Probiyotiğin Bağımlısı Olduk, Peynir Ekmek Gibi Satılıyor: Peki Zararı…

Probiyotiğin Bağımlısı Olduk, Peynir Ekmek Gibi Satılıyor: Peki Zararı…
Özellikle ofis çalışanlarının vazgeçilmezi haline gelen probiyotik gıdalar oldukça faydalı besinler olarak bilinmekte. Peki bu kadar yaygın olan ve sıklıkla tüketilen probiyotiklerin yeterli denetimleri yapılıyor mu?

Plaza çalışanlarının vazgeçilmesi haline gelen probiyotikler peynir, ekmek gibi satılıyor. Ancak hekim önerisi olmadan kullanılan ürünler yarardan çok zarar getirirken, bağırsak sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar ise ilaç sektöründen sonra takviye gıda sektöründeki büyümeye dikkat çekiyor.

Son dönemde oldukça popüler hale gelen probiyotikler, Batı ülkelerinde milyon dolarlık büyük bir endüstriye dönüşmüş durumda. Orta ve üst gelir düzeyinin neredeyse ellerinden düşürmediği bu ürünler, hekim önerisi olmadan kullandığında başta bağırsak sorunları olmak üzere birçok sağlık problemine yol açabiliyor. Bilim insanları ise her fırsatta, bilinçsizce tüketilen probiyotiklerin faydadan çok zarara neden olabileceği konusunda uyarılara devam ederken; 'haberglobal.com.tr'ye konuşan Türk Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı, Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Probiyotikler şu anda oldukça popüler ve ihtiyacı olan kişilere faydalı. Ancak son yıllarda ihtiyacı olmayan hastalarda da çok ciddi probiyotik kullanımı görüyoruz. Bu grup takviyeler ticari bir meta olurken, kendilerine ticari alan oluşturan hekim ve diyetisyenler de ortaya çıktı" dedi.

ETKİSİ BİLİNMİYOR

Birçok takviye gıda ürünü ve probiyotiğin Tarım Bakanlığı’ndan onay alarak ruhsatlandırıldığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Yılmaz, "Söz konusu takviye ürünlerin sağlıklı ortamda üretilmezken, doz ayarları, etken ayarları ve kontrolleri de sıkı bir şekilde yapılmıyor. Bu ürünlerin gerçek anlamda etkili olup olmadığının bir kontrolü de yok. Türkiye'de takviye gıda, probiyotik ve vitaminler konusunda yeterli denetimler yapılmıyor" diye konuştu.

PEYNİR EKMEK GİBİ SATILIYOR!

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, probiyotikler ile ilgili çok ciddi çalışmalar olduğunu ve yapılan çalışmaların çok hızlı ilerlediğini dile getirirken, şunları söyledi: "Probiyotikler, bu çalışmalarla birlikte popüler olmaya devam ederken, adeta peynir, ekmek gibi satıldığını görmekteyiz. Probiyotik vücudumuz için elbette bir ihtiyaç. Ancak bir kişiye probiyotik verdiğiniz zaman o kişinin eksik olan probiyotiğini tamamlamasını bekleriz. Bağırsaklarda insan vücudundaki hücre sayısından fazla bakteri var. İnsanlara bilmeden takviyeler öneriliyor, bu doğru değil."

foods-high-in-prebiotics.jpg

GIDALARDAN ALABİLİRSİNİZ

Probiyotik içeren başlıca gıdaların; yoğurt, kefir, turşu, peynir, zeytin olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Erk, "Bu gıdalar ihtiyacı bir ölçüde giderebilir. İlla probiyotik alınacaksa da önce doktor tavsiyesiyle alınmalıdır. Sağlıklı insanların da probiyotik takviyesi alması gerekir. Çünkü probiyotik bakteriler bağışıklık sistemini, bağırsak bütünlüğünü de destekliyor. Yediğimiz birçok gıdadan zaten probiyotik alıyoruz. Ancak gıdalardaki probiyotik bakteri sayıları azalmaya başladı. O yüzden gerekli olduğu takdirde örneğin; antibiyotik kullanan bir kişiye doktoru probiyotik verebilir" bilgisini verdi.

PİYASA OLUŞTU

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya ise sorularımıza şu yanıtları verdi: "İnsanın normal yaşantısını daha sağlıklı sürdürebilmesi için yiyeceklerden bağımsız, besin desteği piyasası oluştu. Bunu sadece probiyotik piyasası için söyleyemeyiz. Bugün baktığımızda kolajenler, magnezyumlar, C vitaminleri, B12 vitaminleri gibi birçok takviye var. O yüzden sağlıklı yaşam ile ilgili bir piyasa var. Ancak bu ürünler, 'herkes için ihtiyaçtır' diyemeyiz. Bağırsak florası üzerine olan klinik araştırmalar çok fazla ve bağırsak içerisindeki bakterilerin de bizim metabolizmamızı etkilediğini biliyoruz."

"Günümüzde insanların çoğu besin değeri düşük ama kalori değeri yüksek yiyeceklerle tok kalıyor. İşte burada kişinin beslenme durumuna göre, gerekli görülen kişilerde bu tip destekler kullanılabilir. Ancak kişinin kendi kafasına göre probiyotik alması değil, dahiliye muayenesi sonrasında hekimin önerisiyle alınmalıdır."