Yumurtayı böyle yemenin zararı varmış. Yıllarca bilmeden tüketmişiz

Yumurtayı böyle yemenin zararı varmış. Yıllarca bilmeden tüketmişiz
Amerikan Kalp Derneği'ne göre, günde 1 tane yumurta yemek genel sağlığı korumak için yeterli ama yıllarca tükettiğimiz biçiminin faydadan çok zararının olduğu belirtildi.

Yumurta 373 mg kolesterol içerirken sarısında 186 mg kolesterol bulunur.

Amerikan Kalp Derneği'ne göre, günde 1 tane yumurta yemek genel sağlığı korumak için yeterli olduğunu belirtirken sağlığa etkilerinin ise nasıl pişirildiğine bağlı olarak değişiklik gösterebileceğine dikkat çekti.

Yumurtalardaki kolesterol yüksek sıcaklıklara ısıtıldığında oksitlenebilir ve oksisterol adı verilen bileşikleri oluşturur. Bu da stresi ve iltihabı artırabileceğinden kalp hastalığı riskinin artması olarak tanımlanır.

Yumurtanın büyüklüğü kalorisine göre değişiklik gösterse de 1 tam yumurta ortalama 70-80 kalori aralığında olarak belirtilir. Aşırı tüketilmesi de kronik hastalıkları tetikler.

YÜKSEK ISIDA PİŞTİĞİNDE VÜCUDA HANGİ ZARARLARI VERİR?

Yüksek ısıda pişen yumurta ile ilgili endişe, kan damarlarında plak oluşumunu teşvik ederek ateroskleroza yani atardamarların sertleşmesine neden olabilir. Bunun da kalp sağlığını tehdit edebileceği ifade edilir.

YUMURTA NASIL PİŞİRİLMELİDİR?

Yumurtaların faydalarından yararlanmak ve olası sağlık risklerini en aza indirmek için aşırı pişirmekten kaçınmak gerekir.

Düşük sıcaklıklarda pişirmek oksisterol oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Örneğin, yumurtaları haşlamak yağda pişirmekten daha iyi bir seçenek olacaktır.

Ne kadar uzun süre pişerse o kadar fazla kolesterol ısıya maruz kalır. Yumurtaların besin kalitesini korurken oksidasyon risklerini en aza indirmek için daha kısa pişirme sürelerine bağlı kalmak gerekir.

Yumurta içeren yemeklere sebze eklemek yalnızca besin içeriğini artırmakla kalmayıp pişirmenin neden olduğu oksidatif stresin bir kısmını etkisiz hale getirebilen antioksidanlar da sağlayacaktır.

fotolia-63188449-subscription-monthly-m.jpg

YUMURTAYI SAKIN BÖYLE YEMEYİN

Yumurtanın sarısının etrafında gri bir halkanın oluştuğu görüldüğünde yumurtanın çok uzun süre pişirildiği anlaşılır. Bu durum, demirden yararlanmayı engeller.

Yumurta 10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası olarak bilinen bir yeşil halka meydana gelir. Bu halka, yumurtadaki demirden yararlanmamızın önündeki engeldir.

Bu durumda demir eksikliği anemisinde metabolizma yavaşlar, halsizlik, yorgunluk, odaklanma sorunları, hafızada güçlük, sabah yataktan zor kalkma, saç dökülmesi gibi olumsuz belirtiler ortaya çıkacaktır.

Kaynak:NTV