Er Caner Sarıkamış'ın ölümüne dair Roman vatandaşların tepkileri sürüyor

Er Caner Sarıkamış'ın ölümüne dair Roman vatandaşların tepkileri sürüyor
Piyade Er Caner Sarmaşık’ın 29 Nisan 2021 günü hayatını kaybetmesinin ardından, ölümüne dair şüpheler olduğu ortaya çıktı. Roman Hakları Derneği, yaptığı açıklamada Caner Sarmaşık'ın ölümüne tepki gösterirken, TSK'den 7 talepte bulundu.

Piyade Er Caner Sarmaşık’ın 29 Nisan 2021 günü hayatını kaybetmesinin ardından, ölümüne dair şüpheler olduğu ortaya çıktı. Kırklareli Vize'de yaşayan ailesi, Caner'in askerlik hizmetini gerçekleştirdiği sırada komutanları ve diğer askerler tarafından Roman olmasından dolayı ayrımcılığa uğraması Roman vatandaşlar arasında tepki çekerken, Türkiye'nin dört bir yanında eylemlere devam ediyorlar. 

Roman Hakları Derneği, yaptığı açıklamada, Caner Sarmaşık'ın ölümüne dair şüphelere dikkat çekerken, ''Askerlik dönüşü için evlilik planları yapan ve geleceğe dönük planları çevresi tarafından bilenen Caner Sarmaşık neden intihar etti? Doğduğumuzdan itibaren maruz bırakıldığımız ayrımcılığa bu defa da askerlik hizmetini gerçekleştiren Caner Sarmaşık maruz bırakılmıştır'' denildi.  

Yapılan açıklamada, Caner Sarmaşık'ın ölümüne dair detayların haberin Roman mahallerinde duyulmasının ardından çok ciddi üzüntü ve tepkiye sebep olduğu belirtilirken, ''Farklı Roman mahallelerinde yürüyüş ve gösteriler gerçekleştirildi. Romanların, bugüne kadar hiç göstermedikleri kadar tepki göstermeleri sadece somut olay ile sınırlı değildir. Romanların, doğdukları günden itibaren maruz bırakıldıkları ayrımcı tutum ve davranışların sonucudur. Roman yurttaşlar okul sıralarında, istihdam alanlarında, sokakta, askerlik hizmetini gerçekleştirirken yani hayatın her alanında ayrımcılığa maruz bırakılmaktadır'' denildi. 

Roman Hakları Derneği, tarafından düzenlenen basın açıklamasında ayrıca Caner Sarıkamış'ın okuma yazmasının olmadığına değinilirken ''Bu nedenle komutanı tarafından hakarete uğradığı ve 'Pis Şopar siz teneke çalmayı ve oynamayı bilirsiniz ama iki satır şeyi ezberleyemiyorsun' gibi hakaretlere uğradığı söylenmektedir'' denilerek TSK'den 7 talepte bulunuldu.

''1. Ailenin aktarımları gözetilerek Caner’i intihara sürükleyen nedenlerin araştırılmasını ve sürece dair etkin bir soruşturmanın yürütülmesini,

2. Yürütülecek soruşturmanın eşit yurttaşlık hakkı gözetilerek yapılmasını,

3. TSK içerisinde Romanlara yönelik ve her tür ayrımcılığa tolerans gösterilmemesine, 

4. Caner Sarmaşık'ın uğradığı iddia edilen ayrımcılık temelli mobbing iddialarının araştırılmasını,

5. Nefret temelli suçlara ve askeri kurumlar içerisinde Roman gençlerin maruz kaldığı ayrımcı tutum ve davranışların araştırılması ve cezasızlık politikalarının oluşmasına imkân verilmemesi,

6. Asker ocağında hayatını kaybeden Caner’in şehit kabul edilmesini,

7. Kamuoyuna aydınlatıcı bilgilendirme yapılmasını talep ediyoruz''

Yapılan açıklama, ''Caner Sarmaşık kardeşimiz bizim gözümüzde şehittir. Roman Toplumu ve Roman STK'lar olarak davanın takipçisi olacağımızı tüm kamuoyunun bilmesini isteriz'' denilerek sonlandırıldı.