Barikatın önünde Sakıncalı Piyade'yi okudu

İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması ile başlayan Saraçhane eylemleri, tutuklamanın ardından da devam etti.
Yurttaşlar, Anayasal haklarını kullanıp Saraçhane'de yaşanan durumu protesto etti.
Saraçhane'de 5. günde de AKP iktidara karşı sloganlar atılıp pankartlar hazırlandı.
Saraçhane'de kalabalık öğle saatlerinde başlayıp gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü. CHP Lideri Özgür Özel'in konuşmasının ardından yavaş yavaş dağılan kalabalığa da polis çok sert müdahale etti.
Gün içinde de Bozdoğan Kemeri'nde müdahaleler oldu. Grup ve polis arasında zaman zaman arbede çıktı. Polis yer yer biber gazı sıktı.
Bozdoğan Kemeri'nde toplanan ve çoğu gençlerden oluşan gruptan bazı kişiler, barışçıl protestolar gerçekleştirdi.
Semazen protestosu ile polisin alkışını da alan bir genç dikkat çekerken Türk gazeteciliğini sembol ismi merhum Uğur Mumcu'nun Sakıncalı Piyade kitabını okudu.
Son Dakika | Eylemleri takip eden gazetecilere şafak operasyonu
Halk TV'den Aziz Turgut Altun'un haberine göre; yurttaşın, barışçıl eylemine bir başka genç şınav çekerek eşlik etti. 50 şınav çeken gence, kalabalık sayarak eşlik etti.
SAKINCALI PİYADE NE ANLATIYOR?
Uğur Mumcu’nun kaleme aldığı Sakıncalı Piyade, Türkiye’nin yakın siyasi tarihine ışık tutan, toplumsal eleştiri niteliğinde bir eser. Kitap, özellikle askeri vesayet, demokrasi ve bireysel özgürlükler konularını işleyerek, dönemin siyasi atmosferini mizahi ve eleştirel bir dille ele alıyor.
12 Mart 1971 muhtırası sonrası ordudan atılan Mumcu’nun yaşadıklarından ilhamla yazdığı eser, “sakıncalı” olarak damgalanan bir askerin hikâyesini anlatıyor. Devletin resmi ideolojisine uymayan, sorgulayan ve düşünen bireylerin nasıl dışlandığını gözler önüne seren kitap, Türkiye'nin değişmez sorunlarını acı bir tebessümle anlatıyor.
Demokrasi ve ifade özgürlüğü açısından önemli dersler içeren Sakıncalı Piyade, sadece bir dönemi anlatmakla kalmıyor; aynı zamanda, her dönemde otoriterleşmeye karşı bireysel ve toplumsal farkındalığın önemini vurguluyor. Bu yönüyle Sakıncalı Piyade, Türkiye’de düşünce özgürlüğü mücadelesinin simge eserlerinden biri oldu.