16 yıl böyle geçti: 'Ebedi Şansölye' bu akşam veda ediyor

Seçime giden Almanya’da Başbakan Angela Merkel, 16 yıllık iktidarıyla büyük izler bıraktığı siyaset sahnesine bu akşam düzenlenen törenle veda edecek. Birçok küresel krizin yaşandığı dönemde Başbakanlık görevini yürüten ve 21’inci yüzyıla damga vuran siyasetçilerden biri olan Merkel, tarih sayfalarına nasıl yansıyacak?

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu akşam düzenlenecek, "Großer Zapfenstreich" töreniyle görevine veda edecek. Törensel vedanın ardından Merkel'in yeni Başbakan Olaf Scholz'a görevi resmi olarak bir sonraki hafta devretmesi bekleniyor.

26 Eylül seçiminde aday olmayan Merkel'in başbakanlığa vedası vesilesiyle Alman ordusunun sivil bir kişi onuruna düzenlediği en yüksek düzeyli tören olan "Großer Zapfenstreich" töreninin, Covid-19 önlemleri sebebiyle eski başbakanlar Gerhard Schröder ve Helmut Kohl'unkilerden daha mütevazı olması bekleniyor.

Tören, bu akşam Almanya Savunma Bakanlığı bahçesinde gerçekleşecek.

'Ebedi Şansölye'

Dünyanın en güçlü dördüncü ekonomisi olan Almanya’da 16 yıllık iktidarını 26 Eylül'de gerçekleşen seçimlerin ardından bırakacak olan Merkel, 2005 yılında yapılan erken seçimle iktidar koltuğuna oturduğunda, dünya siyasetinde hemen hiç tanınmıyordu. Başbakan Angela Merkel, bu tarihten sonra gerçekleşen ülke içi ve küresel krizlerde aldığı aksiyonlarla 'ebedi şansölye' olarak anılmaya başlandı.

Merkel, siyasi kariyeri süresince, euro krizi, mülteci krizi, Brexit krizi ve Covid-19 gibi birçok küresel sorunla karşılaştı.

Bir liderin portresi

adsiz-tasarim-52.png

“Ebedi Şansölye” temmuz 1954'te Angela Dorothea Kasner ismiyle Hamburg'da dünyaya geldi. Papaz bir baba ve öğretmen bir annenin kızı olan Merkel, dindar bir ailede büyümüş olmasına rağmen siyasi hayatı boyunca dini görüşlerini siyaset malzemesi yapmadı.

Leipzig Üniversitesi’nde fizik ve kimya öğrenimi gördüğü sırada Ulrich Merkel ile evlenen Merkel, beş yıl sonra boşansalar da soyadını değiştirmedi.

Merkel, Adlershof Pozitif Bilimler Akademisi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı.

1989 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından büyüyen demokrasi hareketiyle Demokratischer Aufbruch Partisi’ne girerek, politikaya atılan Merkel, 1990’da Doğu Alman Cumhuriyeti’nin son hükümeti olan Lothar De Maizier geçiş hükümetinde sözcülük yaptı. Merkel, Almanya’nın birleşmesinden iki ay önce Hristiyan Demokrat Parti’ye (CDU – Christian Democratic Union) girerek, ilk genel Almanya seçimlerinde Federal Alman Meclisi’ne CDU’dan seçildi.

merkelaa-25654184.jpg

1 oy farkla gelen iktidar

Siyasi kariyerinde ani ve sağlam yükseliş yaşayan Merkel Kadın, Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanı ve Çevre Bakanlı görevlerini yürüttükten sonra 2005 yılında yapılan erken seçimlerde rakibi Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) eski Başkanı Gerhard Schröder'i 1 oy farkla yenerek Almanya'nın ilk kadın şansölyesi oldu.

Merkel’in ilk sınavı: 2008 krizi

2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Mortgage Krizi olarak bilinen mali ve finansal çöküşün Avrupa ülkelerine yansıması olan Euro krizi, Merkel’in göğüslemesi gereken ilk sorun olmuştu. Küresel kriz nedeniyle Almanya’da da borsalar çökmüş, para piyasaları alt üst olmuştu.

Şansölye Angela Merkel, karşılaştığı euro krizine karşı Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) adlı kurtarma adımının kurulmasına öncülük etmiş, ekonomik krizden etkilenen ülkelerin bütçelerini disipline etmelerini ve rekabet güçlerini artırmalarını talep etmişti. Merkel’in bu tutumu o dönemde “krizin derinleşmesinin nedeni” olarak yorumlansa da hem ülkesinin ekonomisini hem de ortak para euro’nun krizden çıkmasını sağlamıştı.

Brexit depremi

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit) süreci 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla sonuca varmıştı. Avrupa Birliği’nin en güçlü ülkelerinden biri olan Merkel yönetimindeki Almanya, Brexit için "derin bir yara" değerlendirmesini yapmış, Merkel’in süreç boyunca izlediği tutum Almanlar için Merkel’i “istikrarsız bir dünyada istikrar” olarak değerlendirilmesine sebep olmuştu.

Göçmen krizinde Merkel

Siyasi kariyerindeki en önemli dönüm noktalarından biri de 2015 yılında göçmen krizini yönetmekte attığı adımlar olan Merkel, Türkiye başta olmak üzere göç rotasındaki kritik ülkelerle anlaşmalar sağlayarak göçmen akımını durdurmaya çalıştı.

Times dergisi Angela Merkel’i göçmen krizinde attığı adımlardan dolayı "yılın kişisi" seçmişti.

2015-angela-merkel.jpg

Her ne kadar göçmen krizindeki adımlarıyla öne çıksa da Merkel, "göçmen yanlısı" bulunduğu için oy kaybetmeye başlamıştı.

Etiketler :