Seyit Torun'dan, Bakan Yumaklı'ya ''Fındık tarlalarına zarar veren kokarca böceği'' konusunda sert tepki

Seyit Torun'dan, Bakan Yumaklı'ya ''Fındık tarlalarına zarar veren kokarca böceği'' konusunda sert tepki
Kokarca böceğinin fındık üreticilerinin tarlalarına verdiği zararı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya tartışan CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, bu konu hakkında Yumaklı tarafından verilen cevaba tepki gösterdi. Torun, ''Bakan bizlere hayali bir mücadele hikayesi anlatıyor. Anlatılan hikaye gerçek olsa fındıkta bu denli bir zarar oluşmazdı zaten. Şeklinde açıklamalarda bulundu

Kokarca böceğinin fındık üreticilerinin tarlalarına verdiği zararı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya soran CHP Ordu Milletvekili Seyit Sorun, verilen yanıta tepki gösterdi. Torun, "'Bakan bizlere hayali bir mücadele hikayesi anlatıyor. Anlatılan hikaye gerçek olsa fındıkta bu denli bir zarar oluşmazdı zaten. Bakan bu saatten sonra ancak biyolojik mücadele için doğaya salınan samuray arılarıyla kılıç kalkan oynar. Tarım ve Orman Bakanlığı bu masalları bıraksın üreticinin haline baksın'" dedi.

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle, 15 Ağustos’ta verdiği soru önergesinde fındık üreticisinin kabusu haline gelen kokarca böceği istilasının fındık rekoltesine ve verimliliğine verdiği zararlar ile böcek istilası sebebiyle zarar eden fındık üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin sorular yöneltti.

Torun’un soru önergesine Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan verilen cevapta, "'Bakanlığımızca küresel ve yurt içi tarımsal emtia ve gıda fiyatlarındaki gelişmeler izlenmekte, istihsal ve fiyat dalgalanmaları takip edilmekte, tarımsal piyasalarda manipülasyon ve krizlere karşı gerekli tedbirler alınmaktadır. Bakanlığımız koordinesinde ‘Kahverengi Kokarca Eylem Planı’ başlatılmış olup ilgili üniversiteler, araştırma kuruluşları üretici örgütleri ve diğer tüm paydaşlarla birlikte mücadele çalışmaları yürütülmektedir. Biyolojik mücadele amacıyla zararlının doğal düşmanı olan samuray arısı 2024 yılında doğaya salımı sapılmış olup, 2025 yılında da biyolojik mücadele çalışmalarına devam edilecektir’’ ifadelerine yer verildi.

''Bakanlık sorulara yanıt vermek yerine kokarca masalları anlatmıştır’’

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın cevabına dair yazılı açıklama yapan Torun, "'Bakanlık, kokarca böceğine karşı bakanlığın yürüttüğü mücadele çalışmalarında yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgiler paylaşmış bir diğer deyişle sorulara yanıt vermek yerine kokarca masalları anlatmıştır’’ diye konuştu.

''Bakan bu saatten sonra samuray arılarıyla kılıç kalkan oynar''

"'Bakanlık kendi çalıp kendi oynuyor'" diyen Torun, fındık hasadının bittiğini hatırlatarak, "'Bakan bizlere hayali bir mücadele hikayesi anlatıyor. Anlatılan hikaye gerçek olsa fındıkta bu denli bir zarar oluşmazdı zaten. Bakan bu saatten sonra ancak biyolojik mücadele için doğaya salınan samuray arılarıyla kılıç kalkan oynar. Tarım ve Orman Bakanlığı bu masalları bıraksın üreticinin haline baksın’’ dedi.

''Sayın Bakan’ın mücadelesi La Fontain’den masallar gibi geliyor’’

Torun, zararlı böcek istilasına karşı etkin mücadele verilmediğini belirterek, şöyle konuştu:

"'Bu yıl için artık iş işten geçti. Ne yazık ki şu anda kokarcadan zarar gören üreticilerin mağduriyetlerini gidermek dışında yapılabilecek bir şey kalmadı. İbrahim Yumaklı’nın anlattığı masallar oldukça heyecan verici ama yürütüldüğü iddia edilen mücadele kokarcayı yavaşlatamadı bile. Kokarca böcekleri sahil kesimlerinden 400 kota kadar fındığı paramparça etti. Sayın Bakan kusura bakmasın hal böyleyken anlattığı mücadele faaliyeti bizlere La Fontain’den masallar gibi geliyor. Biz fındık rekoltesi hesaplanırken kokarca böceği zararı dikkate alındı mı? diye sorduk cevap yok. Böcek istilası sebebiyle çürüyen fındığın miktarını ve piyasa değerini sorduk, cevap yok. Kokarca böceği yüzünden zarar eden üreticiye destek verilecek mi? diye sorduk yine cevap yok.’’

Kaynak:ANKA Haber Ajansı