Gençlerin kripto para çılgınlığı: KYK kredisini yatırdım...

Gençlerin kripto para çılgınlığı: KYK kredisini yatırdım...
Kripto paraların ödeme aracı olarak yasaklanmasının ardından, gençlerin kripto para borsasına olan ilgisi dikkat çekmeye başladı. Halktv.com.tr, genç yatırımcılarla kripto para borsasının yaşattıklarını konuştu.

HAZAR DOST

Yeni nesil teknolojinin gelişmesiyle beraber, 'borsa' herkesin ulaşabileceği bir ortama büründü. Özellikle kripto para piyasasının ulaşılabilir olması, dünyanın tamamında yatırımların, gerçekte olmayan paralara kaymasına neden oldu. Kripto paralar, bugün kağıt paralardan daha çok kazandırdığı için birinci yatırım alanı haline büründü. 

Türkiye'de de kripto paralara olan yatırımlar gitgide artıyor. Borsanın takım elbiseli erkekleri, yerini öğrenci evinde yaşayan üniversitelilere bırakıyor. Halktv.com.tr'ye konuşan üniversite öğrencisi Emir Kulaz da kripto para borsasına kapılan binlerce gençten biri. Emir, kripto para piyasasının gençler arasında sanılandan daha popüler olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin ekonomisi iyi olsaydı bu kadar ilgi olacağını düşünmüyordum'' diyor. 

Bitcoin, Ripple, Ethereum... Neredeyse her gün bu isimleri duyuyoruz. Mobil uygulamalar sayesinde de bunlar gibi kripto paralara yatırım seviyesi artıyor.

Türkiye'de kripto paraların alım-satım hacmi 24 Mart'ta 218 milyar lira olarak belirlendi. Bu miktar geçtiğimiz yıl 7 milyardı.

Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olan Emir Kulaz, 'kripto para' lafını ilk kez arkadaş çevresinde duyduğunu söylüyor. Kulaz, tüm arkadaşlarının muhabbetinin 'kripto para' olmasıyla beraber sosyal medyadaki reklamları da gördüğünü belirtirken, yaşadığı sürece dair ''İster istemez kendimi borsanın içinde buldum'' diyor. 

Mobil uygulama üzerinden yatırım yapmaya başlayan toplamda 6 bin dolar yatırmış. Kulaz, borsaya girişini, ''Ufak başladım, 300-400 lira yatırdım. sonra bir KYK kredisi (650 lira) yatırdım, sonra 'Baba bana destek ol, bu işten para kazanabiliriz' dedim. Ondan da para aldım. Bulabildiğim her yerden para buldum. Günler sonra tüm param bu borsanın içerisindeydi'' diyerek anlatıyor.  

Emir'in bu kadar hararetli borsaya girmesinin nedenini sorduğumuzda ise yine çevrenin etkisini görüyoruz: Bir arkadaşım var. O da ciddi miktarlar oynuyor, baya para kazanıyor. 10 bin dolar koyuyor, bin dolarla çıkıyor.

'Uyuyamıyorum, sürekli paramın durumuna bakıyorum'

Emir, Gençlerin kripto para borsasına sanılandan daha fazla olduğunu söylüyor. Gençlerin, gündelik sohbetlerinden biri haline geldiğini söyleyen Emir, ''Çok fazla insan konuşuyor, tüm gençler konuşuyor, artık sadece, 'Ripple yükseliş gösteriyor, ayı boğa dönemleri yaklaştı' diye konuşuyoruz'' derken, kendisinin ilk başlarda bu sohbetleri anlamadığını belirtiyor. Arkadaşlarının kendi aralarında konuşmalarını duyduğunda ''Ne konuşuyorlar ya bunlar?'' diye şaşırdığını söyleyen Emir, şimdi durumun farklı olduğunu söylüyor.  

Kripto para borsasını ''İnanılmaz bir olay'' olarak tanımlayan Emir, ''Kendimi fena kaptırdım. Oyun oynarken hemen arkada borsa sayfası oluyor, sürekli paramın durumuna bakıyorum, stres başladı, uyuyamıyorum. Param arttı mı azaldı mı diye düşünüyorum'' diyerek yaşadıklarını anlatıyor.

Ekonomi iyi olsaydı, bu kadar yoğun ilgi olmazdı

Kripto paralara daha fazla para yapmayı düşündüğünü söyleyen Emir, ''Daha yüksek parayla gireceğim, genç biri olarak güzel kumbara gibi geliyor. Güzel yatırım yaparsan, güzel bir para kazanabilirsin'' diyerek kripto para borsasında uzun bir süre kalacağını belirtiyor.

Hiç kaybettin mi diye sorduğumuz zaman ise Emir, ''500 dolar içeri girdiğim de oldu. Kaybedince üzüldüm, ama biraz beklemek istedim. Türkiye'nin kripto paralarla ilgili karar aldığı gece 10 bin dolar düşüş yaşadı, en fazla paramı yatırmıştım'' diyor. 

Kripto paralar ne kadar ''devletsiz'' paralar olsa da hükümetlerin politikaları piyasa değerlerini etkiliyor. Geçtiğimiz hafta ABD ve Türkiye hükümetinin kripto paralar hakkındaki olumsuz kararları, kripto paraları oldukça olumsuz etkiledi. Genç yatırımcı Emir, hükümetlerin politikalarını anlamsız bulduğunu söylerken, ''Ekonomi iyi olsaydı, bu kadar yoğun ilgi olmazdı. Hangi mantığa göre yasaklıyorlar? Nasıl bir çıkar var? Coinlerle alışveriş yapabilir, turistik olarak çok önemli bir yeri var bence. Zarar olacağını düşünüyorum'' diyor.

Merkez Bankası, 16 Nisan'da aldığı karar doğrultusunda, 30 Nisan'dan itibaren ‘kripto paralar' Türkiye’de ödeme aracı olarak kullanılamayacağını açıkladı.

Emir, kripto paraların, gelecekte oldukça önemli bir yer tutacağını düşünüyor. Geleceği olan bir yatırım olduğunu belirten Emir, hükümetin politikalarına anlam veremediğini belirterek, ''Oynanabilir, geleceği olan bir şey, gençler için bir yatırım, uzun vaadede zarar olacağını düşünüyorum'' diyor.

 

Etiketler :