Nasa ‘ya göre bu sebze astronotların uzayda sağlıklı kalmasını sağlayacak
NASA bilim insanları bu hafta, kemik sağlığını destekleyen proteinlerle dolu genetiği değiştirilmiş marulun astronotların uzayda sağlıklı kalmasını sağlayabileceğini duyurdu...
KEMİK YOĞUNLĞU İÇİN MARUL
Uzay yolcuları mikro yer çekimini deneyimlerler, bu da günlük yaşamın darbe yüklemesi olmadan iskeletin incelmesiyle sonuçlanan daha zayıf kemiklerle sonuçlanır. Bu osteopeni olarak bilinen bir durumdur ve uzay görevlerinde astronotlar ayda kemik kütlelerinin %1'ine kadarını kaybedebilirler.
NASA'nın Uzayda Biyolojik Mühendislik Kullanımı Merkezi (CUBES) programının bir parçası olarak araştırmacılar, kemik yoğunluğu kaybını önleyebilecek ilaç proteinleri üretmek için marul bitkilerini genetik olarak değiştiriyorlar.
Tipik olarak, düşük kemik yoğunluğu insan paratiroid hormonu proteini (PTH) enjeksiyonlarıyla tedavi edilebilir. Bu onaylı bir ilaçtır. PTH kandaki kalsiyumu düzenler ve vücudunuza yiyeceklerden daha fazla kalsiyum emmesini söyleyerek iskeletin güçlenmesine yardımcı olur.
Yine de, bu tür ilaçları uzay uçuşu görevlerine getirmek zordur. İlaç ve şırınga gibi tıbbi araçları getirmek, uzay uçuşunda hacim ve ağırlık gerektirir. Uzaya getirmeyi planladığımız her ek kilogram kütle, ısıtma, güç, soğutma ve kalkış için ek 99 kilogram destek kütlesi gerektirir. Ayrıca, kozmik ve güneş radyasyonu ilacı bozabilir.
Alternatif olarak, CUBES programı uzayda bitkilerde veya diğer organizmalarda ham madde yetiştirmek için yöntemler geliştiriyor. Bu araştırma programı kapsamında, Kevin Yates ve işbirlikçileri marul bitkilerine PTH-FC olarak bilinen sözde füzyon proteini yapma talimatlarını içeren geni dahil ettiler.
Bu iki kısımdan oluşur: birincisi, mevcut ilaçlarda kullanılan insan paratiroid hormonunun aynı parçası olan PTH'dir. İkinci kısım, PTH'ye bağlı daha hacimli bir bileşen olan ve proteinin kanda geçirebileceği süreyi artırmaya yardımcı olan FC'dir ve etkilerini artırır.
Uzaydaki astronotlar, yalnızca marul yetiştirerek kemik mineral yoğunluğu kaybını tedavi eden ilaçlara erişebilirler!
Marul, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda başarıyla yetiştirildi ve yapraklı yeşil sebzeleri görüp yemenin de yörüngedeki astronotların psikolojik sağlıkları üzerinde olumlu bir etkisi olduğu görülüyor.
İdeal olarak astronotlar, PTH-FC proteininin tıbbi dozunu, onu içeren marul yapraklarını yiyerek alabilirler; ancak proteinin yutulduğunda nasıl davrandığını, bu yolla kan dolaşımına ulaşıp ulaşmadığını ve gereken dozaj rejimini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacaktır.
Ancak bu marulun uygulamaları uzayla sınırlı değil. "Eğer [bir uzay aracının kaynak sınırlı ortamında] işe yararsa, Dünya'da da işe yarayacaktır. Dünya'da bu tür ilaçların üretilmesinin zor olacağı birçok yer var," diyor uzman.
Geleneksel olarak, bu tür ilaçlar, ince sıcaklık kontrolü ve sterilizasyon gerektiren bir biyoreaktör kullanılarak üretilir. Sadece bir bitki ekerek ilaç üretmek, kaynak kısıtlı ortamlarda ilaca erişimi büyük ölçüde artırır.