Ne kadar geç saatte yemek yerseniz obeziteye o kadar yakınsınız

Ne kadar geç saatte yemek yerseniz  obeziteye o kadar yakınsınız
Gece acıktığınızda karnınız doysun diye yediğiniz yemek aslında daha fazla acıkmanıza neden olabilir.

Obezite, ABD yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 42'sini etkiliyor ve diyabet ve kanser de dahil olmak üzere kronik hastalıkların başlamasına katkıda bulunuyor.
Geç saatlerde yemek yemenin vücut ağırlığı düzenlemesinde ve dolayısıyla obezite riskini arttırmasını gösteren bir dizi çalışma bulunuyor. Peki bu durumun altında yatan bilim ne diyor?
Perelman Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırma, gece geç saatte yemek yemenin çeşitli olumsuz sağlık etkilerine sahip olabileceğini doğruladı. Gece geç saatte yemek yemek de kilo alımı ile ilişkilendirilmiştir. Gece geç saatlerde yemek yemenize neden olabilecek bazı faktörler strestir, gün içinde sağlıksız yağ tüketmek ve gün boyu yeterince yememek. Gece geç saatte yemek yemek kan şekeri seviyelerinde artış, kalp hastalıkları, obezite ve asitlik gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Mass General Brigham sağlık sisteminin kurucu üyeleri tarafından yapılan yeni bir araştırma, yemek yediğimizde enerji harcamamızı, iştahımızı ve yağ dokusundaki moleküler yollarımızı önemli ölçüde etkilediğini ortaya koydu.

Araştırma ekibi "Geç yemek yemenin neden obezite riskini artırdığını açıklayabilecek mekanizmaları test etmek istedik" diyor. "Bizim ve başkaları tarafından yapılan önceki araştırmalar, geç yemek yemenin artan obezite riski, artan vücut yağı ve zayıf kilo verme başarısı ile ilişkili olduğunu göstermişti. Nedenini anlamak istedik" diye ekliyor.
Araştırma ekibi, aşırı kilolu veya obez aralığında vücut kitle indeksi (BMI) olan 16 hasta üzerinde çalıştı. Her katılımcı iki laboratuvar protokolünü tamamladı: Biri kesin olarak planlanmış daha erken yemek programını benimseyen grup, diğeri ise her biri diğer grubun yaklaşık dört saat sonrasına programlanan aynı öğünlerle beslenen bir diğer grup.

Laboratuar içi protokollerin her birine başlamadan önceki son iki ila üç hafta içinde, katılımcılar sabit uyku ve uyanma programlarını sürdürdüler ve laboratuara girmeden önceki son üç gün içinde, evde kesinlikle aynı diyetleri ve yemek programlarını izlediler.

Geç yemek yemek iştahı arttırıyor!

Laboratuarda katılımcılar açlık ve iştahlarını düzenli olarak belgelediler, gün boyunca sık sık küçük kan örnekleri verdiler ve vücut sıcaklıklarını ve enerji harcamalarını ölçtüler.
Sonuçlar, daha sonra yemek yemenin, yeme isteğimizi etkileyen açlık ve iştah düzenleyici hormonlar leptin ve ghrelin üzerinde derin etkileri olduğunu ortaya koydu. Spesifik olarak, tokluğu işaret eden hormon leptin seviyeleri, erken yeme koşullarına kıyasla geç yeme durumunda 24 saat boyunca azaldı.
Katılımcılar daha sonra yemek yediklerinde, daha yavaş bir oranda kalori yaktılar ve artan adipogenez ve yağ büyümesini destekleyen azalmış lipoliz yönünde adipoz doku gen ekspresyonu sergilediler.
Temel olarak, ne kadar geç yerseniz, vücudunuz o kadar az uyumaya hazırlanır, bu da hafızanız ve ertesi gün veriminiz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
1. Kilo vermek zor: Gece geç saatte yemek yemenin hayal kırıklığı yaratan kısmı kilo almaktır. Şaşırtıcı bir şekilde, kilo alma veya verme yeteneğiniz sadece kalori alımına ve yiyecek seçimlerine değil, aynı zamanda öğünlerinizin zamanlamasına da bağlıdır. Bu yüzden gece geç saatte yemek yemeye gelince, “Bir kalori sadece bir kaloridir” kavramı gereksiz olabilir. Geç saatlerde aldığınız bu kaloriler büyük olasılıkla vücudunuzda yağ olarak depolanacaktır; dolayısıyla ağırlıkta bir artışa yol açar.
2. Zayıf hafıza ve konsantrasyon seviyeleri: Geç akşam yemeği yediğinizde sadece bel çevrenizde sıkıntı yaşanmıyor, gece geç yemek yemenin beyin sağlığınız için de zararlı olduğu ortaya çıkıyor. Yemek zamanlamasının beyin fizyolojisi ve davranışı üzerinde geniş kapsamlı etkileri vardır. Düzensiz yeme düzenleri sirkadiyen sistemi etkiler ve bu da beynin öğrenme, konsantrasyon ve ezberleme becerisini etkiler.
3. Asit reflü: Yatmadan hemen önce yemek yemek kalp ağrısı, asitlik, orta göğüs ağrısı veya gece asit reflü riskini artırabilir. Yatağınızda yatarken mideniz yiyecekleri sindirmek için mücadele ettiğinde, gıda metabolize etme baskısı Alt Özofagus Sfinkterinin (LES) gevşemesine neden olarak sindirilmemiş yiyeceklerin ve mide asitlerinin yemek borusuna geri gitmesine neden olabilir. Reflüden muzdaripseniz, gece reflüyü önlemek için yemek yeme ve uyku arasında en az iki saatlik bir boşluk oluşturmak en iyisidir.
https://evrimagaci.org/
https://www.gidahatti.com/