Yapay zekayla15 dakikada disleksi tanısı

Yapay zekayla15 dakikada disleksi tanısı
ODTÜ Teknokent'te geliştirilen yapay zeka tabanlı teknoloji, çocuklarda disleksinin hızlı ve erken tanısını 15 dakika içinde gerçekleştirebiliyor. TÜBİTAK desteğiyle Eyesoft firması tarafından geliştirilen sistem, çocukların göz hareketlerini analiz ederek disleksi tanısını koymayı sağlıyor.

ERKEN MÜDAHALE İMKANI

Projenin Ar-Ge Direktörü Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, sistemin çocukların okuma güçlüklerinin erken aşamada tespit edilmesine yardımcı olduğunu belirtti. Bu sayede, disleksi riski taşıyan çocuklara etkili müdahalelerle başarı düzeylerinin artırılması hedefleniyor. Avrupa'da disleksi tanısı alan çocuk oranı yüzde 10, Türkiye'de ise binde 1’in altında.

GÖZ TAKİP TEKNOLOJİSİYLE TANI

Çağıltay, göz hareketlerini takip eden sistemin, çocukların okumaları sırasında kaydettikleri verileri yapay zeka ve makine öğrenimi ile değerlendirerek tanı sürecini kısalttığını söyledi.

disleksi.jpg

Elde edilen veriler uzmanlar tarafından incelenerek tanı konuluyor. Böylece eğitim ve rehabilitasyon süreçlerine erken geçilebiliyor.

TÜRKÇE DİLİNE UYGUN GELİŞTİRME

Prof. Dr. Çağıltay, sistemin Türkçe dilinin özelliklerine uygun olarak tasarlandığını vurguladı. Disleksi tanısı konmamış çocukların eğitim süreçlerinde yaşadığı zorlukların anlaşılmadığını ve müdahalelerin geciktiğini ifade etti.

GÖZ HAREKETLERİ ve OKUMA SÜRELERİ

Eyesoft Genel Müdürü Sevilay İmre, sistemin göz hareketlerinin x ve y koordinatlarını analiz ettiğini belirtti. Normal gelişim gösteren çocuklarda düzenli bir okuma akışı bulunurken, disleksi veya düşük okuma başarısı gösteren çocuklarda bu düzenin bozulduğunu ifade etti.

YAYGINLAŞTIRMA HEDEFİ

İmre, tanılama sistemini Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirterek, bu sayede disleksi popülasyonunun daha iyi anlaşılacağını vurguladı. Uzun vadede rehabilitasyon süreçleri için de çalışmalar yapacaklarını söyledi. Bu sistem, çocukların öğrenme yöntemlerine uygun eğitimlerle desteklenmesi açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak:AA

Etiketler :