Kök hücre tedavisiyle hastalar görme yeteneğini geri kazandı
Limbal kök hücre eksikliği (LSCD), korneanın kenarında işlevsel kök hücrelerin kaybının görme bozukluğuna yol açtığı ciddi bir hastalıktır. Normalde limbal hücreler korneayı onarır ancak bunların yokluğunda kornea yüzeyinde fibröz doku birikerek görme kaybına neden olur.
TÜM HASTALAR GÖRMEDE ÖNEMLİ BİR İYİLEŞME KAYDETTİ
Transplantasyon için araştırmacılar, doğal göz gelişimi sırasındaki bazı süreçleri taklit eden bir yöntem kullanarak uyarılmış pluripotent kök hücrelerden kornea epitel tabakaları (iCEPS) ürettiler. Bu yöntem, düşük immünojeniteye sahip fonksiyonel kornea hücreleri oluşturarak insan lökosit antijen eşleşmesi ve uzun süreli immün baskılama ihtiyacını azaltır.
Çalışmaya limbal kök hücre eksikliği olan dört hasta dahil edildi. Ekip korneadan fibröz dokuyu çıkardı ve ardından elde edilen iCEPS'i etkilenen bölgelere nakletti. Sonraki 2 yıllık izlemede ciddi bir yan etki ortaya çıkmadı. Minör komplikasyonlar sekel bırakmadan çözüldü. Tüm hastalar görmede önemli bir iyileşme kaydetti ve üçünde hastalık daha hafif bir aşamaya ilerledi. Daha şiddetli formu olan bir hasta başlangıçta iyileşti ancak hastalık bir yıl sonra başlangıç düzeyine döndü.
Çalışmanın sonuçları, iCEPS naklinin sadece korneayı stabilize etmekle kalmayıp, aynı zamanda görmeyi de geri kazandırdığını ve bunun da hastaların günlük yaşamını önemli ölçüde iyileştirdiğini gösteriyor. En olumlu etkiler, siklosporin alan hastalarda görüldü; bu, gizli immünolojik reddin engellendiğini gösterebilir.