Sabah Uyanır Uyanmaz Alarm Veriyor! Bronşektazi Uyarısı

Sabah Uyanır Uyanmaz Alarm Veriyor! Bronşektazi Uyarısı
Prof. Dr. Tevfik Özlü ilerleyen dönemlerde kalp ve böbrekleri etkileyen hastalık için uyardı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bronşların kalıcı genişlemesi olarak tanımlanan 'bronşektazi' hastalığı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Özlü, sabahları uyandıktan kısa bir süre sonra gece boyunca atılamayan balgamı öksürerek dışarı atmanın bronşektazi belirtisi olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, bu hastalığın kalp ve böbrek fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti. Özlü, "Bu hastalığın tanısının erken konulup tedaviye başlanması son derece önemlidir" dedi.

bronsektazi2.png

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, akciğerlere hava taşıyan bronşların iltihap ve enfeksiyon nedeniyle kalıcı olarak genişleyip kalınlaştığı kronik bir hastalık olan bronşektazi hakkında bilgilendirme yaptı. Bronşektazi belirtilerinin başka hastalıklarla karıştırılabildiğine vurgu yapan Özlü, "Bronşektazi tanısı uzun yıllar boyunca konulamayabiliyor. Bu hastalar farklı tanılarla izlenip, farklı tedaviler görebiliyorlar. Bu da tanının gecikmesine yol açıyor" dedi. Özlü, bronşektazinin belirtilerinin astım, KOAH veya zatürre gibi hastalıklarla karıştırılabildiğini ve doğru tanı konulana kadar geçen sürenin tedavi sürecini olumsuz etkilediğini belirtti.

bronsektazi1.jpeg

Bronşektazi hastalığının başlıca belirtilerini anlatan Özlü, "Bronşektazi, bronşlarda anormal, kalıcı genişlemelerdir. Bu genişlemeler bronşların fonksiyonunu bozarak sekresyonların birikmesine ve enfeksiyonların ortaya çıkmasına neden olur. En belirgin semptomlardan biri kronik öksürüktür. Bu öksürük, genellikle balgamla birlikte olur ve hastayı sosyal hayatta zor duruma sokar. Ayrıca balgamda kan görülebilir, hırıltılı solunum veya nefes alıp verirken hırıltı duyulabilir" ifadelerini kullandı.

71745.jpg

ÖKSÜREREK BALGAM ATANLAR DİKKAT

'Bronşektazi' hastalığının tedavisinde erken tanının önemine vurgu yapan Özlü, "İleri olgularda nefes darlığı, özellikle yokuş, merdiven çıkarken nefes darlıkları eşlik edebilir. Ara ara ateşlenmeler, halsizlik, kırgınlık gibi alevlenmeler dönemi ortaya çıkabilir. Bu süreç devam ederse ve ilerlerse bunun sağ kalp yüklenmesi, kalp hastalığı ya da böbrek fonksiyonları üzerinde de olumsuz etkileri ortaya çıkabilir. Onun için bu hastalarda tanının bir an önce konup, takip altına alınmaları ve tedavileri önemli. Hastalığın tedavisi, hafif formlarda ilaçlarla, medikal takiple olabilir. Enfeksiyonların önlenmesi, aşılamaların yapılması, hastanın balgam çıkarabilmesi için bazı yardımcı ilaçlar veya bazı yöntemlerin kullanılması enfeksiyonlardan korunma, bazen nefes açıcı ilaçlar bu konuda ona yardımcı olabilir. Çok rahatlatabilir, sorunları çözebilir. Eğer çözmüyorsa da cerrahi bir müdahaleyle o anormal genişlemelerin ameliyat edilerek çıkarılabilmesi mümkünse, eğer çok yaygın değilse bu da yapılabilir. Burada esas olan erken tanının konmasıdır. Onun için eğer bu şekilde balgamlı öksürük yakınmalarınız varsa ve özellikle de sabahleyin uyandıktan sonra gece boyu atamadığınız birikmiş balgamı uyandıktan 5-10 dakika sonra öksürerek atıyorsanız sizde de 'bronşektazi' olabilir" diye konuştu.