Sarımsakları çürütmeden aylarca saklamanın 5 kolay yolu; Deneyen faydasını görüyor
Sarımsak, Amaryllidaceae familyasına dahil olan Allium cinsinden, soğanlı bir bitki türü olarak bilinir. Yakın akrabaları arasında soğan, arpacık soğanı, pırasa, Frenk soğanı ve Çin soğanı bulunmaktadır. Çokça faydası bulunan sarımsak Türk mutfağında da bir çok yemekte kullanılır.
Sarımsak çok faydalı olduğu için çokça satın alıyoruz. Ancak çoğu zaman sarımsaklar çabuk çürüyor.
Çabucak bozulan sarımsaklar kullanılamaz hale gelebiliyor. Sarımsak bozulduğunda öncelikle kabukların üzerinde, yüzeyinde koyulaşmalar oluşuyor. Renk değişiklikleri varsa sarımsaklar bozulmuş oluyor. Yeşil filizlenme varsa o sarımsaklar da bozulmuş demektir. Filizlenmiş sarımsağın aslında sağlık açısından bir zararı bulunmuyor. Sadece tadı taze sarımsaktan daha farklı oluyor.
Sarımsakları aslında aylarca bozulmadan saklamak mümkün. Öğreneceğiniz mutfak sırları sayesinde sarımsakları yıllarca bozulmadan saklayabileceksiniz.
Haberciniz.biz'de yer alan habere göre; Sarımsakları uzun süre saklayabileceğiniz 5 farklı yöntem bulunuyor. İşte işinize yarayacak o yöntemler
1- ROBOTTAN GEÇİRİN
Sarımsakların kabuklarını soyduktan sonra rendeleyebilir ya da robottan geçirebilirsiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin karıştırın. Sonra da bir kilitli poşete ya da buzdolabı poşetine koyun. İyice yaydıktan sonra dondurucuya atın. Kullanmak istediğinizde ince bir tabaka haline geldiği için istediğiniz miktarda parçalayarak kullanabilirsiniz.
2-YAĞDA SAKLAMA
Kabuğunu soyduğunuz sarımsağı bir kavanozun içine koyun. Üstüne ayçiçek ya da zeytinyağı ilave edin. İsterseniz zeytinyağı koyduğunuzda kekik ve karabiber de ekleyebilirsiniz. Bu sosu da salatalarınıza koyabilirsiniz.
3- KAPAKLI PLASTİKTE SAKLAMA
Genellikle çilek, hazır salata gibi ürünlerde kullanılan plastik kapların içinde sarımsak saklayabilirsiniz. Kabuğunu soyduğunuz sarımsakları yarım kiloluk kapaklı plastik kaplara koyun. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Ardından kapağını kapatıp buzluğa atın. Uzun süre bu şekilde saklayabilirsiniz.
4- TURŞU YÖNTEMİYLE SAKLAMA
Soyduğunu sarımsakları 1 kiloluk kavanoza koyun. Üstüne 1.25 yeme kaşığı kaya tuzu, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 1 su bardağı sirke ve kavanozun ağzına kadar su ekleyip kapaklarını kapatın. Bu yöntemle sarımsağı çok uzun süre saklayabilirsiniz.
5-SARIMSAK TOZU YAPARAK SAKLAMA
Sarımsakları ince ince doğrayıp yağlı kağıda yerleştirin. İncecik doğradıktan sonra üst üste gelmeyecek şekilde yağlı kağıda yayın. 4-5 gün güneşte kurutun. Kuruttuktan sonra bir çay kaşığı tuz ekleyip bir robottan geçirin. Un haline gelen sarımsak tozunu bir kavanoza koyun. Bu şekilde çok uzun süre tüketebilirsiniz.