İşte diken üstündeki Doğu Avrupa'da askeri güç dengeleri
Rusya, Aralık ayında sunduğu güvenlik garantisi tedbirlerinde NATO'nun genişlemesinden vazgeçilmesine dair taahhüt talebi bulunmuş, bu taleplere yazılı açıklama gelmeden birkaç gün önce NATO, Doğu Avrupa'ya yönelik "Güçlerini büyütme" kararı aldığını açıklamıştı.
ABD'nin silah yardımı 2,7 milyar doları geçti
NATO'nun bu kararı sonrasında ABD, zaten devam ettiği silah sevkiyatlarına hız vererek Ukrayna krizinde beklenmedik durumlara karşı 8500 askeri teyakkuza geçirdiğini duyurdu.
Geçen yıl Ukrayna'ya 650 milyon dolardan fazla güvenlik yardımı sağladığını duyuran ABD, 2014'ten itibaren bu alanda yapılan yardımların 2,7 milyar doları geçtiğini bildirdi.
Son olarak 22 Ocak’ta Ukrayna'ya 90 ton silah ve mühimmat yardımı gönderen ABD yönetiminin, Ukrayna’ya son yıllarda verdiği silahlar arasında Javelin tanksavar füzeleri, kıyı devriye botları, askeri araçlar, keskin nişancı tüfekleri, keşif droneları, radar sistemleri, gece görüş ve radyo ekipmanları bulunuyor.
Öte yandan Washington'un Baltık ülkelerine ellerindeki ABD yapımı silahları Ukrayna'ya gönderme izni verdiği iddiası da gündemde oldukça yer tuttu. Amerikan'ın önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD'nin NATO'nun Baltık bölgesi üyeleri Letonya, Litvanya ve Estonya'nın, Javelin tanksavar ve Stinger uçaksavar füzelerini Ukrayna ordusuna destek amacıyla gönderme izni verdiği ileri sürdü.
Bu iddiaların gündeme gelmesi ardından ABD yönetimi, Letonya, Litvanya ve Estonya'ya ellerindeki ABD menşeli silahları Ukrayna'ya destek amacıyla göndermelerine de izin verdi. Bu kapsamda Estonya’nın Javelin, Litvanya ve Letonya’nın ise Stinger füzeleri sevk edeceği açıklandı. ABD, Estonya'ya 6 adet F-15 gönderdiğini duyurmuştu.
İngiltere: 6 uçuşta 460 ton silah
Ukrayna en fazla silah sevkiyatı yapmasıyla dikkat çeken İngiltere de geçtiğimiz hafta Kiev'e "savunma amaçlı" tanksavar sevkiyatı yaptıklarını duyurdu. İngiltere'nin Savunma Bakanı Ben Wallace, 18 Ocak'ta İngiltere Parlamentosu’ndaki konuşmasında Ukrayna'ya olası bir saldırıda kendilerini savunmaları için silah gönderme kararı aldıklarını açıkladı. Wallace, Ukrayna’ya hafif tanksavar savunma sistemleri tedarik edeceklerini duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise İngiltere'nin Ukrayna'ya silah sevkiyatına dair açıklamalarda bulunarak, "İngiltere birkaç gündür Hava Kuvvetlerine ait askeri nakliye uçaklarıyla Ukrayna'ya silah gönderiyor. Her uçak 77 buçuk ton silah taşıyor ve toplamda 6 uçuşta 460 ton silah yardımı yapılıyor" demişti.
Diğer Avrupa ülkeleri
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmak üzere olduğu tedirginliğini yaşayan Batı ülkeleri Kiev'e "destek" için silah sevkiyatına devam ediyor. Danimarka'nın yakın zamanda Baltık Denizi'ne bir fırkateyn, Litvanya'ya ise dört filo uçağı konuşlandıracağı biliniyor.
İspanya Bulgaristan'a savaş uçakları göndermeyi planladığını açıkladı.
Fransa ise Romanya'ya asker göndermeye hazır olduğunu duyurdu.
Hollanda da Bulgaristan'a 2 adet F-35 savaş uçağı göndereceğini açıklamıştı.
Ukrayna ordusunun ise Donbas temas hattı yakınına doğru 120 bin asker ve askeri teçhizatı sevk ettiği belirtiliyor.
Rusya da harekete geçti: Kritik tarih 10 Şubat
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin Ukrayna sınırını da içine alan Güney Askeri Bölgesi'nde yaklaşık 6 bin askerin katıldığı askeri tatbikat başlattığını duyurdu. Açıklamada, tatbikatların savaş uçakları, uçaksavar sistemleri, Karadeniz ve Hazar Denizi filolarından gemilerle muharebe atış tatbikatlarını içerdiği bildirildi.
Ukrayna’nın kuzey komşusu Belarus’ta Rusya’nın da katılacağı 10 Şubat’ta başlayacak "Müttefik Kararlılığı-2022" tatbikatı kapsamında ise çok sayıda Rus askeri unsuru bölgeye naklediliyor. Rus tarafından yapılan resmi açıklamalara göre, Belarus’a bugüne kadar iki S-400 hava savunma sistemi, Su-35 savaş uçakları, Pantsir-S hava savunma füze sistemleri gönderildi.
Rusya Savunma Bakanlığından 20 Ocak’ta yapılan açıklamada, Rus donanmasının ocak ve şubat aylarında "sorumlu" olduğu tüm bölgelerde, seri askeri tatbikatlar gerçekleştireceğini bildirmesi, askeri faaliyetlerin denizlerde de artacağını gösterdi.
Rusya Savunma Bakanlığı, 20 savaş gemisinin askeri tatbikat için Baltık Denizi'ne, 20’den fazla savaş gemisinin ise Karadeniz’e girdiğini duyurdu.
Moskova-Kiev geriliminin Rusya yansımaları: İlk saldıran Rusya olmayacak
Türkiye ve Rusya el yükseltti: Su-57 ve Su-35 için heyetler masada