AKP'li belediyede işçilere 'iktidara yakın sendika' kesintisi

AKP'li belediyede işçilere 'iktidara yakın sendika' kesintisi
Sayıştay’ın Elazığ Belediyesi raporunda, iktidara yakın Memur-Sen’e bağlı BEM BİR SEN’e üye olmayan memurlardan dayanışma aidatı kesintisi yapıldığı tespit edildi.

Sayıştay müfettişlerinin AKP'li Şahin Şerifoğulları yönetimindeki Elazığ Belediyesi’nde yaptığı incelemede, sosyal denge tazminatı sözleşmesinde mevzuata aykırı hükümler bulunduğu, işçilerin yıllık fazla çalışma süresinin üzerinde çalıştırıldığı, gecekondu fonunun amacı dışında kullanıldığı tespit edildi.

Sendika sözleşmesi konusuna girmeyen düzenlemeler yapıldı

Gazete Duvar'dan Ardıl Batmaz'ın haberine göre, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ile iktidara yakın Memur-Sen’e bağlı Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) Elazığ İl Başkanı arasında 2019 yılında imzalanan sözleşmeyi inceleyen Sayıştay denetçileri, sözleşmenin konusuna girmeyen düzenlemelere yer verildiğini belirtti. Belediye başkanı ile sendika temsilcisinin ‘sadece ödenecek olan sosyal denge tazminat tutarının kanuni sınırlar içinde tespit etmek üzere yetkilendirildiğine’ vurgu yapan denetçiler, sosyal denge tazminatı sözleşmesinin, toplu sözleşme gibi değerlendirilmesinin ve sözleşme metnine yetkilendirilen hususlar dışında hükümler koyulmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Belediye savunma yaptı, Sayıştay ‘yürütme durduruldu’ dedi

BEM-BİR-SEN’e üye olmayan memurlardan ‘sosyal denge tazminatı dayanışma aidatı’ kesintisi yapıldığını da tespit eden denetçiler, kanuna göre toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasında sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayan kamu görevlileri arasında ayrım yapılamayacağının altını çizdi. Elazığ Belediyesi tarafından konuyla ilgili sunulan yanıtta, söz konusu aidat kesintisinin, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nın Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar Başlıklı dördüncü bölümünün birinci maddesinin iki numaralı bendine istinaden" gerçekleştirildiği belirtildi. Sayıştay’ın yanıtında ise yürürlüğü giren hususun yürütmesinin, Danıştay 12’nci Dairesi tarafından durdurulduğu hatırlatıldı.

Söz konusu kesintisinin mevzuat hükümlerine uygun olmadığının değerlendirildiği raporda, “Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi’nin bulguda belirtilen hususlar da dikkate alınarak gözden geçirilmesi ve tadil edilmesi önerilmektedir” denildi.

İşçiler fazla çalıştırıldı

Elazığ Belediyesi’nde çalışan işçilere ait bordro dökümlerini inceleyen denetçiler, İş Kanunu’na tabi bazı işçilere yıllık 270 saatin üstünde fazla çalışma yaptırıldığını belirledi. Belediye tarafından Sayıştay’a sunulan yanıtta, söz konusu tespitte belirtilen eleştirilerin yerine getirilmesi için ilgili birimlere gerekli yazı ve uyarıların yapılarak bu konuda gereken hassasiyetin gösterileceği söylendi.

Gecekondu fonu amacı dışında kullanıldı

Belediyenin muhasebe kayıtlarını inceleyen Sayıştay denetçileri, 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında elde edilen gelirlerin toplanılan fon hesabından, belediyenin diğer banka hesaplarına transfer edildiğini, bu gelirlerin de cari harcamalar için kullanıldığını da belirledi. Yapılan bu işlemin yasal düzenlemelere göre mümkün olmadığını değerlendiren denetçilere, belediye tarafından verilen yanıtta, bu işleme son verildiği ifade edildi.