Saçlarınızın dökülmesini eksik vitamin ve minerallerinizi tamamlayarak önleyebilirsiniz

Saçlarınızın dökülmesini eksik vitamin ve minerallerinizi tamamlayarak önleyebilirsiniz
Saçlarınızın seyrekleştiğini mi düşünüyorsunuz?

Belirli temel vitamin ve minerallerden yeterince almıyorsanız, saç dökülmesi riski altında olabilirsiniz. Bu önemli besinleri hangi gıdalardan alabileceğinizi öğrenerek takviye almadan önce bir doktorla konuşabilirsiniz. Vitamin söz konusu olduğunda, her zaman daha fazlası daha iyi değildir ve bazen fazlası zararlı olabilir. Hangi nedenle olursa olsun saç dökülmesi problemi oldukça moral bozucudur. Saç dökülmesini, saç ekim sürecine gelmeden önce önlemek ve ortadan kaldırmak zaman zaman çok uğraştırıcı olabilir. Güzel haber ise saçlarınızın dökülmesini eksik vitamin ve minerallerinizi tamamlayarak önleyebililirsiniz. Çünkü tıpkı vücudunuzun diğer bölgeleri gibi saç derinizin de beslenmeye ihtiyacı vardır. Vitamin ve mineral eksikliklerinizi öncelikle besinlerden almaya özen göstermelisiniz. Besinlerin yeterli gelmediği durumlarda doktor kontrolünde vitamin ve mineral takviyesi alınabilir.
Saç dökülmesine karşı kullanılan vitamin takviyelerinin amino asit ve protein bakımından zengin olması özellikle L-Sistein adı verilen bileşeni içermesi tavsiye edilir. Saç dökülmesine karşı D, A ve Biotin gibi vitaminlerin yanı sıra antioksidanlar da hayati öneme sahiptir. Serbest radikaller kafa derisine ve saç köklerine zarar verirler. Antioksidanlar ise serbest radikallerle savaşır. Bunun yanı sıra B12 de saç dökülmesine karşı çok güçlü bir vitamindir.

Vitaminler Gerçekten Saç Dökülmesini Önler Mi?

Vitamin ve mineral eksiklikleri saçların cansız, mat ve ince görünmesine neden olabilir. Aynı zamanda bazı kişilerdeki eksik vitaminler saç dökülmesine yol açabilir. Ancak genellikle saç dökülmesi tek başına vitamin eksiklikleriyle ilgili değildir. Bu nedenle vitamin eksikliklerini gidermek tek başına saç dökülmesini önlemeye yetmeyebilir. Bu durumda PRP, saç ekimi gibi yöntemlerle saç dökülmesinin önüne geçilebilir. Vitamin takviyeleri saç dökülmesi tedavilerine ek olarak kullanıldığında çok daha başarılı sonuçlar elde edilir.

Biyotin

Biotin (B7 vitamini) vücudunuzdaki hücreler için önemlidir. Düşük seviyeleri saç dökülmesine, deri döküntülerine ve kırılgan tırnaklara neden olabilir. Aşağıdaki durumlarda seviyeniz düşük olabilir:
Hamile veya emziren
Bazı antibiyotikleri veya epilepsi ilaçlarını almak
Çoğu insan diyetlerinden yeterince biotin alır. Bunu aşağıdaki gibi yiyeceklerde bulabilirsiniz:
Yumurta sarısı
Tam tahıllar
Et
Demir
Kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıması için demire ihtiyacı vardır. Düşük seviyeler demir eksikliği anemisine neden olabilir. Belirtiler arasında yorgunluk, soluk cilt ve saç dökülmesi yer alır.
Aşağıdaki durumlarda düşük demir riski altındasınız:
Ağrılı adet gören bir kadınsanız
Kronik bir hastalığınız varsa
Vejeteryan veya vegansanız
Doğal olarak demir açısından zengin olan bazı yiyecekler şunları içerir:
Kırmızı et, otla beslenen
Yapraklı yeşillikler
Bakliyat

C vitamini

C vitamini bağırsaklarınızın demiri emmesi için gereklidir. Bunun bazı iyi kaynakları:
Turunçgiller
Yapraklı yeşillikler
Dolmalık biber
Demir içeren yiyeceklerinizi C vitamini içeren bir yiyecekle aynı anda yemek, o gıdalardaki demiri daha iyi emmenize yardımcı olacaktır.
A Vitamini
Vücudumuzdaki tüm hücrelerin büyümesi için A vitaminine ihtiyacı vardır. A vitamini saç derisini besleyerek, saçların çok hızlı büyümesine büyük bir katkı sağlar. Eğer çok kuru bir saç deriniz varsa saçlarınızın büyüme hızı da yavaşlar. A vitamini saç derisini olması gereken neme kavuşturur. A vitamini saç kaybını önlemenin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmeye, üreme sistemini sağlıklı hale getirmeye, göz, cilt, diş, karaciğer, böbrekler, akciğer ve kemikleri desteklemeye yardımcı olur. Ancak A vitaminin vücutta yetersiz olması kadar fazlası da zararlıdır. Fazla alınan A vitamini vücutta toksitite seviyesinin artmasına yol açar. Bu da özellikle karaciğerinizi olumsuz anlamda etkileyebilir.
A vitamini çoğunlukla sarı, kırmızı, turuncu ve koyu yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur. Aynı şekilde karaciğer, yumurta ve süt ürünleri de A vitamini yönünden oldukça zengindir. Bu besinleri tükettiğiniz halde A vitamini eksikliğiniz varsa doktor kontrolünde olmak üzere A vitamini takviyesi kullanabilirsiniz. A vitaminin fazlasının saçlara zarar verdiğini de unutmamalısınız.

E Vitamini

E vitamininin saç dökülmesine karşı etkisi daha çok antioksidan özelliği ile ilgilidir. E vitamini hücre hasarını azaltabilmesi ve saç büyümesini hızlandırabilmesi nedeniyle saç dökülmesi ve cansız saç problemlerinde olumlu rolü vardır. E vitamininin antioksidan özellikleri, saç derisindeki saç folikülü hücrelerinin parçalanmasına neden olan oksidatif stres ve serbest radikal miktarını azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda E vitamini saçın zarar görmesi sonucu kaybettiği parlaklığı yenilemeye de destek olur.
E vitamini pek çok besinde doğal olarak bulunur. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, fındık, buğday tohumu yağı,ayçiçeği çekirdeği,kavrulmuş badem,fıstık ezmesi, haşlanmış ıspanak ve brokoli tüketerek ihtiyacınız olan E vitamini alabilirsiniz. Bu besinleri yeterince tüketmenize rağmen E vitamini eksikliği yaşıyorsanız doktorunuza danışarak E vitamini takviyesi kullanabilirsiniz. E vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğu için yağlı bir öğün sonrası alınmalıdır. E vitaminin fazlasının zararlı olduğu da unutulmamalıdır.

D vitamini

D vitamininin kemikler için önemli olduğunu zaten biliyor olabilirsiniz. Ama düşük seviyelerinin saç dökülmesiyle bağlantılı olduğunu biliyor muydunuz? Cildiniz güneş ışığı aldığınızda D vitamini üretir, ancak çoğu insan tek başına güneşten yeterince alamaz.
Yağlı balık yiyerek veya süt içerek seviyenizi yükseltebilirsiniz. Doktorunuzdan bir ek önermesini de isteyebilirsiniz.

Çinko

Çinko, saçınızda ve diğer hücrelerde protein yapımında önemli bir rol oynayabilir. Vücudunuz bunu yapamaz, bu yüzden onu yiyeceklerden veya takviyelerden almanız gerekir. Düşük çinko seviyelerinin belirtileri arasında saç dökülmesi, zayıf yara iyileşmesi ve zayıf bir tat veya koku duyusu bulunur.
Aşağıdaki durumlarda düşük çinko riski altındasınız:
Hamile veya emziren
Bağırsak hastalığınız veya şiddetli ishaliniz varsa
Böbrek hastalığı
Aşağıdaki doğal gıdalardan çinko alabilirsiniz:
Kabuklu deniz ürünleri
Et
Fasulye
Fındık ve tohumlar
Saç dökülmesinin semptomlarını ne kadar erken ele alırsanız, geri dönüşü olmayan hasarı önleme olasılığınız o kadar artar.
https://www.saglik.org.tr/
https://www.hwtclinic.com/

İlgili Haberler