Eğitim Sen: Bu çocuk okulda olmuş olsaydı durumunu öğretmenlerimizle paylaşmış olacaktı

Eğitim Sen Başkanı Nejla Kurul, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşında imam nikahıyla evlendirmesine ilişkin “Türkiye’de milyonlarca kız çocuğu eğitimin dışında bırakılmıştır. Bu çocuk okulda olmuş olsaydı şu veya bu şekilde yaşadığı durumu orada kamusal anlamda görevlendirilmiş öğretmenlerimizle okul yöneticileriyle paylaşmış olacaktı” dedi.

Eğitim Sen, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken ‘imam nikahıyla evlendirmesi’ne ilişkin bugün genel merkezinde basın açıklaması yaptı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, olayla ilgili ne siyasi iktidarın ne de Milli Eğitim Bakanlığı’nın “tatmin edici bir açıklama yapmadığını” söyledi.

“Tarikat ve cemaatler istedi diye İstanbul Sözleşmesi’ni geri çekenler, Ensar Vakfı’ndaki tecavüzler ortaya çıktığında ‘bir defadan bir şey olmaz’ diyenler, her cinayetten ve istismar olayından sonra basını susturarak olayın üstünü kapatmaya, çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştırmaya çalışanlar, bu insanlık suçu karşısında da yine suskunluğa bürünmüştür” diyen Kurul, şöyle konuştu:

“TÜİK’in 2019 verilerine göre, güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen 206 bin 498 çocuğun yüzde 15,2’si cinsel suçlardan mağdur olmuştur. Adalet Bakanlığı’nın yayımladığı adli istatistiklere göre, Türkiye’de 2019’da ‘cinsel dokunulmazlığa karşı suç’ kapsamında 49 bin 57 dava açılmıştır. Bunların 22 bin 689’unu çocuklara yönelik cinsel istismar suçları oluşturmuştur. Yine Adalet Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, 2012’de çocuğun cinsel istismarı davalarında suç sayısı 17 bin 589 iken, 2019’da bu sayı 22 bin 689’a çıkmıştır. İnsan Hakları Derneği’nin İstanbul Şubesi Çocuk Hakları raporuna göre ise 2002’den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yapmıştır.”

"Eğitim sistemi dışında bırakılan kız çocukları neden takip edilmiyor?"

Eğitime erişen çocukların şiddete ve istismara maruz kalma durumunda ilgili mekanizmalara erişiminin daha kolay olduğunu hatırlatan Nejla Kurul, “Ancak Türkiye’de milyonlarca kız çocuğu eğitimin dışında bırakılmıştır. Eğitime devam etmeyen kız çocukları şiddet, istismar riski altında yaşamlarını sürdürmekte, çocuk yaşta evliliğe maruz bırakılmaktadır. MEB’e soruyoruz, eğitim sistemi dışında bırakılan kız çocukları neden takip edilmiyor?” diye konuştu.

"1,5 milyonu aşkın kız çocuğu eğitim sisteminin dışında bırakıldı"

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2021-2022 eğitim öğretim yılı okullaşma istatistiklerine göre ilkokulda 195 bin, ortaokulda 298 bin, lisede 373 bin kız çocuğunun eğitimin dışında bırakıldığını ifade eden Kurul, “İstatistikler, toplamda 1,5 milyonu aşkın kız çocuğunun eğitim sisteminin dışında bırakıldığını göstermektedir” dedi. Kurul, şunları söyledi:

“Ataerkil kurumsallaşma, yasamanın yürütmenin ve yargının her alanında yaygınlaşıyor ve gelişiyor, bu cezasızlık süreci ve ataerkil kurumsallaşmanın bir parçası. Eğer hakimler savcılar avukatlar toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirilmiş olsalardı zaten bu suçlar karşısında cezasızlık eğilimi ortadan kaldırılmış olacaktı. Bu çocuk okulda olmuş olsaydı şu veya bu şekilde yaşadığı durumu orada kamusal anlamda görevlendirilmiş öğretmenlerimizle okul yöneticileriyle paylaşmış olacaktı. Ama okullarımızda toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını bile geçirmemektedirler.”

Kaynak:ANKA Haber Ajansı