Üçüncü doz BioNTech kimler için gerekli?

Üçüncü doz BioNTech kimler için gerekli?
Türkiye'de vaka sayılarının yeniden hızla yükselişe geçmesinin ardından üçüncü doz aşı tartışmaları yeniden gündeme geldi. BioNTech/Pfizer üçüncü doz aşının gerekli olabileceğini ifade ederken, ABD’deki sağlık kurumları eldeki bulgular doğrultusunda bunun şu anda gerekmediğini düşünüyor. Peki 2 doz aşısını olanlar için böyle bir tazeleme aşısı öncelikli olarak kimler için gerekli?

Koronavirüs salgınında Delta varyantının hızla yayılması nedeniyle BioNTech/Pfizer, bir tazeleme aşısı geliştirmeyi planlıyor.

Çünkü Pfizer ve BioNTech, koronavirüs aşılarının koruyucu etkisinin altı ay sonra azalacağını varsayıyor.

ABD İlaç Dairesi (FDA) ve ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) ise Pfizer ve BioNTech'in üçüncü doz açıklamalarına ihtiyatlı bir şekilde yanıt verdi.

thumbs-b-c-7d1cd54e16db01bb49782d69ac8d2d26.jpeg

'Koruyuculuk ikinci aşıdan altı ay sonra azalmaktadır'

İki şirket bu tartışma ile ilgili geçen haftalarda yaptığı ortak açıklamada "İsrail Sağlık Bakanlığının topladığı pratik uygulama verilerinden de anlaşılacağı üzere, aşının enfeksiyonlara ve semptomatik hastalıklara karşı koruyucu etkisi ikinci aşıdan altı ay sonra azalmaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

thumbs-b-c-9055c3b89be284d557f3ff2c4046484a.jpeg

6 ila 12 ay sonra üçüncü doz

DW Türkçe'de yer alan habere göre, İsrail Sağlık Bakanlığı'nın şimdiye kadar mevcut olan verilerine göre, "Tam aşılamadan sonraki 6 ila 12 ay içinde üçüncü bir dozun gerekli olma ihtimali muhtemel" denildi. Üçüncü bir dozun aralarında Delta varyantının da olduğu, şimdiye kadar test edilen tüm koronavirüs varyantlarına karşı en yüksek düzeyde koruma sağlayacağını varsaydığı da ifade edilmişti.

thumbs-b-c-f2e41c7bd0e91c5a0d52ab03538d05d9.jpeg

Üçüncü doz neden gerekli?

Covid aşılarında aşılarında "güçlendirici etki" olarak adlandırılan etki genellikle ikinci aşı ile ortaya çıkıyor. İster ikinci aşılama ister enfeksiyon yoluyla olsun, aynı patojenle tekrar temas olması halinde bağışıklık sisteminin tepkisi güçleniyor ve hızlanıyor.

Bu, ilk reaksiyon sırasında bellek hücreleri denen hücrelerin oluşumu ile ortaya çıkıyor. Bellek hücreleri antijeni tanıyor ve patojeni yok etmek için çok daha hızlı tepki verebiliyor. Bu nedenle ikinci aşı herkes için çok önemli. Ve bu yüzden hastalığı geçirip iyileşenler sadece bu ikinci aşıyı oluyor, çünkü vücutları zaten patojeni tanıyor.

Kızamık gibi bazı aşılarda bir aşı ömür boyu etkili olurken, örneğin tetanoz gibi diğer bazı aşıların ise her on yılda bir yenilemeye ihtiyacı var.

thumbs-b-c-90f6265c2beddd1d5d4e34a19b648bc6.jpeg

Mevcut tartışma, aşıların SARS-CoV-2'ye karşı uzun vadeli etkisine ilişkin güvenilir verilerin yalnızca sınırlı bir ölçüde mevcut olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, ilgili uzun vadeli verilerin hâlâ eksik olması ve aynı zamanda ilgili yaş ve risk gruplarına dair farklı verilerin bulunması. Özellikle yaşlılar gibi halihazırda zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip kişilerde, bağışıklık tepkisi her zaman güçlü bir şekilde gerçekleşmiyor.

Yaşlı bakımevleri ve huzurevleri

Buna bağlı olarak aşı ekiplerinin sonbaharda yaşlı bakımevleri ile huzurevlerini yeniden ziyaret etmeleri gerekebilir. Bunun sebebi, tam da bu risk grubundaki insanların aşı konusunda takviye yapılmasına ihtiyaç duyulmasına neden olabilecek zayıf bir bağışıklık sistemlerinin olması.