Tıp öğrencileri kadavrasız mezun oluyor. Kadavraların çoğu ithal
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Servet Çelik, "İthal kadavralara ciddi bedeller ödemek zorunda kalıyoruz" dedi.
ÇOĞU TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİNİN KADAVRA GÖRMEDEN MEZUN OLUYOR
"Tıp fakültelerinin en önemli derslerinden anatominin ana eğitim materyali olan kadavranın temin sorunu nedeniyle eğitimin kalitesi düşüyor. Vücut üzerinde uygulama yapmak için kadavra büyük önem taşır. Beden bağışının az olması nedeniyle büyükşehirlerdeki üniversitelerde bile bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az sayıda kadavra bulunmaktadır" dedi
Çoğu tıp fakültesi öğrencisinin kadavra görmeden mezun olduğunu dile getirerek, kadavra başarısız olduğunda ithal etmek zorunda kaldığını, söylüyor.
400 ÖĞRENCİYE 40 KADAVRA GEREKİYOR
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve EÜ Girişimsel Anatomi Plastinasyon Uygulama Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Servet Çelik, "2010'dan sonraki yıllarda ufak bağışlar artmaya başladı. 3-4 yılda bir kadavra gelirken yılda 1-2'lere çıkmaya başladı. Son yıllarda da bağış konusunda biraz daha iyi durumdayız. Bağışlar artmaya başladı ama hala yeterli düzeyde değil. Batıdaki fakültemiz için sadece EÜ Tıp'taki 400 1'inci sınıf öğrencisinin yılda 40 tane kadavrayla çalışması gerekiyor" dedi.
HEKİMİN İLK HASTASI KADAVRA OLMALI
Tıp fakültesi öğrencilerinin beden üzerinde uygulama yapması, el becerilerini kazanmasını istediklerini dile getiren Prof. Dr. Çelik yani müze formatına dönmüş oluyor. En azından ölen kişinin kendisiyle karşılaşmaları psikolojik olarak da hekimliğe hazırlanıyor, diye konuştu.
Türkiye'de bir kadavrayla çalışan öğrenci eğitimi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çelik, "Bir yılda 15-20 civarında öğrencinin belli bölgeleri incelemesi için bir veya iki tane kadavra var. Beceri kazanamadan hekimler mezun oluyor. Anatomi asistanları, uzmanlarının çoğunun kadavrada çalışma şansı olmuyor" ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLER EN AZINDAN BİR KADAVRA GÖRSÜN DİYE ALIMLAR YAPILIYOR
Beden bağışının artmasının hekimlerin el becerisinin ve yapı bilgisinin artmasını sağladığını aktaran Prof. Dr.Çelik "kadavralara ciddi bedeller ödüyoruz " dedi
Kadavranın ithal edilmesi durumunda kalındığını vurgulayan Prof. Dr.Çelik" İhtiyaçtan dolayı da Bakanlık bu yola devam etmek zorunda kaldı. Öğrenciler en azından bir kadavra görsün diye üniversitelerde alımlar yapılıyor" dedi.
KADAVRA EN İYİ EĞİTİM MATERYALİ
EÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Girişimsel Anatomi Plastinasyon Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilge "Standartlarda en fazla bir kadavrada 10 tane öğrencinin çalışabileceği ve bu alanlarda bire birlerin diseksiyon yoluyla anatomiyi öğrenmeleri şeklinde. Ancak 400'ün üzerindeki öğrencide bunu gerçekleştirmemize imkan yok" dedi. Cerrahi branşta dağıtım eğitimi alan asistanların hasta üzerinde değil kadavra üzerinde şifa teknikleri öğrenmelerinin çok daha güvenilir ve etik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bilge, kadavraya bu anlamda da çok büyük ihtiyaç olduğunu belirtti.
BAĞIŞ KADAVRALAR EN AZ 5 YIL KULLANILIYOR
Toplumun kadavra bağışı konusunda bilinçlenmesinde olumlu geri dönüşümün arttığını vurguladı, Prof.Dr. Bilge.