Çekçekçi krizi çözüm yoluna girdi

Çekçekçi krizi çözüm yoluna girdi
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kağıt toplayıcıları ile görüştü. Kağıt toplayıcıları adına görüşmeye katılan Mahmut Aytar, görüşmenin detaylarını halktv.com.tr'den Arda Ormancı'ya anlattı...

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, geçtiğimiz günlerde polisin sert müdahalelerine maruz kalan ve yeniden gündeme gelen kağıt toplayıcıları ile görüştü. Görüşmeye kağıt toplayıcıları adına katılanlardan Mahmut Aytar, olumlu geçtiğini ifade etti.

"Vali Bey, 'Sisteme bir düzenleme gelecek. Siz de bu sisteme tabi olacaksınız' diyor. Farklı farklı sistemler var. Biz de araştıracağız, onlar da araştıracak bir sisteme tabi olacağız" diye konuşan Aytar, Vali Yerlikaya'nın kendilerine karşı yaklaşımından memnun kaldıklarını ifade etti.

Sistem arayışı

Aytar, Vali Yerlikaya ile yapılan görüşmede iki farklı sistemin öde çıktığını belirtti. Söz konusu 'sistem'lerden birinin belediye işçisi statüsünde maaş, sigorta ve prim alarak çalışmak, bir diğerinin ise kendilerinin bağımsız kooperatif kurarak belediyelerden ayrı şekilde çalışmak olduğunu aktaran Aytar, "Valilik, bizim sesimize kulak verip varlığımızı kabul etti. Bizi görüşmeye çağırmaları bunu gösteriyor. Sonuç olarak, yapılan düzenlemeye biz tabii olacağız. Bir fikir alışverişi yaparak ya kooperatifleşmeyi ya da belediye işçisi olarak çalışmayı kabul edeceğiz artık" dedi.

'Vali Yerlikaya söz verdi'

Aytar, görüşmenin 'çözüm odaklı' geçtiğini ve görüşme sırasında Yerlikaya'ya çözüm bulunana kadar çekçekleriyle depolarına müdahalelerde bulunulmaması talebini ilettiklerini ifade etti. Yerlikaya'nın bu talep üzerine kendilerine 'söz' verdiğini ileten Aytar, İstanbul Valisi'nin kendilerine şu cümleleri kurduğunu söyledi:

"Bu saatten sonra ben çekçekçilere ve depoculara karışmayacağım. Çalışın, eski düzeninizi devam ettirin ama bu çözümü erken getirmemiz gerekiyor"

Aytar, çözüm kapsamında önümüzdeki Perşembe günü Vali Yerlikaya ile tekrar bir araya geleceklerini de sözlerine ekledi.

Aytar ayrıca, yaşadıkları sorunların yetkililerle diyalog yoluyla çözüme kavuşacağına inandıklarını belirterek, "Düzenli bir sistem çerçevesinde yaşadığımız sorunları çözüme kavuşturacağız" şeklinde konuştu.

Yerlikaya görüşmeyi paylaştı, Kılıçdaroğlu tebrik etti

Depo sahipleri ve kağıt toplayıcıları ile bir araya gelen İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, görüşmeyi sosyal medya platformu Twitter üzerinden "İstanbul'umuzda atık toplama ve ayırma faaliyetlerine yönelik depo sahipleri ve atık toplayıcıları ile bir araya geldik" ifadeleriyle duyurdu.

Yerlikaya'yı söz konusu görüşmeden dolayı tebrik eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, “Fakir fukaranın yanında olan bürokratlarımızın başımızın üstünde yeri var ve hep olacak!” ifadeleriyle yine Twitter üzerinden bir paylaşım yaptı.

Ne olmuştu?

İstanbul Valiliği 23 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada atık toplama işleminin çevre ve halk sağlığı sorunlarına neden olduğunu iddia ederek bu işi yasakladığını duyurmuştu.

Açıklamada “Şehrimizde izinsiz-ruhsatsız atık toplama ve ayırma faaliyetleri; başta çevre ve halk sağlığı sorunları olmak üzere, kayıt dışı ve sağlıksız koşullarda istihdama yol açmakta, ayrıca kamu zararı ve haksız kazanca sebebiyet vermektedir. Bütün bu olumsuzlukları gidermek amacıyla denetimlerimiz devam ediyor, devam edecektir. Bu ilçelerimizde bir daha çekçekçi diye tabir edilen atık toplayıcıları olmaması için belediyelerimiz, muhtarlıklarımız ve hemşehrilerimizin gereken duyarlılığı göstereceklerine inancımız tamdır” denilmişti.

Valilik kararının ardından farklı ilçelerde başlayan operasyonlar düzenlenmişti. En son, 4 Ekim 2021 tarihinde, Ümraniye KADOSAN'daki depolar kapatılarak içerideki mallara el konmak istenmişti. Buna işçiler karşı çıkarak kendi mallarını ateşe vermiş, bunun üzerine de polis işçilere biber gazlı, plastik mermili, tomalı müdahalede bulunmuştu. Müdahale sonunda gözaltına alınanlardan üçü tutuklanmıştı. Bu müdahaleden sonrasında da farklı depolara, kağıt toplayıcılarına polis ve belediyeler tarafından baskılar sürmüştü. Geçtiğimiz günlerde ise tutuklanan işçiler serbest bırakılmıştı.

Etiketler :