Alışverişte ‘tek tek’ dönemi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayı enflasyonunu yüzde 85,51 olarak açıkladı ancak süt ürünleri, sıvı yağ ve bakliyat gibi birçok temel gıda ürününde yılbaşından bu yana gerçekleşen fiyat artışı enflasyonu sollamış durumda. Hal böyle olunca, alışverişini marketlerden toplu olarak yapan vatandaşlar, strateji değiştirmek zorunda kaldı. Artık başta emekliler olmak üzere, milyonlarca sabit gelirli marketleri tek tek dolaşarak ya da internet üzerinden fiyat kıyaslaması yaparak, bütçesine en uygun olanı satın almaya başladı. Böylece aylık ya da haftalık toplu alışverişler yerini günlük ve ‘tek tek’ yapılan alışverişlere bıraktı.
Marketler arasında uçurum var
Ticaret Bakanlığı sürekli fiyat denetimi yapıldığını iddia ettiği halde, marketlerde aynı markalı birçok ürün arasındaki büyük fiyat farkı dikkat çekiyor. Örneğin, son zamanlarda fiyatı en çok artan ürünlerin başında gelen ayçiçek yağı bir markette litresi 49,90’dan satılırken, bir diğer markette 39,90 TL’ye bulmak mümkün. Süt ve süt ürünleri de fiyat farkı yüksek olan ürünlerin başında geliyor. Temizlik ürünlerinde de kısa sürede çok yüksek artışlar söz konusu. Bu nedenle ucuz bulduğu ürünü bir daha aynı fiyattan alamayacağını düşünen vatandaşlar, bütçeleri yettiğince stok yapmaya çalışıyor ancak yine de her seferinde aynı ürünü daha yüksek fiyattan almanın önüne geçemiyor.
Ette haksız rekabet
Et de market, kasap ve Et ve Süt Kurumu arasında fiyat uçurumu olan ürünlerin başında geliyor. Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Ankara Temsilcisi Sebahattin Bulut, 18 mağazası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla satış yapan Et ve Süt Kurumu’nun Türkiye’de sayıları 300 bini bulan kasapları iş yapamaz hale getirdiğini belirterek, “Devlet kilosu 100 liradan kestirdiği eti 83 liradan satıyor. Vatandaşlar 500 gram kıyma için sabahın 5’inde Et ve Süt Kurumu önünde sıraya giriyor. Birçok kasap ise günde 50 kilo bile et satamadan dükkanını kapatmak zorunda kalıyor. Bu şartlarda kasapların Et ve Süt Kurumu ile yarışması imkansız hale geldi. O nedenle Et ve Süt Kurumu’nun kasaplar üzerinden de satış yapılmasına izin verilsin” dedi.
Gıdada yıllık enflasyon yüzde 99,05
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, son açıkladığı enflasyon raporunda, ekim enflasyonuna en büyük katkının gıda ürünlerinden geldiğini açıkladı. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun ekim ayında 6 puan yükselerek yüzde 99,05 olduğuna dikkat çekilen raporda, şu sözlere yer verildi:
“Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 9,85 puan artışla yüzde 92,24, işlenmiş gıdada ise 2,42 puan yükselişle yüzde 105,32 olarak gerçekleşmiştir. İşlenmemiş gıda grubunda mevsimsellikten arındırılmış veriler bu dönemde taze meyve ve sebze fiyatlarındaki yükselişin devam ettiğine işaret etmiştir. Diğer işlenmemiş gıdada yumurta, kuruyemiş, pirinç ile çiğ süt fiyat gelişmelerinin yansıdığı sütün yanı sıra kırmızı et fiyatlarındaki artışlar öne çıkmıştır. İşlenmiş gıda fiyatlarında görülen yüzde 3,33 oranındaki artışta ise ekmek-tahıllar başta olmak üzere, peynir ve diğer süt ürünleri, şeker ile bağlantılı ürünler ve konserve sebze ürünleri etkili olmuştur.”
Erdoğan’dan marketlere yeni ‘fahiş fiyat cezası’ sinyali
Dünyada düştü, bizde enflasyonu solladı
Yüksek enflasyon algıyı bozdu: Vatandaş artık fiyat sorgulamıyor