Bayat ekmeği değerlendirmek için hızlı ve lezzetli ipuçları. Daha önce neden denemedim diyeceksiniz
Türkiye’de her öğünde sofralarda tercih edilen ekmek ne yazık ki en çok israf edilen ürünlerden birisi. Tarım Orman Bakanlığı verisine göre Türkiye’de her gün 4.9 milyon ekmek israf ediliyor.
Öncelikle ihtiyacınız kadar satın almanızı öneriyoruz. İhtiyaçların önceden belirlenmesi ve planlanması gıda kahramanı olma yolculuğunda ilk adımdır. Eğer ihtiyacın kadarını satın aldıysan şimdi sıra bunu nasıl saklaman gerektiğidir. Gıda israfının önlenmesinde saklama koşullarını iyi bilmek en önemli adımlardan biridir.
Ekmeğin israfı dünya çapında yaygın bir problem olmaktadır ve önlenememesi halinde gıda sürdürülebilirliği de olumsuz etkilenecektir.
Unlu mamüller için tahmini olarak israfın yüzde 7-10 arasında değiştiği düşünülmektedir. Kaybın yüzde 62 gibi önemli bir kısmının hem küçük ölçekli hem de endüstriyel fırınlarda işlenme sırasında oluşan deformasyonlardan ve satılmamış ekmeklerden kaynaklandığı belirtilmektedir. Birleşik Krallık'ta unlu mamül israfı, tüm gıda israfının yüzde 10'unu oluşturmaktadır. Aynı zamanda satın alınan tüm ekmeğin yüzde 32'sinin evlerde israf edildiği sonucuna varılmaktadır
Türkiye’ de ise günde 101 milyon; yılda 37 milyar adet ekmek üretiliyor, tüketilen ekmek günde 95 milyon; yılda ise 35 milyar adet . Bu bilgi doğrultusunda günde 6 milyon; yılda ise 2.1 milyar adet ekmek yani üretilen ekmeğin yaklaşık yüzde 5,9 u tüketilmeden israf ediliyor.
Ekmeğin doğru ambalajda saklanması, uzun süre tüketilmediği takdirde poşetlenerek derin dondurucuda depolanması, ihtiyaç kadar alınması, tüketilmeden önce dilimlenmesi gibi birkaç kolay uygulama ile israfın önüne geçebilmektedir.
Peki, ekmeği daha uzun süre kullanabilmek için nasıl saklamalıyız?
Ekmek serin, karanlık ve kuru yeri sever. Bu yüzden ekmekleri hava almayan kapalı bir kutuda muhafaza etmenizi öneririz. Eğer elindeki ekmekleri yakın zamanda tüketemeyeceğini düşünüyorsan ve daha uzun bir süreye ihtiyacın varsa buzluğa atmanı ve ihtiyacın olduğunda yenisini almak yerine buzluktakini kullanmanı öneririz.
Şimdi ise, fazla ekmekleri kurtarmak için çok fazla zamanının olmadığını varsayalım. Hızlı ve lezzetli ipuçları ile onları kurtarmak mümkün!
⦁ Ekmekleri küp küp kesin, üzerine zeytinyağı ve baharatlar ile şenlendirip kızarana kadar fırında pişirin. Böylelikle salatalarınıza lezzet katacak.
⦁ Ekmekleri bir robot yardımıyla çekerek yemeklerinizde galeta unu yerine bir alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.
⦁ Alternatif atıştırmalıklar haline getirin. İhtiyacınız olan tek şey kızarana kadar pişirmek, soslamak ve baharatlamak!
⦁ Biraz sertleşmiş ekmeklerden harika bir tost olur.
⦁ Sağlıklı bir pizza yapın. Örneğin biraz sertleşmiş pideyi üçgen dilimler halinde kesin, sos ve malzemelerle birleştirip fırına atın.
Akşener 'Helal para yesinler' demişti: Erdoğan TÜRGEV'e bağışladı
Kent lokantalarının 3'üncüsü açıldı: İlk servis İmamoğlu'ndan
Mutfaktaki o püf noktasını çok az kişi biliyor. Bakteri yuvasına dönüşmeden önce önleminizi alın
Bilim insanları sırrını sonunda verdi: Hem yiyin hem de kilo almayın. İşte formülü