Bu geceden itibaren geçerli olacak! İşte benzine gelen yeni zammın detayları

Bu geceden itibaren geçerli olacak! İşte benzine gelen yeni zammın detayları
Ekonomist Prof. Veysel Ulusoy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda benzine yarın zam geleceğini duyurdu. Dün Halk TV yorumcusu Oğuz Demir motorine 52 kuruş zam geleceğini duyurmuştu. Demir'in duyurduğu zam akşam saatlerinde geldi. Şimdi de benzine zam bekleniyor.

Dün akşam motorine 52 kuruş zam geldi. Bu zamdan sonra benzine de zam göründü. Benzine 40-45 kuruş zam yapılacağı iddia ediliyor.

Brent petrolün varilinin 89 dolara dayanması ve uluslararası piyasalarda ürün (benzin ve motorinin ton) fiyatında yaşanan hızlı artış, akaryakıtta yeni zamları gündeme getirdi. Motorine, 52 kuruş zam yapılmıştı.

Bu gece yarısı da benzine, 40-45 kuruş dolayında zam yapılması bekleniyor.

Benzinin litresi, (il bazında küçük değişiklik gösterebilir) 14 TL 12 kuruşa çıkacak ve tarihi rekor kıracak.

Veysel Ulusoy: Zam yarın...

Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlisi ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy sosyal medya hesabından yarın geçerli olacak zam beklentisi için "
Motorine zam olur da benzine olmaz mı?" dedi.

Petrol fiyatları rekor kırdı

Yemenli Husilerin BAE'ye füze ve İHA saldırıları düzenlemelerinin petrol arzını olumsuz etkileyecek gelişmelere yol açabileceği endişeleri Brent petrolünün varil fiyatını 7 yılın zirvesine taşıdı. Petrol fiyatlarındaki artış "Benzin fiyatına zam gelecek mi?" sorusunu akıllara getirirken uzmanlar yeni zam yapılma ihtimalinin güçlendiğini ifade etti.

Orta Doğu'da yeni gerilimlerin ortaya çıkacağı endişeleri ile ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı 87,55 dolar ile Ekim 2014'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Şu sıralarda da düne göre 83 cent artışla 87,31 dolar seviyesinde.

NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı da 3 ayın en yüksek seviyesi olan 85,19 dolar seviyesinin görülmesinin ardından düne göre 1,14 dolar artışla 84,96 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor.

Kışın sert geçmesi benzin fiyatlarını etkiledi

Analistler, kuzey yarımkürede kışın sert geçmesinin ısınma yakıtlarına talebi artırmasının da petrol fiyatlarında yükselişe destek verdiğini ifade ediyorlar.

Bunun yanı sıra bazı OPEC+ üyelerinin üretimi artırmaları için kendilerine tanınan kotaları kullanamadıkları, OPEC+ üretiminin hedeflenen günlük 400 bin varillik artışı sağlayamadığı haberlerinin de petrol fiyatlarına destek verdiğini belirten analistler, petrol arzının öngörüldüğü kadar artırılamamasını fiyatların 3 haneli rakamlara çıkacağı beklentilerini güçlendirebileceğini vurguladılar.

2022'de 105 dolar beklentisi

Petrol piyasasında dengenin sağlanması için daha yüksek fiyatlara ihtiyaç olduğunu savunan Goldman Sachs, petrol fiyatın 2023 yılında ortalama 105 dolar/varil olabileceğini bildirdi.

Bu yıl Brent petrolünde ortalama fiyatın 96 dolar/varil olacağını tahmin etmeyi sürdüren Goldman Sachs, cari 85 dolar/varil fiyat seviyesinde düşük OECD stokları ve düşen OPEC+ atıl üretim kapasitesi nedeniyle piyasanın kritik şekilde yetersiz arz ile karşı karşıya olduğunu savundu.

Goldman Sachs,yüksek fiyatların tamesi azaltması ve daha fazla arzı teşvik etmesinin beklendiğini ve bu çerçevede 2023 yılında 105 dolar/varil fiyatın piyasada dengeyi sağlayaceağına inandıklarını ifade etti.