Aşçılar bile karar veremiyor... Sütlaç yaparken içine nişasta konmalı mı, konmamalı mı?
Geleneksel tatlılar arasında yer alan sütlaç özellikle ramazan aylarında en çok yapılan tatlılardan biridir. Hafif ve lezzetli olmasından dolayı tercih edilen sütlacın kıvamını tutturmak zordur. İnternette en kafa karıştıran ve merak edilen sorulardan biri sütlacın içine nişasta konur mu konmaz mı oldu? Peki Sütlaç yaparken içine nişasta konmalı mı, konmamalı mı? İşte cevaplar
Sütlaç hem yaz hem de kış fark etmeksizin, fırında veya ocakta olmak üzere bazı tekniklerle pişiriliyor. Hafif ve sütlü olması sebebiyle ülkemizde en çok sevilen sütlü tatlıların başında yer alıyor. Ayrıca yapımı düşük maliyetli olduğu için hemen hemen her evde kolayca yapılmaktadır. Ama bu lezzetli olan sütlacı yaparken kıvamını tutturmak için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Sütlacın içine koyacağınız malzemelerle sütlacı muhteşem bir kıvam verebilirsiniz. Bazıları sütlacın içine nişasta konulmasını savunsa da bazıları da konulmaması gerektiğini savunuyor. İşte merak edilen sorunun cevabı.
Sütlaç yaparken içine nişasta konmalı mı konmamalı mı?
Hem fırın sütlaçlar da hem de klasik sütlaçlarda nişasta kullanılabiliyor. Kıvam arttırıcı özelliği bulunduğu için ilk kullanılan ve başvurulan yöntemlerden biri nişastadır.
Süt, pirinç ve şekerden oluşan sütlacı kıvamını kolaylıkla nişasta ile tutturabilirsiniz.
Sütlü tatlılar içerisinde en çok yapılanı sütlaçtır. Kalorisinin düşük olması da sütlacın tercih edilmesinin sebeplerindendir. Sıcak ya da soğuk bir şekilde tüketebileceğiniz sütlaçlarınız hem yaz hem de kış günlerinde tercih edebileceğiniz bir tatlı çeşididir. Aynı zamanda besleyici de olan sütlaç oldukça da pratik bir tatlıdır. Kontrollü bir şekilde pişirildiğinde inanılmaz bir lezzet elde edeceğiniz sütlaç tatlısını sizler de denemelisiniz.
Yapım aşamasına nişasta birçok şef tarafından sıklıkla kullanılsa da sütlaç yapıldıktan sonra bekleme aşamasında biraz yoğun ve sert hale geliyor. Böylelikle yoğun olan sütlacın içerisinde biraz da olsa nişasta tadı gelmektedir. Bu tadın gelmesini istemeyenler ise sütlacın içine nişasta konulmaması gerektiğini savunuyor. Sütlaca nişasta konmadığı durumlarda ise bazı püf noktalarını uygulamanız gerekiyor. Sütlacın içine nişasta konulmadığında onu pişirirken daha fazla zamana ihtiyacınız bulunuyor.
Nişastasız sütlaç yaparken sütün daha yağlı olmasına ve pirinçlerin içinde bulunan nişastayı güzelce salmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu yüzden kısık ateşte pirinçlerin nişastasını salana dek yavaş bir şekilde pişirmek çok önemlidir. Böylece sütlacın lezzeti çok daha hafif, kıvamı çok daha yumuşacık oluyor. Bekledikçe hafif bir yoğunlaşma oluyor. Süt tadı nişastasız sütlaçlarda daha yoğun geliyor. Nişasta kullanılmadığınız zaman pişme süresi tarifi yoğunlaştırmak gerektiği için daha da uzun olsa da daha lezzetli olduğu için bu yöntemi tercih eden çok.
Sütlacın kıvamını tutturmanın püf noktaları
Kıvamını tutturmakta çok zorlanılan sütlacı ister nişastalı ister nişastasız yapabilirsiniz. Tercih sizin. Yukarıda verdiğimiz püf noktaları uyguladığınız takdirde lezzetli bir sütlaç yapabilirsiniz.
Nişastasız Sütlaç Tarifi
Malzemeler:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı pirinç
- 2 su bardağı su
- 1 su bardağı toz seker (ben ⅔ su bardağı kullanıyorum)
- 1 paket vanilya (arzu ederseniz)
Yapılışı:
Pirincin üzerine 2 su bardağı suyu koyarak önce orta ateşte, kaynayınca kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Bu arada diğer bir tencerede sütü ısıtın, kaynamaya yakın haşlanıp yumuşamış pirinci tencerede kalan suyuyla birlikte koyup birlikte, pirinçler iyice yumuşayıp dağılana kadar pişirin.
Toz şekeri ve vanilyayı da koyup birlikte 2-3 dakika daha karıştırarak pişirin. Servis yapacağınız kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın.