Uzman isimden ebeveynlere uyarı: Bunları mutlaka yapın

Uzman isimden ebeveynlere uyarı: Bunları mutlaka yapın
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fırat Beğde, sıcak yaz günlerinde anne babaların mutlaka yapması gerekenleri açıkladı.

Dr. Fırat Beğde, yaz ayında sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının artması ve terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin arttığını belirtti.

Dr. Beğde, “Gece gündüz arası sıcaklık farkı, yazın soğuk yiyecek ve içecek tüketme alışkanlığı, deniz ve havuza girilmesi, klima kullanımı gibi pek çok etken özellikle çocuklarda yaz hastalıklarına zemin hazırlıyor. Ebeveynlerin çocukların sağlığını korumak için bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Açık havada geçirilen süreyle bağlantılı olarak yiyecek ve içeceklerin de daha çabuk bozulduğunu belirten Dr. Beğde, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Bu durum mikroorganizma üremesi için uygun ortam oluşturur dolayısıyla dışarıdan alınan yiyecek ve içeceklere özellikle dikkat edilmelidir. Kapalı ve soğuk ortamda korunmayan besinlerden uzak durulmalıdır. Çocukların beslenmesine bu konuda oldukça dikkat edilmelidir

Anne babaların temiz olmayan havuzlara girmemesi, yazın artan böcek, sinek ve benzeri canlılara karşı özellikle park, orman, piknik alanları gibi açık hava mekanlarda çocukların sineklik, koruyucu sprey, krem vb. ile böcek ısırıklarından korunması ve yazın güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş ışınlarının daha yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmaması gerekiyor. Çıksalar bile mutlaka şapka, gözlük, güneş koruyucu krem kullanmaları gerekiyor.

“SICAK ÇARPMASI VE SIVI KAYBINA DİKKAT EDİLMELİ”

Yazın yoğun güneş ışınları ve sıcak hava yıpratıcı bir etki gösteriyor. Bununla birlikte denizde, havuzda, parklarda yani kısacası açık havada daha fazla vakit geçirilmesinin eklenmesi ile birlikte çocuklar, virüs, bakteri gibi ajanlara daha kolay maruz kalabiliyorlar. Ebeveynlerin yaz hastalıkları konusunda bilinçli olması çocukların hastalıklara yakalanma riskini en aza indiriyor.”

Dr. Beğde çocuklarda görülen yaz hastalıklarını “Sıcak çarpması (güneş çarpması) ve sıcak bitkinliği, bakteriyel deri enfeksiyonları, mide ve bağırsak enfeksiyonları, dehidratasyon yani sıvı kaybı, idrar yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları ve böcek alerjisi” olarak sıraladı.