumdur demektir bu' " ifadelerini kullandı.

"Bu süreç böyle devam ederse bunun bilinen tek cümlesi vardır: Türkiye Büyük Millet Meclisi vesayet altındadır. 'Gazi Meclis' diyoruz, hangi Gaziliği kaldı, hangi yetkiniz var? Meclis'i el kaldıran el indiren milletvekilleri grubuna döndürdüler. Bir kişi cesaretle kalkıp benim görüşüm şudur diyemiyor. Dediği andan itibaren, 'Seni bir daha milletvekilliği listelerinde göstermeyeceğiz'. Ne demektir bu, 'Milletvekilliğini de vesayet altına alıyorum' demektir"

Bu sözler üzerine AKP ve MHP gruplarından seslerin yükselmesi sonrası Kılıçdaroğlu o yöne dönerek, "Hiç meraklanmayın, ben gerçekleri söylüyorum. Gerçekler acıdır, katlanacaksınız gerçeklere. Siz kalkıp da bir konuda, çıkıp da enflasyonu eleştirdiniz mi?, eleştiremezsiniz. Cesaretiniz yoktur sizin" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

Faizi sıfırlayacağız. Hangi faizi ya? Çiftçinin faizini sıfırladınız mı? İktidar olacağız, bir haftada çiftçilerin faizlerini sıfırlayacağız. Yüreğiniz yetiyor mu, yetmez. Talimat gelmesi lazım, faizi sıfırlamak için

Merkez Bankası'nı iğdiş ettiler. Erdoğan, bir kararname çıkardı, fiyat istikrar komitesi kuruyorum. Merkez Bankası'ndan bu yetkiyi alıp, kendi kurduğu kurula verdi. Peki bu komite kaç kez toplandı? Bir kere bile toplanmadı. Bunu söylüyoruz, üzülüyorsunuz. Acıdır gerçekler

"Etiket değiştiren elemanlar istihdam ediliyor, bu hale getirdiler"

Damatla kayınpeder ne yaptılar 128 milyar doları? Tüyü bitmemiş yetimin hakkını sormak benim de görevim sizin de göreviniz. Sizin sormanız lazım. Kime sattın 128 milyar dolar?

Şu soruyu sordunuz mu acaba kendinize: Ben kendi vatandaşımdan niye dolarla borçlanıyorum? Bu ülkenin kendi parası yok mu? Bunların hiç biri milli değil, oturan bakanların hiç biri de milli değil.

"Kitabını yazmışlar. Evet yazmışlar: Türk lirası nasıl pul edilir, kitabını yazdılar"

Erdoğan diyor ki ben hiç bir zaman faizci olmadı. Bütün faizcilerin güvencesi de umudu da Erdoğan'dır'

Şimdi kapı kapı geziyorsunuz. Düne kadar sizin havuz medyası ‘Şerefsiz' diye tanımlamıştı, koşa koşa, ‘Prens veliaht geldi, acaba bize bir derman olabilir mi? Yaramıza bir merhem sürebilir mi?' Ya düne kadar ‘15 Temmuz darbe girişimini destekleyen' dediğiniz, ‘Paralar verdi' dediğiniz kişilerle kucaklaştınız ya. Merak ediyorum, nasıl bir mide var? Nasıl bir anlayış var ya? Nasıl olur böyle şey?

“Niye gidiyoruz oraya?”

Şimdi beyefendi Katar'a gitmiş. Katar Dışişleri Bakanı, ‘Ekonomik gidişat nedeniyle Türkiye'de ortaya çıkacak fırsatları değerlendiriyoruz.' Niye gidiyoruz oraya? ‘Ya bizde mallar çok ucuz. Gel, neyim varsa sana vereceğim. Yeter ki beni kurtar.' Ya Türkiye?

'Savcı cesaret edip soruşturma açamıyor'

Ayrıca ne yaptılar biliyor musunuz? Euro ile borçlandıysanız Avrupa'daki enflasyonu sırtınıza yüklüyorlar. Bu millet, ABD'deki enflasyonu neden çeksin? ABD'deki enflasyonun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yüklenmesinden rahatsız olduysanız, bundan memnun olduk.

Uyuşturucu baronlarına arka çıktılar. Zindaşti'yi kim çıkardı hapisten? Tonlarca kokain yakalanıyor, savcı cesaret edip soruşturma açamıyor.

Adaleti de bitirdiler. Bir adamın önce mal varlığına el koyuyorsunuz, arkasından adamı serbest bırakıyorsunuz, arkasından tedbiri kaldırıyorsunuz, ardından yurt dışına çıkış yasağını kaldırıyorsunuz, adam çıkıp gidiyor. Önemli olan şu, bu kişinin uçağına İçişleri Bakanı da bindi.

“Türkiye'yi fakirleştiren bir bütçeye hayır diyeceğiz”

Bu bütçe milletin alın terini sömüren bir bütçedir. Bu bütçe fakirden alıp zengine veren bir bütçedir. Bu bütçe çiftçinin alınterini sömüren bir bütçedir. Bu bütçe Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni fakirleştiren bütçedir. Bu bütçe Cumhuriyet tarihinin en büyük kaynak transferini, fakirden alıp zengine veren bir bütçedir. O nedenle bu bütçe, açık ve net söylüyorum, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yapılmış bir kumpas bütçesidir. Bu bütçeye hayır diyeceğiz. 83 milyona kumpas kuran bu bütçeye hayır diyeceğiz. Çünkü bu bütçe fakirden fukaradan, garipten, gurebadan parayı toplayıp bir avuç tefeciye Londra'daki tefecilere dolar baronlarına ve uyuşturucu baronlarına hizmet eden bir bütçedir.

"Dolarla ihale yapılır mı?"

Bana sormuyorsa eve gidince ilkokula giden çocuğuna sorun, dolarla ihale yapılır mı? Dolar şimdi 14 liraya çıkıyor, kim kazandı? Dolarla ihale alan kazandı. Kim ödeyecek, 83 milyon ödeyecek. Bunu sizin vicdanınız kabul ediyor mu? Dolarla ihale aldın eyvallah, güvenceyi de dolarla veriyorsunuz.

'Arkadaşlar Yeliz konuşuyor'

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı’nın kendisine laf atması üzerine, “Arkadaşlar, Yeliz konuşuyor” diye yanıt verdi.

 

Çamlı, 2017 yılında Meclis’te ‘Yeliz Adeley’ isimli hesabından canlı yayın yapınca ifşa olmuştu. Çamlı’nın, @yelizadeley adıyla sahte hesap açtığı ve Periscope yayını yaptığı anlaşılmıştı. Çamlı, ifşanın ardından hesabını kapattı.

'Kılıçdaroğlu'na kınama verilsin'

Kılıçdaroğlu'nun konuşması sırasında bir diğer tartışma da yaptığı el hareketi nedeniyle yaşandı. Kılıçdaroğlu, "Bir şey daha yaptılar. Bakın siz bilmiyorsunuz. Çünkü araştırmıyorsunuz. Bakın aynı zamanda ne yaptılar biliyor musunuz? Dolar ile borçlandılarsa Amerika'daki enflasyonu, euro ile borçlandılarsa Avrupa Birliği'ndeki enflasyonu sırtımıza yıkıyorlar" dedi. Kılıçdaroğlu'nun bu sırada yaptığı el hareketi tartışma yarattı.

 

Özel: Hiçbir gruba karşı yapılmadı 

AKP’liler Kılıçdaroğlu’na kınama cezası istedi. Oturuma ara verildi. Verilen aranın ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel söz aldı.

Özel, Kılıçdaroğlu'nun hareketiyle ilgili, "Genel Başkanımız elini elinin sırtına vurmuştur. Sırtına yük bindirmek anlamındaki vücut dilidir. Hiçbir gruba karşı yapılmadı" dedi.

Meclis Başkanı Şentop, Kılıçdaroğlu hakkında bir açıklama yapmadı. Genel Kurul'da İstanbul Milletvekil Numan Kurtulmuş söz aldı.