Trans kadın Hande Buse Şeker'i öldüren polis hakkında müebbet hapis cezası

Trans kadın Hande Buse Şeker'i öldüren polis hakkında müebbet hapis cezası
Trans kadın Hande Buse Şeker'i öldüren polis Volkan Hicret'in yargılandığı davada mahkeme heyeti Hicret'e zmir’in Konak ilçesinde, 9 Ocak 2019 tarihinde trans kadın Hande Buse Şeker'i öldüren ve trans kadınl'kasten öldürmek'ten müebbet hapis cezası verdi.

İzmir’in Konak ilçesinde, 9 Ocak 2019 tarihinde trans kadın Hande Buse Şeker'i öldüren ve trans kadınlar Y.A ve A.T.K.'yi yaralayan polis Volkan Hicret hakkında açılan davanın 8'inci duruşması görüldü. Geçen duruşmada hakkında 'kasten öldürme', 'nitelikli yağma', 'nitelikli cinsel saldırı' suçlarından cezalandırılması istenilen Hicret'e mahkeme heyeti bugün müebbet hapis cezası verdi. Heyet, sanığın tutuklu yargılanarak kasten öldürmekten müebbet cezasına, nitelikli cinsel saldırıdan 21 yıl hapis cezasına, yağma suçundan 3'er kez 5 yıl 6 ay hapis cezasına, kişinin hatırasına saldırıdan da 2 yıl indirimsiz ceza verdi.

4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu yargılanan sanık polis Volkan Hicret hazır bulunurken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Genç LGBTİ+ Derneği de duruşmayı takip etti.

"Nefret suçlarına dair kapsamlı düzenlemelere ihtiyaç var"

Hande Buse Şeker davasını takip eden avukatlardan avukat Mahmut Şeren açıklama yaptı. Sanığın nitelikli kasıtlı cinayet işlemekten yargılanması ve kararın da bu bağlamda verilmesini talep ettiklerini ancak bunun kararlaştırılmadığını söyledi. Şeren, nefret yargılamalarında sıklıkla görülen ceza indirimlerinin, Şeker davasının kararında olmamasının sevindirici olsa da taleplerini üst mahkemeye götürerek, yargılamanın devam edeceğini söyledi. 

"Translar karşılaştıkları ayrımcılık ve nefret söylemleri nedeniyle adalet mekanizmalarına başvurmuyorlar. Şeker davası bu sorun için de önem arz ediyor. Ayrıca nefret davalarında çoğunlukla mağdurların aileleri katılmıyor. Ancak Şeker'in tüm ailesi davanın takipçisi oldu” dedi.

Şener son olarak duruşmada Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bulunmasının, nefret yargılamaları bakımından önemli olduğunu ve yasalarda nefret suçlarına dair kapsamlı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu dile getirdi. (MA)