"Samsun Büyükşehir Belediyesi, AKP İlçe Başkanı'nın aile şirketine taşeronluk mu yapıyor?"
Kavak'a bağlı Bekdemir köyünde AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi taş ocağı tesisi açmak için çalışmalara Ağustos 2020’de başladı. Kavak'a bağlı Bekdemir köyünde AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi taş ocağı tesisi açmak için çalışmalara Ağustos 2020’de başladı. Köylüler, çevresel etki değerlendirme ve halk katılım toplantısı yapılmadan iş makinelerinin özel arazilerine girdiğini belirtirken Samsun Büyükşehir Belediyesi 23 Aralık 2020’de kapasite artırımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak ÇED süreci başlattı.
"Onur Bakır'a peşkeş çekiliyor"
Dağardı Sokağı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Özcan Lafçı, “Şu anda Samsun Büyükşehir Belediybeesi’nin sadece iktidar partisi olmasının neticesinin yarattığı bir durum bu. Karşıdaki alan, taş aldığı bölge. Buradan belki 500, 600 kamyon dolusu malzeme gitti. Büyükşehir belediyesi, ‘biz bütün işlemlerimize devam ediyoruz, bittikten sonra çalışmalara başlayacağız’ diyorlar. Aylardan beri burada çalışmalar devam ediyor. Akkisan Kireç’in sahibi Onur Bakır’a burası peşkeş çekiliyor. Demek ki buradan da büyük bir meblağ para yiyecekler. Bu durum da bunun kanıtıdır. Büyükşehir belediyesinin logolu araçları burada ama belediyeye ait hiçbir evrak, ruhsat, ÇED raporu yok.” diyerek AKP'li Samsun milletvekillerine de seslendi. "Sadece AKP'li olmayla her yeri yıkma anlamına mı geliyor?" dedi.
Aylardır yağmur yağmadığını ifade eden Özcan Lafçı, “Ormanları katledersen, yeşil alanları yok edersen, doğa dengesini kaybeder. Ocak ayındayız yaz gibi hava var. Bunlar hep doğanın yok edilmesinden kaynaklanıyor. Ormanlık alanı tıraş ederek gidecek, önünü alamazsak. Biz buna dur demek için buradayız. Gerekenin yapılması istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Taşeronluk iddiası
AKP Kavak İlçe Başkanı Onur Bakır’ın ailesine ait şirket, köyde 100 hektarlık arazi üzerinde 4 Temmuz 2016’da maden işletme ruhsatı aldı. Yakında süresi bitecek ocakta, ruhsat öncesi çalışmaların başlaması köylülerin kafasında soru işareti yarattı.
ANKA'dan Berkay Varol'un haberine göre, bölgede bulunan taş ocağı başka bir maden ruhsatına sahip AKP Kavak İlçe Başkanı Onur Bakır'ın ailesine ait. İki ruhsatın da durdurulduğunu belirten köylüler ise "Samsun Büyükşehir Belediyesi Onur Bakır'a taşeronluk mu yapıyor?" diye sordu. Bekdemir köyü sakinlerinden Yakup Lafçı, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin taş ocağına ilişkin izin almadan madeni oluşturduğuna dikkat çekerek, “Fakat burası Akkisan Kireç’e, Onur Bakır’a ait ruhsat bölgesi. Geçmişteki girişimlerimizle devlet ruhsata izin vermedi. Büyükşehir Belediyesi de hiçbir izni olmadan Onur Bakır’ın sahibi olduğu Akkisan Kireç’e ait ruhsat sahasında taş çıkarıyor. Ben sorgulamak istiyorum, büyükşehir belediyesi Akkisan Kireç’e, Onur Bakır’a taşeronluk mu yapıyor? Kim böyle bir şeye vesile oluyorsa yazıklar olsun. Şu ormanlar zamanında korunarak bu aşamaya geldi. Ya bu taştır taş. Burada ciddi bir maden olsun, buyursun gelsinler. Ben Kavak’ı, Samsun’u terk etmeye razıyım” dedi. Samsun Belediyesi'ne sitem etti.
Belediyenin 22 Aralık 2020’de kapasite artırımı için ÇED’e başvurduğunu anımsatan Lafçı, “Çalışma yaptığı alan 800 metre diğer tarafta. Bu bölgeden başlayarak diğer tarafa kadar haritalandırma yapmış. Evlerimiz, buradan 50-100 metre yukarıda. Dinamit kullanacağı, tozutacağı alan burası. Her tarafı orman, güzellikler içerisinde. Bizim doğamızı, hayatımızı, dengemizi değiştiren bu iş makineleri” diyerek çalışmaların durdurulmasını istedi.
"Büyükşehir Belediyesi izinsiz hammadde alıyor"
Bölgedeki ağaçların ‘genç’ statüsünün bulunduğunu ve korunması gerektiğine dikkat çeken köylü Lafçı, “Ruhsatı durdurulmuş bir bölgeye büyükşehir belediyesi geldi, izinsiz hammadde alıyor. Kapasite artırımı için ruhsatı durdurulmuş alanda rapor yayımlıyor. Hali hazırda bir raporu yoktu” dedi. Yakup Lafçı, küresel ısınmaya da dikkat çekerek konuşmasına şöyle devam etti: "Şu anda bu bölgede yarım metre, 1 metreye yakın kar olması lazımdı. Samsun Büyükşehir Belediyesi, küresel ısınmaya, bırakın önlem almayı bu ateşe odun taşıyor. Yaptığı katliama bir bakar mısınız? Kestiği ağaçlar, vatandaşın arazisine verdiği zarar… Belediye geldi, yollarımızı bozdu. Bir yağmur yağsa araçlarımızın gidiş gelişi yok. Köydeki traktörlerle araçlarımızı çekiyoruz."
Köylüler yargıya gidecek
Köylülerin belediyeye çalışmalarla ilgili itiraz dilekçelerini sunduklarında çalışmalara yasal süreçler tamamlanınca başlanacağı ve 2001 yılında hazırlanan ÇED raporunun yeniden ele alınarak yapılacak ek etütlerle yenileceği cevabını aldıklarını bildirdiler. Bekdemirliler, belediyeye ait iş makinelerinin 5 aydır bölgeden taş çıkararak işlediğini belirterek, belediyenin yasal süreci takip etmeden usulsüz çalışma yaptığını söylediler. Köylüler, konuyu yargıya taşıyacak.