İYİ Partili Usta: Yolsuzluk bütçesi olarak nitelendiriyoruz

İYİ Partili Usta: Yolsuzluk bütçesi olarak nitelendiriyoruz
TBMM Genel Kurulu, 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmeler için toplandı. İYİ Parti Grup Başkanvekilleri Müsavat Dervişoğlu ve Erhan Usta, Genel Kurulda konuşma gerçekleştirdi. Erhan Usta, bütçe görüşmelerine ilişkin "Bu bütçeyi bir yanıyla yolsuzluk bütçesi olarak nitelendiriyoruz" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi üzerindeki görüşmeleri başladı. İYİ Partili Müsavat Dervişoğlu ve Erhan Usta, konuşma gerçekleştirdiler.

'TBMM var olmayan bir bütçe üzerinden tartışmaktadır'

Türk Lirasının değer kaybetmesiyle Türkiye'nin artan dış borcundan bahseden Dervişoğlu, "Türkiye'nin dış borcu 1.8 trilyon artmış durumdadır. 2022 yılında 84 milyon vatandaşımızdan toplanacak olan vergi 1 trilyon 400 milyar lira. 84 milyon vatandaşımızdan toplanan verginin iki katı kadar bir meblağ tek adamın hırsları yüzünden kaybedilmiştir. Şu anda aslında TBMM var olmayan bir bütçe üzerinden tartışmaktadır." diye konuştu.

Dervişoğlu: Hani 'Nas' ortadaydı?

2022'de vatandaşlarımızın maaşından kesilecek gelir vergisi miktarı 241 milyar liradır. Türkiye'nin faize ödediği miktar 241 milyardır. Ülkemizde kayıtlı çalışan işçinin, memurun, asgari ücretlinin tamamının gelirinden günde 30 lira kesip, faiz lobisine veriyorsunuz. Sonra çıkıp biz faize karşıyız diyorsunuz. Vatandaşın vergi borcunda, cezasında faiz var. Gençlerin öğrenim kredisinde faiz var, çiftçinin kredilerinde faiz var. Hani 'Nas' ortadaydı? Allah'ın ayetinin azı çoğu olur mu? Beş müteahhitin borcunun faizini sildiğiniz gibi silin vatandaşın borç faizini. Yapamazsınız çünkü AKP iktidarı faize verirken karşıdır, vatandaştan alırken değil" dedi.

'Türk milleti sizin zulmünüze yeterince katlandı'

Dervişoğlu sözlerini şöyle bitirdi:

"Bir ay önce ekonomi şahlandı diyordunuz, şimdi ekonomi kurtuluş savaşı verecek noktaya geldi diyorsunuz. Doğrudur, Türk ekonomisi işgal altındadır. Türk ekonomisini işgal eden bugünkü iktidar sahipleridir. Bu haramzade düzenini yıkacağız. Türk milleti sizin zulmünüze yeterince katlandı, bu haramzade düzeni yıkacağız. Türkiye'nin çözülemeyecek derdi yoktur. "

'Bu bütçeyi bir yanıyla yolsuzluk bütçesi olarak nitelendiriyoruz'

Dervişoğlu'nun ardından kürsüye Erhan Usta çıktı. Usta, "Bu bütçe topluma güven ve umut vermiyor. Bu bütçede yoksulluğa, gelir dağılımının düzelmesine, işsizliğe, enflasyona çare var mı? Maalesef yok. EYT, 3600 ek gösterge, atanamayan öğretmenler, sağlıkçılar yok. Bu bir yokluk bütçesi. Kamu özel işbirliklerine aktarılan tonlarca para var. Hem de dolar cinsinden. Dolar arttıkça kamu özel işbirliği müteahhitleri, yandaşlar para kazanıyor. İsraf, şatafat, yandaş müteahhitlere destek var. Bu bütçeyi bir yanıyla yolsuzluk bütçesi olarak nitelendiriyoruz." dedi.

Usta şöyle devam etti:

İlk defa bu sene yeni olmayan, mantıklı bir orta vadeli program çıkmıştı onu da çok gördüler sayın Lütfü Elvan'a. Şimdi program çıktıktan sonra yeni ekonomi programı, yeni model, Çin modeli gibi bir takım şeyler söyleniyor. Siz seçime kadar hiçbir sorunu çözmeyip, geçici bir rahatlama sağlamayı düşündünüz ama bu programların hepsi elinizde patladı. Nasreddin Hoca'nın göle çaldığı maya dahi sizin yeni modelinizin tutmasından daha büyük olasılıktır.

Hükümetin yaptığı bir şey var kendi seçmen tabanını konsolüde etmek için algı çalışmasına başladı. Sürekli algı yönetimi... Milleti oyalamayın, yoksulluk almış başını gitmiş.

Dış güçler diyorsunuz... Türkiye'ye bir dış güç saldırısı yoktur, Türkiye bir finansal saldırı altında değildir. Yapılan şey sizin yanlış yönetiminizdir. 128 milyar doları satın diye size dış güçler mi söyledi?

'Ekonominin kitabını yazdım' diyor, iki gün sonra 'Kurtuluş Savaşı veriyoruz' diyor hangisi doğru? Ekonomiyi batırma kitabı yazdıysa doğrudur. Bu ülke 100 yıl önce Kurtuluş Savaşı'nı verdi. 20 yıldır bu ülkeyi yönetiyorsunuz eğer bir işgal olduysa sizin yönetiminizde olmuştur. İşgale neden olanlar asla kurtarıcı olamaz.

Yoksulluk her geçen gün artmaktadır. AK Parti 130 milyar dolar olarak devraldığı dış borcu 446 milyar dolara yükseltmiştir. AK Parti bugün kendi vatandaşlarından bile dolarla borçlanmaktadır. Çiftçi perişan, süt inekleri kesime gitmektedir asıl güvenlik sorunları bunlardır. Asıl mandacı bu yanlış planları uygulayanlardır. MGK eğer bir şeyi konuşacaksa derinleşen yoksulluğu konuşsaydı.

Bu politika devam ederse kur bu ülkede 2022 yılında 20 lirayı görecektir. 14 lirayı hangimiz hayal ederdik? Faiz sebep enflasyon sonuç olsaydı, ABD'de enflasyon olmaması lazımdı.

Türkiye'nin faiz yükü hızlı bir şekilde artıyor. Türkiye çok hızlı bir şekilde bütçe açığı, borçlanma, faiz kısır döngüsüne giriyor. Ekonomi faiz ile kur arasına sıkıştırıldı, bunun da sıkıntılarını önümüzdeki günlerde daha çok yaşayacağız. Türkiye'de ödemeler dengesi krizi kapıda.