Buğday Mezarlığı... Türk çiftçisinden alınan tonlarca buğdayı toprağa gömmüşler! 'Görev zararı deyip vatandaşa kilitleyecekler'

İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez, milyonlarca liralık kamu zararını ortaya çıkardı. Çömez, TMO'nun gömdüğü tonlarca buğdayı görüntülendi. Türk çiftçisinin çürüyen buğdaylar ifşa olunca da apar topar götürüldü. Çömez, ithal edilen buğdayların silolarda depolandığını bir de yarı fiyatına fabrikalara verildiğini de kaydetti. Aradaki fark da Türk halkının sırtına yüklendi.

HalktvÖzel/Aziz Turgut Altun

AKP iktidarı 2023 seçimlerinden önce ekmek fiyatlarını düşürmek için Rusya-Ukrayna'dan 10 milyondan fazla buğday ithal etti. Buğday fiyatları 7-7,5 lira olmasına karşın iktidar un fabrikalarına 4,5 liradan zararına verdi.

İthal edilen buğdaylar zararına fabrikalara satılırken seçim bittikten sonra buğday hasadı başladı. Çiftçi buğdayını satmak istedi.

İktidar çiftçinin buğdayını aldı fakat koyacak yer bulamadı. Türk çiftçisinin buğdayını arazilere yayarak hiçbir önlem hiçbir koruma almadan sere serpme döktü. Buğdayların üzerleri de muşambalarla kapladı.

TÜRK ÇİFTÇİSİNİN BUĞDAYI ÇÜRÜYÜP KÜFLENDİ

Türk çiftçisinin binbir uğraşa ürettiği tonlarca buğday toprak ve çamurla kaplandı. Çürüdü ve küflendi.

Türk çiftçisinin tonlarca buğdayı küflenirken Rusya ve Ukrayna'dan alınan buğdaylar Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) silolarında güvenle tutuldu.

SKANDALLAR BİTMİYOR

Halk TV'den Aziz Turgut Altun'a konuşan İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez, yaşanan skandalı tüm detayları ile bir bir anlatı.

Türk buğdaylarının 2023'te korumasız bir şekilde araziye döküldüğünü gösteren Çömez, tam bir yıl sonra o arazilere baskın düzenledi.

KÜFLENEN BUĞDAYIN ARTA KALANLARINI GÖRÜNTÜLEDİ

Balıkesir'de Tarım Bakanlığı'na bağlı Merinos Çiftliği'ne Çömez'in baskınından sonra buğdaylar apar topar kaldırıldı. Fakat Türk çiftçisinin küflenen buğdayının izi kaldı. Çömez plastik artıkların arasında kalmış o buğdayları da görüntüledi.

ARADAKİ ZARAR TÜRK MİLLETİNİN SIRTINA YÜKLENDİ

Çömez, Rusya ve Ukrayna'dan alınan buğdayları neredeyse yarı fiyatına un fabrikalarına verildiğini de belirterek, "Bu da görev zararı diye yazıldı ve tekrar milletin sırtına vergi olarak yüklendi" açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE BUĞDAY MEZARLIĞI VAR

Çömez, AKP iktidarı nedeniyle milyonlarca liralık bir zarar yaşandığını belirtip, "Ankara'da var, Konya'da var, Çanakkale'de var. Türkiye'nin birçok yerinde böyle bir rezalet var" dedi.

Çömez, her şeyi tane tane şöyle anlattı:

UN FABRİKALARINA YARI FİYATINA BUĞDAY

  • 2023 genel seçimleri öncesinde AKP ekmek fiyatlarını düşük olsun diye bol miktarda buğday ithal etti. AKP ve ve Tarım Bakanlığı bol miktarda 10 milyon tondan fazla buğday ithal etti. Rusya'dan ve Ukrayna'dan.
  • Bunu un fabrikalarına ucuz parayla verdi. O zaman buğday fiyatı 7-7,5 liraydı. Un fabrikalarına 4,5 liradan verdi bunu.

ERDOĞAN SEÇİM KAZANSIN DİYE EKMEK FİYATLARI DÜŞTÜ

  • Böyle olduğu için ekmek fiyatları düştü. Çünkü seçimde Erdoğan ekmek fiyatları yükselirse seçimi kaybederim, oy kaybederim endişesiyle bu politikayı yürüttü. Ve bundan Toprak Mahsulleri Ofisi inanılmaz zarar etti geçen sene.

"GÖREV ZARARI DİYE YAZILDI MİLLETİN SIRTINA VERGİ OLARAK YÜKLENDİ"

  • Büyük bir zarar etti. Bu da görev zararı diye yazıldı ve tekrar milletin sırtına vergi olarak yüklendi. Şimdi o ithal edilen buğdayların hepsi Toprak Mahsulleri Ofisi'nin silolarına ve lisanssız depolara yüklendi. Mayıs seçimlerinin ardından buğday sezonu, hasat sezonu başladığında Türk çiftçisinin buğdayını alacak yeri kalmadı.
  • Toprak Mahsulleri Ofisi'nin. Ve çiftçiden mal almamaya başladı. Çünkü depoları doluydu ithal mallardan. Biz buna feryat ettik, itiraz ettik. Kardeşim yapmayın dedik. Çünkü bakın Türk çiftçisinin buğdayını almazsanız çiftçi felakete gidecek.
  • Çiftçinin buğdayını saklayacak yeri yok dedik. Çok bastırdım ben. Ve önce Bandırma'da almaya başladılar.

"75 BİN TON BUĞDAY GÖMDÜLER"

  • Merinos Çiftliği'ne 75.000 ton buğday gömdüler. Toprakları kazmışlar, buğdayları gömmüşler. Üstüne de naylon kapatmışlar. Ve ardından toprak atarak işte onu muhafaza altına almışlar ama naylonlar perişan ve batak halde.
  • Bu buğdayların hepsi çürüyecek toprağın altına gömdüğünüz bu buğdaylar kullanılmayacak. Bunun üzerine apar topar gitmişler bandırmadaki buğdayı oradan kaldırmışlar.

"BUĞDAYLAR ÇÜRÜMÜŞ REZİL VAZİYETTE"

  • Ve buğdayın kaldırıldığı haberi gelince kalktım gittim ben oraya tekrar. Her taraf o naylonlar perperişan. ama en önemlisi, en önemlisi buğdayın yarım metrelik taban kısmı onu almamışlar zaten çünkü küflenmiş, çürümüş, rezil vaziyette arazide duruyor.

"TARIM BAKANLIĞI MİLYONLARCA LİRA ZARAR ETTİ"

  • Tarım Bakanlığı milyonlarca lira zarar etti. Bir daha söylüyorum. Milyonlarca. Ankara'da var, Konya'da var, Çanakkale'de var. Türkiye'nin birçok yerinde böyle bir rezalet var ve eminim bundan milyarlarca lira Türkiye'ye zarar etti.

TMO'DAN AÇIKLAMA

TMO konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

Kurumumuzun depolama yöntemlerinden biri olan açık yığınlarda ürün stoklama uygulamasıyla ilgili olarak son dönemlerde “alınan buğday ve arpa ürünlerinin naylon serilerek toprağın üzerine gömüldüğü, adeta tarım mezarlarının açtırıldığı ve gömülen bu ürünlerin yarısının çürümüş, nemli ve mantarlı, yani kullanılamaz vaziyette olduğu”na ilişkin kamuoyunu yanıltıcı birtakım iddialar dile getirilmektedir.

Söz konusu asılsız iddialarla ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

TMO, alımla görevlendirildiği ürünleri kapalı depolarda, lisanslı depolarda, bu depoların yeterli gelmemesi halinde ise açık yığınlarda depolamaktadır.

Açık yığınlarda ürün stoklama yöntemi; TMO’nun köklerinde yer alan, konuyla ilgili mevzuatı, izahnamesi bulunan bir yöntemdir. Zemin hazırlığının yapılmasına müteakip hem ürün altına hem de ürün üzerine polietilen serildiği, sonrasında ise serilen polietilenin üzerine dış etkilerden korunması amacıyla toprak atıldığı geleneksel ürün stoklama yöntemidir.

TMO bu yöntemi, kurulduğu yıldan bugüne kadar başarılı bir şekilde uygulamaktadır. Açık yığın yeri seçiminde birçok kriter, uzman personel tarafından değerlendirilmekte ve uygun görülen noktalara yığınlar yapılmaktadır.

Ayrıca TMO, stoklarının nicelik ve nitelik bakımından herhangi bir kayba uğramaması için 15 günde bir rutin stok kontrolü yaparak her türlü tedbiri almaktadır.

13,1 milyon tonla TMO tarihinin en yüksek alımını yaptığımız 2023 yılında kapalı depoların yetersiz olmasından dolayı yurdun birçok bölgesinde olduğu gibi Bandırma’da bulunan Bakanlığımıza bağlı Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (Merinos) arazisindeki bahse konu açık yığın alım sahasına da ürün alınmıştır. 18.07.2023’te başlayan alımlar, 31.08.2023’te 40 ayrı yığında toplam 30.049 ton buğday ve arpa ürünü alınarak tamamlanmıştır. Alımı yapılan ürünlerin tamamı, mevzuatımıza uygun olarak hazırlanan açık yığınlarda stoklanmıştır.

Söz konusu stoklar 08.07.2024’te tasfiye edilmeye başlanmıştır. 30.08.2024’te tasfiye süreci tamamlanmış olup bugünkü tarih itibariyle bahse konu sahada herhangi bir stok kalmamıştır.

Tasfiye aşamasında stokta yapılan analizlerde nicelik ve nitelik olarak kayda değer bir sorun görülmemiştir.

Bahse konu stokların tasfiyesi sonucunda binde 9 noksanlık ve binde 5 kıymet kaybı oluştuğu tespit edilmiştir. Oluşan toplam noksanlık ve kıymet kaybı miktarı, uzun yıllar verilen fire oranları dikkate alındığında normal sınırlar içerisindedir.

Yapılan tasfiyenin tamamlanmasını müteakip saha tümüyle temizlenerek teslim alındığı şekliyle iade edilmektedir.

Hâlihazırda tasfiyesi tamamlanmış olan açık yığın sahasında yüklemeler esnasında etrafa savrulan ve açık yığınların kenarlarında oluşan küçük miktarlardaki kıymet kayıplarını göstererek asılsız iddialarda bulunmanın maksatlı, kasıtlı ve algı oluşturma amaçlı olduğu düşünülmektedir.

Dolayısıyla açık yığın sahaları üzerinden oluşturulan görüntü ve söylemlerle Kurumumuzun aldığı ürünlerin çürütüldüğü şeklinde ortaya atılan mesnetsiz iddialar gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

Kurumumuz, aldığı ürünleri farklı stoklama yöntemleriyle sağlıklı ve güvenli bir şekilde muhafaza etmeye ve hem üreticilere hem de tüketicilere hizmet etmeye devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

gx3r5-0x0aavp7c.jpg

BİR AÇIKLAMA DA DEZENFORMASYON'DAN

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin açıklaması şöyle:

Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan “TMO, çuval çuval buğdayı toprağa gömdü” iddiası doğru değildir.

Bahse konu görüntülerde yer alan bölgedeki buğdayın çürümesi söz konusu değildir. Bölgedeki ürünler, açık yığınlarda stoklama yöntemiyle stoklanmış olup yapılan analizlerde nicelik ve nitelik olarak kayda değer bir sorun belirlenmemiştir.

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), alımla görevlendirildiği ürünleri kapalı depolarda, lisanslı depolarda ve bu depoların yeterli gelmemesi halinde açık yığınlarda depolamaktadır.

Açık yığınlarda ürün stoklama yöntemi; zemin hazırlığının yapılmasına müteakip, ürünün hem altına hem de üstüne polietilen serilmesi, sonrasında ise serilen polietilenin üzerine dış etkilerden korunması amacıyla toprak atılması suretiyle gerçekleştirilen geleneksel ürün stoklama yöntemidir.

Bahse konu olan Merinos açık yığın alım sahasında 18 Temmuz 2023 tarihinden 31 Ağustos 2023’e kadar 40 ayrı yığında toplam 30 bin 49 ton buğday ve arpa ürünü alınmıştır. Alımı yapılan ürünlerin tamamı, mevzuata uygun olarak hazırlanan açık yığınlarda stoklanmıştır.

Söz konusu stoklar, 8 Temmuz 2024’te tasfiye edilmeye başlanmış ve 30 Ağustos 2024’te tasfiye süreci tamamlanmıştır. Bugün itibariyle herhangi bir stok kalmamıştır.

TMO açık yığınlarda stoklama yöntemini, kurulduğu yıldan bugüne kadar başarılı bir şekilde uygulamaktadır. Bu işlem süresince 15 günde bir rutin stok kontrolü yapılarak her türlü tedbir alınmaktadır.

Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik mesnetsiz iddialara itibar etmeyiniz.

gx52srawiaaoc6r.jpg

gx52sq-xwaaauux.jpg

bugday-mezarligi-turk-ciftcisinden-alinan-tonlarca-bugdayi-topraga-gommusler-gorev-zarari-deyip-vatandasa-kitleyecekler-2.jpg

Kaynak:halktv.com.tr