Bursa Gemlik Depremi Sonrası 5 il için 7 Büyüklüğünde Uyarı

Bursa Gemlik Depremi Sonrası 5 il için 7 Büyüklüğünde Uyarı
Dr. Ramazan Demirtaş Gemlik depremine ilişkin dikkat çeken açıklamada bulundu. Demirtaş bu bölgede gerçekleşecek 7 üzeri bir depremin için Bursa, Yalova, İzmit, Sakarya, İstanbul ve Marmara güney kıyısı ilçelerinde etkili olabileceğini kaydetti.

AFAD Deprem Dairesi'nin verilerine göre Gemlik Körfezi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem meydan geldi. Deprem çok sayıda ilde hissedildi. İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova'dan hissedildiği bilgileri paylaşıldı.

Deprem Bilimci Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş depreme ilişkin şunları kaydetti:

"Bu koldaki deprem tekrarlanma aralığının 750-1000 yıl olduğu düşünüldüğünde, özellikle, 958 yıl önce 1065 yılında deprem üretmiş İznik-Mekece kolunun deprem üretme potansiyelinin yüksek olduğu söylenebilir. Bu kol üzerinde olası 7.0 ve üzeri bir deprem 50-100 km yarıçaplı bir alanda kalan Bursa, Yalova, İzmit, Sakarya, İstanbul ve Marmara güney kıyısı ilçelerinde oldukça etkili olabilir. Bu koldaki deprem tehlike ve riski dikkate alınarak, söz edilen yerleşim yerleri depreme hazırlık haline getirilmelidir. Dolayısıyla olay sadece beklenen Marmara depremi olmayıp, aynı zamanda bu kol da deprem riski yüksek bir diğer kolu oluşturmaktadır."

gafvbxbwoaarkjj.jpeg

ÖNCEDEN UYARMIŞTI

Marmara Denizi'nde Gemlik Körfezinde 2 Haziran 2023'de, 3,5 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Aynı yerde 6 Şubat 2022 tarihinde 4,1 büyüklüğünde deprem olmuştu.

Geyve-Mekece-İznik-Gemlik segmentlerinde en son 1065; 1296 ve 1419'da büyük deprem oldu" diyen Demirtaş "Bu segmentlerin deprem tekrarlanma aralıkları 800-1000 yıl aralığında değişmektedir. Bu segmentler deprem üretme potansiyeli yüksek sismik boşluklar konumunda" ifadelerini kullanmıştı.

GEMLİK FAYI BELGESİ NEDİR?

Bursa’nın Gemlik ilçesi, fay hattı üzerinde yerleşim yerlerinin bulunması, alüvyon zemine sahip olması ve eski dönem belediye yönetiminin izlediği politikalar nedeniyle yıllardır depremle birlikte anılıyor. Kuzey Anadolu Fayı’nın kolları İznik, Orhangazi, Mudanya, Karacabey, İnegöl, Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinden de geçiyor ve birçok ilçe alüvyon zemin özelliği gösteriyor.

Gemlik üzerine yapılan araştırmalara göre, nüfusun yarısından fazlası aktif fayın bulunduğu alüvyon zemin üzerinde yaşıyor. İlçede Hamidiye, Eşref Dinçer, Doktor Ziya Kaya, Demirsubaşı ve Osmaniye Mahalleleri riskli bölgelerden.

İlçe için deprem riski gerekçesiyle 24 Aralık 2017’de Olağanüstü Hal kapsamında 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarılmışt. İlçede yeni yerleşim yerleri oluşturuldu ve yapılaşma yeni bölgeye kaydırıldı.