'Bellerinde silahla namaz kılıyorlar'

'Bellerinde silahla namaz kılıyorlar'
İsmailağa Cemaati'ne yakın Rabıta Vakfı, yaklaşık bir buçuk sene önce Nesin Vakfı'na komşu oldu. Bu komşuluk Nesin Vakfı'nın bitişiğindeki arazinin kendilerine vakfedilmesiyle başladı. halktv.com.tr'den Arda Ormancı, yerel halkla konuşup bölgedeki son durumu aktardı. Köylüler, cemaat üyelerinin bellerinde silahla camiye geldiklerini söyledi.

Rabıta Vakfı kendilerine ait arazide 'tadilat' izni ile kaçak inşaata başladı ve iki katlı bir mescit inşa etti. Çatalca Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi kaçak inşaata müdahale etti. Mühür vuruldu, yıkım kararı çıkartıldı. Fakat, ekipler yıkım için Çatalca ile Gökçeali Köyü arasındaki araziye varmışken Bölge İdare Mahkemesi jet hızında bir karar alarak yıkımı durdurdu. Bunun yanı sıra, Rabıta Vakfı mensuplarının, çevrede, komşuları Nesin Vakfı ile ilgili düşmanlık yaratacak söylemlerde bulunduğu iddia edildi. 

halktv.com.tr olarak kaçak inşaatın durumunu ve düşmanlık söylemleri iddialarını araştırmak üzere Gökçeali Köyü ve Çatalca sakinleriyle görüştük.

'Bellerinde silahlarla namaz kılıyorlar'

Söz konusu kaçak inşaata ve araziye çok yakın olan Gökçeali Köyü sakinlerine daha önce Nesin Vakfı'ndan Süleyman Cihangiroğlu'nun 'Biz Nesin Vakfı'na karşı savaşıyoruz, bize destek olun' söylemlerini sorduğumuzda Köy sakinlerinden ismini vermek istemeyen biri, 'Evet, duydum doğrudur' diyerek doğruladı. Köy sakinlerinin bir kısmı da aynı tepkiyi verdi.

Bir diğer vatandaş ise arada sırada köydeki camiye bellerinde silahlarla geldiklerini hatta namaz kılarken birinin belinden silahın düştüğünü, bunun üzerine kendilerinin 'Silahla camiye neden giriyorsunuz' sorusu sorduklarını aktardı. Bu soru karşısında kendilerine 'Biz hocamızın korumalarıyız' şeklinde cevap verildiğini de ekledi.

'Megafonlarla zikir'

Daha önce Nesin Vakfı'ndan Süleyman Cihangiroğlu tarafından ifade edilen 'gürültü ve rahatsızlık verme' iddialarını da doğrulayan Gökçeali sakini bir vatandaş 'Doğrudur, gece geç saatlerde de zikir çekiyorlar.  Onun dışında da megafonlarla ses yapıyorlar' şeklinde konuştu.

Belediyenin mührü umursanmamış

Söz konusu kaçak inşaatın yer aldığı mesire yeri/kafe mekanını çalıştıran ancak ismini vermek istemeyen şahıs ise 'Bizim de bir talebimiz vardı mescit konusunda ancak bu beklediğimizden biraz büyük oldu' derken, aynı zamanda inşaatın yapımı sırasında ilk başta mühürlenerek ceza kesildiğini ancak buna rağmen inşaata devam edildiğini aktardı.

Aynı şahıs, gürültü konusunda bir sıkıntı olmadığını hatta Rabıta Vakfı tarafınca müzik olmaması konusunda kendilerinden ricacı olunduğunu da ifade etti.

Arazinin yakınlarında oturan bir başka vatandaş ise mescidin inşaatının başlarında şikayet üzerine belediyenin gelip ceza yazdığını ve ona rağmen inşaata devam edildiğini aktarırken söz konusu mescit ile ilgili 'Tadilat olarak başlanılmış fakat tadilat değil resmen inşaat yapıldı. Eski bir pano vardı ve duvarın dış tarafındaydı. Bu inşaat duvar yıkılarak ve bir ay içinde yapıldı' dedi.

'Bazı zıtlıklar olacak'

Rabıta Vakfı'nın Nesin Vakfı'nın yanına taşınması konusunun ileride daha büyük sorunlara yol açacağını ifade eden Çatalcalı bir esnaf, 'Buranın yerlisiyim, ben Çatalca'nın dokusunun bozulduğunu düşünüyorum, özellikle bu kaçak yapılarla' diyerek tedirginliğini ifade etti. Aynı esnaf endişesini ayrıca, 'Burada yaşayan biri olarak söylüyorum. Bazı zıtlıklar olacak. Maalesef. İki vakfın aynı yerde olması sıkıntı yaratabilir, ileriye dönük olarak. Görüş ayrılıkları açısından da olabilir.' diyerek dile getirdi.

İsmailağa Cemaati'ne seslendi

Tehditlerin odağındaki Nesin Vakfı'ndan Süleyman Cihangiroğlu ise kendi vakıflarının konuyla bir ilgisi olmadığını belirtti. Cihangiroğlu, Rabıta Vakfı'nın yakın olduğu İsmailağa Cemaati'ne seslenerek, "Bu cemaatin içinde aklı selim insalar olduğunu duyuyorum. Onların 'Bir dakika, n'apıyorsunuz siz? Bırakın Nesin Vakfı'nı, herhangi bir insan topluluğu için nasıl böyle konuşursunuz' demesini bekliyorum" dedi.

Cihangiroğlu ayrıca, Rabıta Vakfı tarafından kendilerine karşı bir tutum olduğu duyumunu alınca çevrede sevilen ve sayılan birinin yanına gidip durumu anlattığını ve bu kişinin 'Olacak iş değil, nasıl derler bunu' şeklinde tepki vererek kendisinden daha çok üzüldüğünü de aktardı.

Rabıta Vakfı ve Başkanı Murat Perçin ise sessizliğini korumakta.

Belediye itiraz edecek

Yerel halk ve Nesin Vakfı mensupları tüm bu tedirginlikleri yaşamaktayken Çatalca Belediye Başkan Yardımcısı Gökçen Balcı, Bölge İdare Mahkemesi'nin 'kaçak inşaat' sonucu yapılan mescidin yıkımının durdurma kararına itiraz edeceklerini aktardı. Balcı, bunun 'kurum olarak görevleri' olduğunu belirtti.

Zabıta nöbette

Söz konusu kaçak inşaatın önünde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin zabıta arabası beklemekte ve zabıta memurları nöbet tutmakta. Kaçak inşaatın sınırları içinde bulunduğu kafenin işletmecisi bu nöbetin 'kanunsuz' olduğunu iddia ederken 'yazık mı değil devletin memurlarına'  şeklinde serzenişte bulundu. Kafenin işletmecisi ayrıca, zabıta araçlarının kafenin önüne park edilmesinden de rahatsız olduğunu dile getirdi.

Ancak zabıta, daha önce ceza kesilip mühürlenmesine rağmen devam ettirilen kaçak inşaatın tamamlanmasını engellemek için nöbetinde kararlı.

img-20210825-132717.jpg

 

 

 

Etiketler :