Teflon gribine dikkat! Asla içinde yemek yokken ısıtmayın

Teflon gribine dikkat! Asla içinde yemek yokken ısıtmayın
Herkesin mutfağında bulunan yapışmaz tavalarla ilgili bir araştırmadan dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı.

Yapışmaz tavaların yanmasından çıkan zehirli dumanlar 2023 yılında rekor sayıda Amerikalıyı hastaneye gönderdi.

Veriler, 2023 yılında 250'den fazla hastanın, ateş, vücut ağrıları ve titreme gibi belirtilere neden olan ve az bilinen 'Teflon gribi' rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldığını gösteriyor.

Amerika Zehirlenme Merkezleri'ndeki araştırmacılar, vaka sayısının 2000 yılından bu yana muhtemelen bu kadar yüksek olmadığını, hastalığın diğer, daha yaygın hastalıklardan ayırt edilmesinin zor olması nedeniyle nadiren teşhis edildiğini söyledi.

Missouri Zehir Merkezi Müdürü Julie Weber, bu tavaların doğru kullanıldığında zararsız olduğunu, ancak birçok tüketicinin yapışmaz tavalara nasıl davranılması gerektiğinden emin olmadığını ve bu durumun da tavaların güvenliği konusunda endişe yarattığını söyledi.

teflon-gribi.jpg

Polimer duman ateşi, yapışmaz pişirme kapları 260 santigrat dereceden (500 Fahrenheit) fazla ısıtıldığında ortaya çıkar ve kaplamadaki kimyasalların parçalanmasına ve duman bulutları halinde salınmasına neden olur. Bu duman solunduğunda öksürüğe, vücut ağrılarına, ateşe ve titremeye neden olur.

Yapışmaz kaplama, vücudun derinliklerine inen ve parçalanamayan PFAS'ın 'sonsuza dek kalıcı kimyasallarından' yapılır. Durum nadir olduğundan, bilim insanları bunun tam olarak nasıl çalıştığını bilmiyorlar, ancak kimyasalların akciğerlerde neden olduğu tahrişin grip benzeri semptomlara yol açması mümkün olabilir.

PFAS'ların ayrıca kanser, kısırlık ve gebelik komplikasyonları gibi sağlık sorunlarıyla da bağlantısı olduğu görülmüştür .

Bazen 'Teflon gribi' belirtileri, kişi bu parçacıkları soluduktan hemen sonra ortaya çıkarken, bazen de belirtilerin ortaya çıkması saatler alabilir.

Bu durum durumun bildirilmesini zorlaştırıyor.

British Columbia Üniversitesi'nde kimya doçenti olan Zac Hudson, The Washington Post'a yaptığı açıklamada, "Bu yüzden size şunu söylerler: Teflon tavanızı yüksek sıcaklıkta ısıtmayın." dedi.

teflon2.jpg

Bazı yapışmaz tavalardaki kaplamaların çok yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında bozulabileceği tespit edilmiştir. British Columbia Üniversitesi'nden kimya doçenti Zac Hudson, teflon tavaların yüksek sıcaklıklarda ısıtılmaması gerektiğini belirterek, bu durumun oksitlenmiş ve florlanmış maddelerden oluşan karmaşık bir karışımın açığa çıkmasına neden olacağını ifade etti.

Almanya'da gerçekleştirilen küçük çaplı bir araştırmada, yapışmaz tavalar boşken 30 dakika boyunca sıcak bir ocak üzerinde bırakıldı ve havadaki farklı PFAS emisyonları ölçüldü. En yüksek sıcaklıklara ulaşan tavanın en yüksek emisyonlara sahip olduğu görüldü, ancak normal kullanım sıcaklıklarında emisyonların insan sağlığı açısından bir risk oluşturmadığı belirtildi.

Teflon, belirli bir yapışmaz kaplama türü için kullanılan bir marka adıdır. En çok bilinen markadır, ancak içermeyen diğer birçok yapışmaz tava türü de aynı soruna sahiptir.

Bunların hepsi politetrafloroetilen (PTFE) adı verilen bir kimyasaldan yapılır. PTFE, birçok PFAS türünden biridir.

Bu kimyasalların az bir miktarıyla bir kere temas etmeniz size zarar vermeyecektir.

Ancak PFAS içeren ürünleri yıllarca her gün kullanmak, bu kimyasalların sisteminizde birikmesine neden olabilir.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi