S&P Ukrayna krizini değerlendirdi: Türkiye enflasyonda kontrolü kaybedecek

S&P Ukrayna krizini değerlendirdi: Türkiye enflasyonda kontrolü kaybedecek
Ukrayna Rusya krizinin Türk ekonomisine yansımalarını değerlendiren S&P, savaşın Türk hükümetinin enflasyonda kontrolü iyice kaybetmesine neden olabileceği uyarısını yaptı. S&P, ayrıca Türkiye'nin yaşananlardan en çok etkilenecek ülke olduğunu da vurguladı.

Uzmanlar bölgedeki savaştan en fazla etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olacağını söylüyor. Enflasyon oranını en çok etkileyen kalemlerden enerjide Rusya’ya bağımlı Türkiye, bir diğer önemli kalem tarım ürünlerinde de her geçen yıl Rusya’ya daha fazla ihtiyaç duyar hale geliyor. En kritik tarım ürünlerinden buğdaysa yüzde 85 oranında Rusya ve Ukrayna’dan ithal ediliyor.

'Enflasyon daha da yükselebilir’

Dünya’dan Elif Karaca’ya konuşan S&P yetkilisi Maxim Ribnikov ve baş ekonomist Tatiana Lisenko, emtia piyasalarındaki son gelişmelerle Türkiye’de enflasyonun daha da yükselebileceğini söyledi.
TÜİK verilerine göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ocakta yüzde 11,10 artmış, yıllık enflasyon yüzde 48,69’u bularak 19 yıllık zirveyi yenilemişti.

Rusya’nın Türkiye’ye turist akışını durdurmasının önemli bir risk olduğunu belirten Ribnikov, 2019’da Türkiye’ye gelen toplam ziyaretçilerin yüzde 16’sının Rusya’dan geldiğini hatırlattı. S&P yetkilisi gerginliğin etkilerine bağlı olarak iki ülkede satın alma gücünün azalabileceğini ve bunun da Türkiye açısından olumsuz olacağını ifade etti.

Enerji fiyatlarında görülebilecek yeni artışların Türkiye’de enflasyonun kontrolünü iyice zorlaştıracağına dikkat çeken Ribnikov, Türkiye’de 2022’de ortalama yüzde 49,5 seviyesinde beklediğini ve bunun dosyalarındaki tüm ülkeler arasında en yüksek seviye olduğunu söyledi.

İthal enflasyon

Lisenko da emtia piyasalarındaki son gelişmelerle Türkiye’de enflasyonun daha da yükselebileceğini söyledi.

Net enerji ithalatçısı Türkiye’nin artan uluslararası enerji fiyatlarının enflasyona etkilerini derinden hissettiğini belirten Lysenko, şöyle konuştu: “Güçlü arz-talep temelleri ve jeopolitik olayların bir araya gelmesiyle petrol fiyatlarının keskin yükseldiğini görüyoruz, gaz fiyatlarının yüksek ve oynak kalması muhtemel.”

Tek başına enerji fiyatlarının tüketici fiyatlarındaki yıllık artışa beş puana yakın katkıda bulunduğunu hatırlatan Lysenko şunları vurguladı: “Türkiye ayrıca, yerli üretim ve ihracat için önemli miktarda ara malı ithal ediyor. Enerji de dahil olmak üzere ithalat için artan maliyetler para birimindeki değer kaybıyla birleştiğinde, Ocakta üretici fiyatlarını yüzde 90’ın üzerinde çok yüksek seviyelere itti. Üretici fiyatlarındaki artış ile tüketici fiyatlarındaki artış arasında bir gecikme olduğu için, tüketici fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskı önümüzdeki aylarda da devam edebilir.”