Üniversite ‘Doktor hatası yok’ dedi: Son kararı Danıştay verdi
Çiğdem TOSUN
Pınar Kök, 37 haftalık hamile olduğu sırada 12 Eylül 2017 tarihinde, Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde doğum sırasında bebeğini kaybetti. Uzun süren hukuki mücadelelerin ardından, Danıştay'ın verdiği karar, şüpheli doktorları adalet önüne çıkaracak.
ACILI ANNE HUKUK SAVAŞI BAŞLATTI
Kök, erken membran rüptürü (doğum suyunun gelmesi) nedeniyle hastaneye yatırıldı. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde gebelik takibi yapılan Kök'ün ultrasonografide tahmini fetal ağırlığı 3877 gram olarak belirlendi. Pınar Kök, doğumun ardından birçok hukuki işlem başlattı.
YANLIŞ YÖNTEMLE DOĞUMA ZORLANDI
Hazırlanan bilirkişi raporlarında, fetüs ağırlığının tahmininde obez hastalarda %10-15 oranında yanılma payı olduğu belirtilmişti. Sonuç olarak, fetüs 5080 gram ağırlığında ve ölü doğdu.
Bilirkişi raporları, fetüsün tahmini ağırlığındaki hata payının kabul edilebilir sınırların çok üzerinde olduğunu ve bu durumun sezaryenle doğum yapılması gerektiğini açıkça belirtti. Ayrıca, Pınar Kök'ün morbid obezite, diyabet ve hipertansiyon hastalıkları göz önüne alındığında normal doğumun tıbbi bir hata olduğu ifade edildi.
ÜNİVERSİTE ‘DOKTOR HATASI YOK’ DEDİ, MAHKEME KABUL ETMEDİ
Pınar Kök’ün açtığı tazminat davasında mahkeme, ‘Doktor hatası yok’ raporlarına rağmen manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Başlangıçta, Kocaeli Üniversitesi tarafından oluşturulan kurul, doktorlar hakkında men-i muhakeme kararıyla dava açılmaması kararı verilmişti. Ancak, bu karara itiraz edildi ve Danıştay süreci başladı.
5 DOKTOR İÇİN YARGILAMA TALEBİ
Danıştay, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü'nün men-i muhakeme kararını bozdu ve şüpheliler hakkında kamu davası açılması gerektiğine hükmetti.
Bu karar doğrultusunda, Gülseren Yücesoy, Oğuz Arslan, Gürkan Gürsoy, Emre Sertel ve Esmira Ahmedova'nın yargılanmalarına karar verildi. 5 doktor, Pınar Kök'ü sezaryenle doğum yapması gereken bir durumda normal doğuma zorlamakla ve fetüsün ölümüne neden olmakla suçlanıyor. Ayrıca, doğum sürecinde gereken manevraları başarılı bir şekilde gerçekleştirmemekle ve tedbir göstermemekten dolayı “görevi kötüye kullanmaktan” yargılanacak.
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi