Bakan Soylu: Türkiye afet yönetiminde çağ atladı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Afet olmadan geçen her gün bizim için hazırlık fırsatıdır. Bu fırsatın yarın elimizde olamayabileceği de aşikardır. Türkiye özellikle afet yönetiminde, AFAD Başkanlığı eliyle ortaya koyduğu yeni yapılanmayla açık şekilde ifade etmem gerekir ki çağ atlamıştır" dedi.
'Türkiye çağ atladı'
Bakan Soylu, önümüzdeki süreçte özellikle depremler açsısından afetlerin artacağı kanaatinin bütün bilimsel çalışmalarda bir uyarı olarak önlerinde durduğunu belirterek, "Afet olmadan geçen her gün bizim için hazırlık fırsatıdır. Bu fırsatın yarın elimizde olamayabileceği de aşikardır. Türkiye özellikle afet yönetiminde, AFAD Başkanlığı eliyle ortaya koyduğu yeni yapılanmayla açık şekilde ifade etmem gerekir ki çağ atlamıştır. Yapılan sadece bir kurum oluşturmak, depolara malzeme yığıp afet bölgesine yollamak değildir. Mesele sadece paranız ve iş makininiz olması da değildir. Özellikle 1999’dan sonra başlanılan afet konusunu modern bir yönetim anlayışıyla, modern bir kurumla devletim tüm imkanlarını etkili şekilde koordine ederek bilimsel gerçeklere ve gelişmiş dünyanın ulaştığı bir kapasiteyle öncesi ve sonrasıyla yönetebilmektir. En son Kastamonu, Sinop ve Bartın afetinde sadece jandarmamızın, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, Kara Kuvvetlerimizin, Sahil Güvenliğimizin ve polisimizin 22 helikopteri çatılardan arama kurtarma yaptılar. Bütün dalgıç timleri suyun içerisinde insan kurtardılar. 6- 7 metre yükselen ve evlerin içerisinde giren topraklardan insanları çekip aldılar. Türkiye her tarafından gelen 10 binin üzerindeki insanlar büyük bir mücadele ve koordinasyon içerisinde bu işi sağladı" diye konuştu.
Ne olmuştu?
12 Ağustos 2021 itibariyle çoğunluğu Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 49 ilde 299 orman yangını meydana gelmiş 8 kişi yaşamını yitirmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Hava Kurumu yangınlara müdahalede geç kalmış ve kamuoyundan eleştiri almıştı. Orman yangınlarına müdahalede bulunacak bir yangın söndürme filosunun olmaması, Türkiye'de yetersiz sayıda yangın söndürme uçağının olması, olanların da hangarda beklemesi sebebiyle yangına müdahale gecikmişti.
Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesi'nde ise sel meydana gelmiş Kastamonu, Sinop ve Bartın illerinde kendini gösteren sel ve su baskınlarında 82 kişi hayatını kaybetmiş, 228 kişi ise yaralanmıştı. Bozkurt ilçesinde selde yıkılan ve en az 20 kişinin hayatını kaybettiği Ölçer Apartmanı'nın dere kenarına inşa edildiği, temelinin ise bir kat olduğu anlaşılmıştı. halktv.com.tr'ye konuşan Ölçer Apartmanı'nın müteahhiti Mehmet Özkan ve kardeşi Davut Özkan yıkımın sorumlusunun inşaata izin veren belediye olduğunu söylemişti.
Sinop'ta selde dokuz yurttaşın yaşamını yitirdiği felakette tomruk deposundan çıkan tomruklar selin etkisini arttırmış, Ayancık ilçesinin eski Kaymakamı Çağlayan Kaya, beş yıl önce Orman İşletme Müdürlüğü’nün izinsiz şekilde tomruk deposu kurduğunu tespit etmişti.
Bütün bunlar olurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan orman yangınları ve sel felaketi yaşayan bölgelere gidip, otobüsten yurttaşlara çay fırlatmıştı.
Eski THK pilotu: Uçaklar kullanılabilir, başka ülkeler uçakları almak için bizi arıyor
Erdoğan, afet bölgesinde vatandaşa çay dağıttı