Çevik kuvvet atık depolarını bastı: 'Yediğimiz ekmeğe bile göz dikmiş durumdalar'

Çevik kuvvet atık depolarını bastı: 'Yediğimiz ekmeğe bile göz dikmiş durumdalar'
Ümraniye'de İstanbul Valiliğinin aldığı kararın ardından kağıt toplayıcılarına yönelik polis ve zabıta ekipleri baskın düzenledi. Düzenlenen baskında kağıt toplayıcılarına biber gazlı, plastik mermili müdahalede bulunuldu. 4 kişi gözaltına alındı. halktv.com.tr'den Arda Ormancı yaşanan olay sonrası bilançonun ortaya çıktığı depolara gitti, kağıt toplayıcılarıyla konuştu.

Arda Ormancı

Ümraniye'de İstanbul Valiliğinin aldığı kararın ardından kağıt toplayıcılarına yönelik polis ve zabıta ekipleri baskın düzenledi. Düzenlenen baskında kağıt toplayıcılarına biber gazlı, plastik mermili, tomalı müdahalede bulunuldu. İşçiler mallarını teslim etmemek için bir depoda yangın başlattı. Arbede yaşandı. 4 kişi gözaltına alındı.

Ümraniye Kadosan'da atık toplayıcılığı yapan Mahmut Aytar, sabah saat 9'da zabıta, çevik kuvvet ve polisin Kadosan'a tüm giriş ve çıkışları kapattığını anlatarak, 'Depoları mühürlediler ve depodaki mallara el koyduklarını söylediler' diyerek olayların başlangıcını aktardı. Aytar ayrıca, bundan sonra, depo çalışanları tarafından mallarını vermemek için topladıkalrı kağıtların yakıldığını ve çevik kuvvetin bu esnada müdahaleye başladığını belirtti. Arbedenin 2 saat sürdüğünü ifade eden Aytar, 'Epey bir yaralanan var, arkadaşlar da karşılık verdi(polise)' dedi.

'Emeğimizi vermek istemedik'

'Bu bizim emeğimiz, emeğimizi vermek istemedik' diyen, Vedat Akdemir, yangın çıkan depoda çalışıyor. Kendisi Gaziantep Üniversitesi Laborant Ve Veteriner Sağlık Bölümü'nden 2020 yılı mezunu, iş bulamadığından 'ekmek parası için' bu işi yaptığını söyledi. Akdemir yanan depoda çalışanların 13 kişi olduğunu ve beraber altlı üstlü 3 konteynırda yaşadıklarını belirtti. Ayrıca, yangından dolayı kullanılamaz halde geldikleri için şu an kalacak yerlerinin bulunmadığını da aktardı. Sokaklarda kağıt ve plastik toplayıp geri dönüşüme satarak para kazandıklarını ifade eden Akdemir, 'Bu şekilde hayata tutunmaya çalışıyoruz' dedi.

'Sıksana lan!'

Polisin daha ilk andan itibaren kendilerine çok kaba ve yer yer küfrederek konuştuğunu aktaran bazı kağıt toplayıcıları da var. Anlattıklarına göre, polisin bu sert tavrına kendileri tepki gösterince polis, tomalardan biber gazı sıkarak ve havaya ateş ederek müdahaleye başladı.

iddiaya göre, müdahale sırasında, bir polis amiri çevik kuvvetin plastik mermi kullanması için emir verdi. Çevik Kuvvet memurları bu emir sonrası tereddüt edince aynı amir 'Sıksana lan!' diyerek memurun elinden tüfeği aldı ve ilk atışı yaptı. Daha sonrasında ise yakın mesafeden plastik mermi polisler tarafından kullanılmaya başlandı. Kimi kağıt ve plastik toplayıcıları mermilerin vücudunu sıyırıp geçtiğini söylerken kimisi vücuduna isabet edip küçük izler bıraktığını belirtti.

Facianın eşiğinden dönülmüş

İşçiler, 13 kişinin çalıştığı yanan depoda bulunan ve mutfak olarak kullanılan konteynerde 3 adet mutfak tipi tüp bulunduğunu aktardı. İşçiler ayrıca, tüplerin yangında hasar gördüğünü ancak patlamadıklarını belirtirken facianın eşiğinden dönüldüğünü de söyledi.

'Yediğimiz ekmeğe bile göz dikmiş durumdalar'

Vedat Akdemir, polisin basın mensuplarının geldiğini duyunca gittiğini aktardı. Polisin kendilerine 'Siz Afgansınız' dediğini söyleyen Akdemir, kendilerinin polise yabancı uyruklu olmadıklarını ifade etmelerine rağmen çok sert davranarak 'çıkın lan' dediğini anlattı.

Akdemir sözlerini, 'Bu işin güzel bir iş olmadığının farkındayım. Mecbur olduğum için bu işi yapıyorum. Buradan yediğimiz ekmeğe bile göz dikmiş durumdalar, mağduruz' ifadeleriyle noktaladı.

'Mallarımızı onlara yedirmeyeceğiz'

Kağıt ve plastik toplayıcılığı yapan İbrahim Halil Aytar ise olanları şu sözlerle anlattı:

"Türkiye'nin ekonomisi çökmüş diye, biraz para var diye geri dönüşüme de el attılar. Önden bir uyarı verselerdi, bize deselerdi ki 'Size 10-15 gün müsaade dükkanlarınızı boşaltın' diye... Biz o uyarıyı almadık. Dükkanlarımızı iş makinalarıyla talan etmeye çalışıyorlar. Biz de 'Malımızı gerekirse yakacağız ama size yedirmeyeceğiz' diyerek yaktık. Zaten sabahtan akşama kadar bir çekeceği çeke çeke dolanıyoruz. Birkaç arkadaşımızı suçsuz sebepsiz yere gözaltına aldılar"

Aytar, gözaltına alınanların polise ne küfür ettiklerini ne de taş attıklarını belirtti. Bir grubun müdahaleye tepki göstererek kendilerini korumak için taş attıklarını da ekledi.

Aytar sözlerini, 'Mallarımızı onlara yedirmeyeceğiz. Gerekirse dükkanlarımızı yakacağız öyle çıkacağız' diyerek bitirdi.

Kadosan'ın içinde hala biber gazı kapsülleri ve plastik mermi kovanları bulunuyor. Bugün çıkan arbedede yaşananlardan sonra polis, 4 kişiyi gözaltına aldı.

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği ise yarın, Kadosan'da bir basın açıklaması düzenleyecek.

Etiketler :