Taksim'deki saldırının araştırılmasına AKP ve MHP'den ret

Taksim'deki saldırının araştırılmasına AKP ve MHP'den ret
CHP’nin, TBMM Genel Kurulu’nda İstanbul'un İstiklal Caddesi'nde yaşanan bombalı terör saldırısının araştırılması için verdiği önerge, AKP ve MHP milletvekillerin oylarıyla reddedildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, İYİ Parti'nin "Kamudaki istihdam türleri", HDP'nin "Kandıra Cezaevi" ve CHP'nin "İstiklal Caddesi'nde yaşanan bombalı saldırı" hakkında verdikleri araştırma önergelerinin gündeme alınmasına yönelik grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü. İYİ Parti ve HDP'nin önergeleri kabul edilmezken, CHP'nin önergesi sırasında Meclis'te tansiyon yükseldi.

'Meclis, muhataplarına görevlerini hatırlatma yeri'

CHP grup önerisi üzerinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Meclis'in bu gibi saldırıların bir daha yaşanmaması için muhataplarına görevlerinin hatırlatılacağı yer olduğunu söyleyerek, "'Bizim can ve mal güvenliğimizi sağlayın' diye bizi buraya gönderenlere karşı sorumluluğumuz var. Onun için, neden bunlar yaşandı, tekrarı olmaması için neler yapılması gerekiyor. Meclis'ten insanlar çözüm bekliyor, bunun sorgulanmasını istiyor" dedi.

'Araştırmadınız, gereğini yapmadınız'

Reyhanlı, Diyarbakır, Suruç, Ceylanpınar, Ankara Gar katliamı, Merasim Sokağı gibi terör saldırılarını sıralayan Şeker, IŞİD'in Ankara'nın göbeğinde hücreler kurduğunu belirtti. Şeker, "Bunlar, ardı sıra yaşadığımız ve bir döneme yön vermek için bize peşi sıra dayatılan katliamlar. En hafif tabirle yol verdiniz. Araştırmadınız, gereğini yapmadınız" sözlerini sarf etti.

'İstifa mekanizmasını iktidarın gündemine sunarım'

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, "Terörle çok iyi mücadele edildiği algısı oluşturulurken yaşanan elim olayları neyle anlatacağız? 2002 yılında sıfır terörle devralınan Türkiye'nin 2022 yılında İstanbul'un göbeğinde bomba patlatılabilen hale gelmesi başarı mıdır? Başarısızlık durumlarında başvurulan istifa kurumunu hatırlatmak isterim. İstifa vicdani bir müessesedir. Diyeceksiniz ki, 'Memlekette o kadar sorun var ki her seferinde istifa mı edilecek?' Her seferinde onlarca vatandaşımızın hayatlarını kaybettiğini hatırlatırım. İstifa edilerek yöneticilerin daha dikkatli olmasının sağlanması önemli bir devlet geleneğimizdir. İstifa mekanizmasını iktidarın gündemine sunarım" dedi.

'Önergede PKK'nın adı geçmiyor'

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, CHP'nin grup önerisinin gerekçesini eleştirirken Şeker'in sıraladığı terör saldırılarını düzenleyen terör örgütü PKK'nın adının gerekçede yazılmadığını söyleyerek, "Taksim İstiklal Caddesi'nde bulunan Beyoğlu Kaymakamlığı önünde 19 Mart 2016'da intihar saldırısı düzenlenmiş, IŞİD tarafından yapılmış, 5 kişi hayatını kaybetmiştir. Hemen arkasından, benim Belediye Başkanlığı yaptığım dönemde ‘İstanbul Vezneciler'de 7 Haziran'da 2016'da yaşanan terör saldırısında 6 polis, 5 vatandaş hayatını kaybetmiştir’ diyorsunuz, bunu PKK üstlendiği halde gerekçenizde yazamamışsınız" ifadelerini kullandı.

'Böyle bir haddiniz yok'

Bu sırada çıkan tartışma sırasında CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Demir'in iddialarına, "Bahsettikleri saldırılarda 'TAK' diye bir örgüt çıktı. Önergede 'TAK' yazılmış. Örgütün PKK bağlantısı noktasında herhangi bir şüphe yoksa zaten beyefendinin neden bu kadar kızdığını anlamış değilim. Bu Meclis'te PKK'yı da IŞİD saldırdığında IŞİD'i de kınayan belgelerin altına imza attık. Erkan Akçay'la birlikte kürsüye çıktık, okuduk. CHP'yi, IŞİD'i terör örgütü görüp PKK'nın ismini söylememekle itham etmek siyasi bir bühtandır. Ben burada çıkmışım, yapılan saldırıyı kınamışım, altına imza atmışım, kürsüden parti adını okumuşum; biri de çıkacak, diyecek ki, 'PKK yapınca adını anamıyorsunuz.' O gün burada yüz yüzeydik, hep beraberdik. O söylediğiniz tutanakları çıkarır teker teker size okurum. Böyle bir haddiniz yok" cevabını verdi.

Tartışmanın ardından yapılan oylamada CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak:AA

Etiketler :