Kavala'nın avukatı Aytöre Halk TV'ye konuştu: 312. maddenin yargılaması yapılmadan cezası verildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Davası'nın karar duruşmasında Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman’a TCK 312'den yardım etme suçundan 18'er yıl hapis cezası verdi. Kavala'nın avukatı Deniz Tolga Aytöre karar sonrası Halk TV'ye açıklamalarda bulundu.

1637 gündür tutuklu olan iş insanı Osman Kavala’nın sadece hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs (TCK 312) suçlamasından, takdir inidirimi olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmasına, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Yiğit Ali Emekçi’nin hükümeti ortaya kaldırmaya teşebbüse yardım etmekten 18’er yıl hapis cezasına çarptırılmalarına ve tutuklamalarına karar verildi.

Gezi Davası'nda çıkan karar Halk TV ekranlarında yayınlanan Şirin Payzın'la Sözüm Var programında masaya yatırıldı. Osman Kavala'nın avukatı Deniz Tolga Aytöre yayına bağlanarak konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Davanın daha devam edeceğini İstinaf ve Yargıtay aşamalarına başvurulacağını bildiren Payzın daha yolunuz uzun diyerek Aytöre'ye görüşlerini sordu.

'Ülke için endişeliyim, demokrasi için endişeliyim'

Aytöre, "Osman Bey'la görüşemedim. Çünkü SEGBİS ile bağlandı duruşmaya. Biz de duruşma salonundaydık biraz harerekli saatler yaşadık orada. Neler hissettiğime gelince bir kere endişeliyim. Ülke için endişeliyim, demokrasi için endişeliyim. Biz zaten yaklaşık 5 yıldır bu kararların bu yargılamanın neden böyle olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Tabi siyasiler bu yargılamalara cübbe giyip katıldıkları için bu yargılanmaların asla adil bir yargılama olarak gerçekleşmediğini anlatmaya çalışıyoruz.

'Gezi eylemlerinin kriminalize edilme çabası vardı'

Gezi dosyasının mutlaka cezalandırılması gerekliliği yolundaki bir iç siyaset prosedürünün hayata sokulmasını gözlemledik. Bunun yanı sıra bir kriminalize edilme çabası vardı Gezi eylemlerinin. bunların hepsini anlatmaya çalıştık. Çünkü hiç bir somut delil yoktu. Hiç bir somut, tutuklama ya da hapis cezasını gerektirecek iddia yoktu. İddialar sürekli değişiyordu. Aynı dosyaların hakimleri gibi. Davalar ayrılıyordu tekrar birleştiriliyordu.

'312. maddenin yargılaması yapılmadan cezası verildi'

Olağandışı bir sürü hukuksuzluk olağanüstü bir şekilde acele bir süreçle karara gitmeye çalışıldı. 312. maddeden cezalar verildi bugün ve tutuklamalar yapıldı. 312. maddenin yargılaması yapılmadı henüz. Sorgusu bile bu mahkemede yapılmadı. Osman Kavala'ya bir tek soru bile sorulmadı" dedi.