Beştepe'den BAE için sıcak mesajlar: Parlak bir gelecek...

Beştepe'den BAE için sıcak mesajlar: Parlak bir gelecek...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Çevik'ten Birleşik Arap Emirlikleri açıklaması geldi. Çevik'in açıklamaları, hem Suriye ile normalleşme yoluna giren hem de vakti zamanında 15 Temmuz'u finanse ettiği iddia edilen BAE ile ilişkilerin nasıl düzeltileceği konusunu da gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı İlnur Çevik, Suriye ile Dışişleri Bakanlığı düzeyinde görüşme gerçekleştirerek normalleşme yoluna giren Birleşik Arap Emirlikleri'ne dair, "Parlak bir gelecek bekliyoruz" dedi.

BAE Politika Merkezi'nin düzenlediği 8'inci Abu Dabi Stratejik Forumu'na katılan Çevik, "Türkiye'yle BAE arasındaki ilişki arkadaşlığa ve çok eskiye dayanıyor" dedi.

BAE devletiyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle Türkiye'de hakkında erişim engeli bulunan Al-ain News'a konuşan Çevik, ilişkilerin iyileştirilmesi için gerekli altyapıyı inşa etmeyi hedeflediklerini aktardı.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Çevik, tarafların ilişkileri geliştirmek üzere anlaştığını ve karşılıklı delegasyonlar göndererek çok olumlu bir rotaya girdiğini vurguladı. Çevik, "Türkiye'yle BAE arasındaki ilişki uzunca bir süredir çok iyi değil. Fakat şimdi iki taraf da bu ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği konusunda anlaştı. Bu ilişkiler düzeltilmeli. Bunun için çalışıyoruz" diye konuştu.

Ankara'ya geliyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el-Nahyan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için Türkiye’ye geldiği belirtildi. Nahyan'ın gündeminde ekonomi ve ikili ilişkiler başta olmak üzere birçok konu başlığı olduğu ve bunlardan en önemlisinin de BAE’nin İran üzerinden geçen koridor ile Türkiye'ye ticaret yolu açması olacağı ifade ediliyor.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 15 Temmuz Darbe girişimi için "Darbe girişimi olduğu zaman Körfez’de kimlerin buna sevindiğini, nasıl paralar harcandığını çok iyi biliyoruz" açıklaması yapmıştı. Yorumcular ise bu açıklamaların hedefinin BAE olduğunu belirtmişlerdi.

Yenişafak yazarı Mehmet Acet, de BAE'nin darbe girişimi için 3 milyar dolar aktardığını yazarak iddiasının kaynağı olarak da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu göstermişti. Çavuşoğlu, "Türkiye’deki darbe kalkışmasına, hükümeti gayrı meşru yöntemlerle devirme çabalarına bir ülkenin 3 milyar dolar para desteğini sağladığını biliyoruz Üstelik bu, Müslüman bir ülke" ifadesini kullanmıştı.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid, geçtiğimiz günlerde Şam'a giderek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmüş ve on yıl sonra ilk yüz yüze görüşmeleri Bakanlık düzeyinde başlatarak normalleşme adımları ile gündeme gelmişti.

Etiketler :