Türkiye ve Rusya el yükseltti: Su-57 ve Su-35 için heyetler masada
Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından F-35 programından çıkarılması ardından Rus savaş uçaklarının teknolojisinin transferine dair ilk sinyaller Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan gelmişti. Erdoğan, "ABD tutumunu devam ettirirse başımızın çaresine bakacağız" ifadelerini kullanmıştı.
Erdoğan'ın bu açıklamaları ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 28 Ekim'de yaptığı açıklamada, "Türkiye, hiçbir zaman çaresiz kalmamıştır" diyerek, Rus uçakları Su-35 ve Su-57'nin teknolojilerinin transferi konusunda yeşil ışık yakmıştı.
Gelişmeyi Rusya duyurdu
Çavuşoğlu'nun söz konusu açıklamaları ardından herhangi bir bilgilendirme yapılmayan konuya ilişkin ilk somut açıklama Rusya'dan geldi. Rusya’nın Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi’nin (FSVTS) Direktörü Dmitriy Şugayev, açıklamasında iki ülkeden heyetlerin masaya oturduğuna yönelik ipucu vermiş oldu.
Şugayev, Dubai Airshow havacılık fuarı kapsamında yaptığı açıklamalarında, "Rusya, (kendi 5'inci nesil savaş uçağını geliştirmesi konusunda) Türkiye Cumhuriyeti’ne yardım etmeye hazır olduğunu defalarca ifade etti, şu an için bu proje konusunda görüşme aşamasında bulunuyoruz" dedi.
Su-35 ve Su-57'nin özellikleri
Sovyetler Birliği’nde tasarlanan ve ilk uçuşunu 1977’de düzenleyen, Su-27 savaş uçağı üzerinden geliştirilen Su-35, aerodinamik tasarımı, itiş vektör sistemi ve yüksek itiş ve ağırlık oranı ile dikkat çekiyor.
Su-35 aynı zamanda aynı zamanda hava-hava ve hava-kara silahları taşıyabiliyor ve birçok görevi üstelenebiliyor.
Dünyanın en genç muharip uçağı olarak bilinen Su-57, beşinci jenerasyon bir uçak olarak düşük görünürlük, entegre gelişmiş uçuş sistemleri ve gelişmiş iletişim, veri paylaşımı ve hedefleme sistemlerine sahip.
S-400 tedariki konusunda görüşmeler devam ediyor
Şugayev, Sputnik'te yer alan habere göre, Türkiye’ye yeni bir parti S-400 hava savunma sistemi tedarik edilmesini içeren anlaşmanın ne zaman imzalanabileceğini düşündüğü sorusu üzerine, "Modern askeri Rus ürünlerinin tedariki ve beraber silah geliştirilmesi konularında görüşmelerimiz devam ediyor" cevabını verdi.
Ne olmuştu?
Türkiye daha önce, bir NATO ülkesi olmasına karşın Rusya’dan S-400 savunma sistemleri aldığı gerekçesi ile F-35 programından çıkarılmıştı.
ABD ile bu uçakların ortak üretimini içeren programdan çıkarılması ardından Ankara, "kendi savaş uçağını yapma" kararı almıştı.
MSB'den "S-400 bataryalarının İncirlik'e sevk edildiği" iddiasına cevap