Büyükelçiliklerden tek cümlelik 'istenmeyen kişi' açıklaması

Büyükelçiliklerden tek cümlelik 'istenmeyen kişi' açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmesi talimatı verdiğini söylemesinin ardından 10 ülkenin büyükelçiliği açıklama yaptı. İlk olarak ABD Büyükelçiliği'nin yaptığı açıklamada Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine vurgu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Osman Kavala çağrısı nedeniyle 10 büyükelçinin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmesi talimatı verdiğini söylemesi ardından muhatap ülkeler açıklama yaptı.

İlk olarak ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, diplomatların bulunduğu ülkelerin kanun ve nizamlarına riayet etmesini öngören Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet edildiğini belirten bir mesaj yayınladı. Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “ABD, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder” denildi.

10 büyükelçilik de paylaştı

ABD Büyükelçiliği'nin paylaşımının ardından Osman Kavala açıklamasına imza atan Kanada, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda, Ankara'daki resmi büyükelçilik hesabından ya da büyükelçinin kişisel hesabından açıklamayı, diğer ülkeler ise ABD'nin açıklamasını retweet ederek aynı görüşü paylaştıklarını belirtti. ABD'nin açıklamasını en son Almanya ve Fransa'nın paylaşmasıyla bütün ülkeler 41. maddeye vurgu yapan mesajı paylaşmış oldu.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları: Erdoğan olumlu

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyükelçi krizine dair ülkelerden gelen açıklamaları olumlu karşıladığını belirtti.

Viyana Sözleşmesi 41. madde nedir?

MADDE 41. Kabul eden devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.

41. madde vurgusu ne demek?

41'inci maddenin uygulanması, büyükelçilerin bulundukları ülkelerin iç işlerine karışmayacaklarına dair bir madde. Bu açıklama ile ABD, büyükelçilerin 'persona non grata' (istenmeyen kişi) ilan edilmelerine yönelik bir şey yapmadığını vurguluyor.

Ne olmuştu?

ABD Ankara Büyükelçiliği ve diğer 9 ülkenin elçilikleri, 18 Ekim'de dört yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları doğrultusunda serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. ABD Büyükelçiliği çağrıyı yazılı olarak sosyal medya üzerinden yapmıştı.